Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mala99999999900000000003

BECIKOWE !!!

Polecane posty

Witam . Ostatnio bylam u prywatnego ginekologa ( z panstwowego mam termin wizyty dopiero za miesiac ) . Lekarz zrobil mi USG dopochwowe i zlecil szereg innych badan (oczywiscie platnych ) . Poszlam do niego tylko ze wzgledu na to aby wystawil mi zaswiadczenie do becikowego . Powiedzial ze zrobi to dopiero pozniej -po badaniach i jeszcze bedzie musial mi zalozyc karte ciazowa. Czy jak pojde do panstwowego lekarza to moze wystawic mi zaswiadczenie na podstawie badan ktore mialam robione ???

Gość ffdhd
tak

Jeśli chce Ci założyć kartę ciąży to jesteś na początku czy jak?

Gość jjjuustyna
przeciez panstwowy gin tez da ci takie zaswiadczenie. ja dostalam po koniec ciazy, po co Ci teraz?

Gość będziesz miał to co Bóg ci da
POWINIEN CI KARTĘ CIĄŻY ZAŁOZYĆ JUŻ PRZY 1 WIZYCIE. CHUJ CHCE WYCIĄC PIENIĄDZE,ZEBYŚ ZNÓW SIĘ U NIEGO POKAZAŁA. LEKARZ NA REJONIE ZAŁOZY CI KARTĘ CIĄŻY NA 1 WIZYCIE--TYLKO OBY NIE BYŁO ZA PÓŹNO,BO PODOBNO DO KTÓREGOŚ TYG CIĄŻY TRZEBA SIĘ ZAREJESTROWAC,ZEBY SIĘ ZAŁAPAĆ NA BECIKOWE.

Gość tak wiec...\?
do 10 tygodnia trzeba sie zarejstrowac zeby dostac becikowe

Gość Mamuśka007
Myślę, że bez problemu.

Z tego co wiem musi być udokumentowane prowadzenie ciąży przed 10tygodniem i lekarz nie musi zakładać karty na pierwszej wizycie jeśli ciąża jest bardzo wczesna i nie jest jej pewien jak to było u mnie. Nie rozumiem tylko po co ci zaświadczenie skoro jeszcze nie masz karty ciąży wniosek z tego, że to wczesna ciąża. Nie chcesz chodzić do lekarza czy jak?

Gość Podobnie
Na zaświadczeniu i tak lekarz musi wpisać daty 3 wizyt w każdym z trymestrów, więc zwykle zaświadczenie dostaje się na ostatniej wizycie a nie na pierwszej.

dziewczyny jak ja byłam u gina to w karcie ciąży mam napisane: tydzień 9/10 to załapie się jeszcze na becikowe mam też wypis ze szpitala jak byłam w 7 tyg bo groziło mi poronienie czy w razie w mogę się tym wypisem okazać

Jestem w 9 tygodniu ciazy 5 dzien . Bylam u lekarza i powiedziano mi abym szukala prywatnie , bo moze mnie zarejstrowac dopiero za dwa miesiace , a becikowe mi przepadnie . Zarejstrowalam sie do panstwowego i dodatkowo poszlam do prywatnego . Zrobil mi USG . Nie zalozyl karty ciazowej . Przepisal jedynie kwas foliowy . Wiem ze mialam czas do 10 tygodnia aby sie zglosic na badanie do ginekologa . Nie wiem tylko czy musze od razu wziasc zaswiadczenie i czy to nie bedzie pozniej problemu . Ginekolog powiedzial ze badanie USG wystarczy i nie potrzebuje zadnego zaswiadczenia! Nie chce mi sie za bardzo w to wierzyc .

Gość trop
A nie możesz pójść na tą jeszcze jedną wizytę prywatnie, wtedy ci założy tą kartę ciąży. Pewnie da ci książeczkę. Wpisze do niej wizytę na której już byłaś oraz tę, którą będziesz plus wyniki badań. Potem pójdź z tą książeczką do Państwowego, powiedz mu jak sytuacja się przedstawiała, niech ten założy u siebie kartę ciąży i przepisze dane z tych wizyt prywatnych. I chodź już dalej państwowo.

