Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tygrysek xxxx

CZY KTOŚ Z wAS UCZY SIĘ \UCZYŁ NORWESKIEGO?

Polecane posty

Gość Tygrysek xxxx

jw

ja się uczyłam:D Bo mamy z mężem kolegę w Norwegi i poszłam na kurs podstawowy po pobycie tam:P

Gość Tygrysek xxxx
i ? Uwazasz że to prosty czy trudny język pod względem gramatyki, i słownictwa ? Co myślisz o Norwegach ?

Gość Tygrysek xxxx
przetłumacz jeg liker vitloek.

Norweski należy do grupy jęz. germańskich, zatem podobnie jak niemiecki, jest bardzo spójny i logiczny. Pod względem gramatycznym należy opanowac określone zasady i nauczyc sie listy wyjątków.

Gość Tygrysek xxxx
Masz racje norweski jest z rodziny j.germańskiech ale w przeciwieństwie do niemieckiego jest 100% łatwiejszy! bo nie ma skomplikowanej gamatyki ! Norweski to mieszanina: Niemieckiego, Duńskiego i Angielskiego. Zajebiście prosty język . Niech nikomu nie wydaje się skomplikowany!

Gość Tygrysek xxxx
Norweski tak naprawde stworzyli WIKINGOWIE pływali oni łodziami wymieniając różne towary Ptływali do Angli, Niemiec, Dani . porywali oni kobiety oraz niewolników. i przebywając z nimi łapali różne słówka - stąd ta mieszanina językowa Dania Norwegia i Szwecja przez około 100 lat były jednym krajem tak samo jak Wielkie księstwo Litewskie (Polska+Litwa)

Pojebany język, uczyłem sie tego troche, pisownia jest już cieżka, ale wymowa to dopiero jest łamanie języka...

A tam, pisownia.. To jest akurat latwizna, ale zgodze sie, ze z wymowa Polacy moga miec spore problemy. Poza tym, maja mase dialektow, ze o dwoch norweskich jezykach nie wspomne (bokml i nynorsk). Czasem trudno zrozumiec kogos, kto pochodzi z innej czesci Norwegii.

Gość Tygrysek xxxx
Nynorsk to język jakby "gwarowy" coś takiego jak nasza górolska gwara. Natomiast Bokmal to język którego uczą w szkołach Na północy jest lapoński, i Fiński oraz język Samów A tak to wszyscy Norwedzy porozumiewają się Bokmalem

Ja sie ucze, nie jest taki zly. Slownictwo kojarzysz albo z angielskiego albo z niemieckiego, podobne. Gramatyka prosta, czasy praktycznie takie jak w angielskim. najgorsza jest wymowa i zrozumienie o czym gadaja:/

Gość Tygrysek xxxx
dość sporo umiem z norweskiego chcę tam wyjechać. Ten kraj ma przyszłosć !! Anglia- syf Irlandia- Syf Hiszpania- syf Włochy -syf Francja - syf Portugalia-syf Belgia-syf Niemcy- ok Grecja- ok czechy-ok Dania-ok Holandia-ok Autria-ok Szwecka-ok Norwegia-ok Finlandia-ok

Gość Tygrysek xxxx
Kelle chcesz wyjechać do Norwegii?

Norweski jest trudny dla osoby, która nie uczyła się nigdy niemieckiego. Jak dla mnie gramatyka prostsza niż w angielskim, ale akcent trudny:O Podstawy opanowałam, mam nawet laptopa z klawiaturą norweską by móc odrabiać zadania jak się uczyłam:P Trudny nie jest podobno, bo mały zasób słów mają. Jak dla mnie to nie trudny jakbym się uczyła systematycznie to mogłabym poprawnie i płynnie w stopniu podstawowym już mówić.

Nynorsk jest tworem sztucznie skleconym z roznych norweskich dialektow i oficjalnie funkcjonuje jako drugi jezyk. Bokmaal - owszem, szkolny, dlatego zawsze zastanawialam sie jak daja sobie rade ci, ktorzy w szkole ucza sie bokmaalu, a wokol siebie slysza tylko nynorsk. :)

Też mam tam znajomego i myślałem nad wyjazdem, ale plany sie zmieniły. Nawiązując do skandynawii jeszcze - z tego co mi wiadomo tam prawie wszedzie sie dogadasz po angielsku, wygląda to inaczej niż w polsce..

Uczysz się Bokmal tylko, gwary nie, bo to bez sensu. Sorry piszę z polskiego laptopa więc chyba domyślasz się, że w Bokmal a mieć kropkę nad sobą:)

Nie przejmuj sie, tu nie wstawia norweskich literek, wiec ewentualnie mozna pisac bokmaal :) To, ze wszyscy rozumieja bokmaal nie oznacza, ze wszyscy sie nim posluguja. Wierz mi, czym innym jest jezyk, ktroego uczysz sie na kursie, a czym innym ten, ktorego przyjdzie ci uzywac. :)

Gość Tygrysek xxxx
Porównanie gramatyczne: -W norweskim jest 5 czasów, w angielskim 15, w niemieckim chyba 5? -w norweskim i nimieckiem są czasowniki modalne które odmieniają się nieregularnie- cała reszta w norweskim jest regularna! -czasy przeszły i przyszły tworzymy od być i mieć -w norweskim nie ma końcówek czasowników dla konkretnej osobu tak jak to jest w niemieckim np ich lese, du lest w norweskim końcówka jest ta sama do wszystkich osób . o kim mówisz wiesz po słówku ja ty, on czyli ja śpie, ty śpie, on śpie, wy śpie, oni śpie

mam drugi laptop bez polskich znaków, ale za to z norweskimi:D A terazo dziwo jestem w Norwegi, a piszę z polskiego laptopa:) Ja wiem, ze jest inaczej, będąc nawet w sklepie posługuję się angielskim niż norweskim mimo kursu:O Nic tak nie uczy języka jak pobyt w danym kraju, kursy nic do tego nie mają

Gość Tygrysek xxxx
Kelle dokąd wyjeżdżasz do jakiej miejscowości? jako kto będziesz pracować? ile zarobku na miesiąc?

Gość Tygrysek xxxx
lubię czosnek