Nie wiem czy isc . Mowil mi o tej karcie ciazowej jakby to bylo malo wazne . Nie chce sie kolejny raz wkurzac .

Gość trop
Wiesz, nie wiadomo na kogo trafisz w urzędzie. Może na jakąś formalistkę, która stwierdzi, że ma być karta i koniec.

Gość trop
A z tymi badaniami to możesz mu ściemnić, że byłaś rano i nie masz jeszcze wyników. Trochę zaoszczędzisz.

a ja myślałam że becikowe dostaje sie dopiero po urodzeniu dziecka....

Pierwszy raz słyszę o karcie ciąży potrzebnej do zaświadczenia... przecież wizyty masz wpisane w swoją kartę w przychodni, w tej samej przychodni wystawiają Ci zaświadczenie, więc nie ma problemu. Ja też kartę miałam założoną po 10 tc na pewno.

Hehe .. Dostaje sie po urodzeniu dziecka .Tylko teraz o wiele szybciej nalezy sie o to starac . Pojde do panstwowego . Zobaczymy co mi powie . Tego ginekologa interesowalo jedynie czy chlopak dobrze zarabia . Myslalam ze wysiade tam gdy zapytal sie go czy ma dobrze platna prace .

Gość ty chyba mylisz pojęcia
lekarz nie wystawi ci teraz zaświadczenia do becikowego, takie coś dostaniesz dopiero pod koniec ciąży. A pierwszą wizytę musisz mieć do 10 tc.

z tego co sie orientuje to zaswiadczenie wypelnia lekarz po porodzie już, tak było, gotowy świstek dostaje sie w MOPS u nas, tez myślałam zeby w tej ciąży załatwić to wczesniej i potem dopiero zanieść (regularnie żeby mi wpisywał gin), ale w MOPS powiedzieli, że tak nie można, że po ur trzeba mieć ślad, że się chodziło juz ok 10tc na wizyty, ale karte bardzo często zakładają wlasnie dopiero w tym momencie, mi przy 1 ciąży gin brutalnie powiedział w 5tc ze taka ciąża to nie ciąża, jak się jeszcze utrzyma miesiąc to dopiero bedzie formalnosci załatwiał...(książeczka itd) myślę, że masz slad w postaci usg, że u lekarza bylaś, tak naprawde to i tak nie pokazujesz ksiazeczki tylko lekarz pismo wypełnia, kwestia dobrej woli tego w przychodni już później, ostatecznie możesz chodzić pryw, tylko wtedy pewnie wyjdziesz na 0 z tym becikowym jak przyjdzie Ci płacić za wizyty i badania :/

ja miałam podobnie, poszłam do prywatnego by potwierdzić ciążę, usg dopochwowe etc.. byłam w 6 tyg ciąży, zalecił badania < płatne > a kartę ciąży i zaświadczenie powiedział, że wystawi na nast. wizycie. nie poszłam już więcej do tego gina, tylko do państwowego, od razu wystawił mi skierowanie na bezpłatne badania etc.. a kartę ciąży pielęgniarka założyła mi w 13 tyg ciąży natomiast zaświadczenie do becikowego powiedział, że wystawi jak urodzę ;)

i karta ciąży nie ma nic do zaświadczenia o becikowe, jak była pierwszy raz u państwowego lekarza to akurat był 10 tydz. wpisał to w kartę a jak zapytałam o kartę ciąży to powiedział, że to jeszcze za wcześnie i jak wrócę z wynikami badań to się kartę ciąży założy i tak się stało, w 13 tyg byłam z wynikami, pielęgniarka założyła kartę. zaświadczenie i tak wypełnia lekarz na podstawie tego co ma w swojej karcie a nie tego co masz w karcie ciąży, to dwie odrębne sprawy. tak mi przynajmniej wytłumaczył i jestem spokojna ;)