Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mama_Oli_

Są tu jacyś prawnicy?????????????

Polecane posty

Gość rokss
ja jestem prawiczkiem

Chodzi o grzywnę, czy można się odwołać ze względu na zbyt wysoką kwotę?

Gość odpowiedź naa pytanie
Sprzeciw od nakazu który należy wnieść w terminie zawitym 7 dni od podpisania odbioru wyroku czy otrzymania wyroku. W treści należy wpisać od czego sie sprzeciwiasz i podajesz swoje argumenty. Druki są ogólnodostępne w sądzie, necie lub mozna na zwykłej kartce napisać zachowując formy pisma urzędowego, kierowanego do sądu. Jeśli pismo sądowe było przysłane pocztą i nieodebrane w terminie, wyrok się uprawomocnił, gdyż nieodebrane pismo z sądu jest zaliczane jako dostarczone. Tak samo, gdy odebrałby je ktoś inny o ile miał prawo je odebrać. Wyjątek stanowi niemożność ustalenia adresu i dostarczenia pisma ale wtedy musi być adnotacja poczty o tym fakcie.

Gość odpowiedź naa pytanie
Można wnosić sprzeciw od wysokości grzywny ale na podstawie braku możliwości zarobkowych, majątkowych lub niedostatku oraz gdyby grzywna znacznie pogorszyła stan finansowy danej osoby co naraziłoby ją na znaczne szkody i to wszystko trzeba wykazać czyli udokumentować. Za takie porady płaci się 100zeta:P

Gość rokss
to na chuj ci prawiczek?

,,odpowiedź naa pytanie- Sprzeciw od nakazu który należy wnieść w terminie zawitym 7 dni od podpisania odbioru wyroku czy otrzymania wyroku. " Dzisiaj listonosz przyniósł. Spodziewałam się grzywny (art. 57&1 kks) , ale kwota powaliła mnie z nóg. Nie mam szans zapłacić, choćbym chciała. ,,W treści należy wpisać od czego sie sprzeciwiasz i podajesz swoje argumenty. " Ale czy można sprzeciwić się kwocie, że zbyt wysoka?

odpowiedź naa pytanie Można wnosić sprzeciw od wysokości grzywny ale na podstawie braku możliwości zarobkowych, majątkowych lub niedostatku oraz gdyby grzywna znacznie pogorszyła stan finansowy danej osoby co naraziłoby ją na znaczne szkody i to wszystko trzeba wykazać czyli udokumentować. Za takie porady płaci się 100zeta Mojego stanu nie da się pogorszyć, już gorzej być nie może.Gdybym miała 100 zł to bym poszła. Nie mam to proszę życzliwych o pomoc.

ku klux klannm Ale ja się przyznałam do zarzucanego czynu, bo od wielu miesięcy borykam się z podatkami :-(

Gość z czego sie wziela ta sprawa
? nie moglas sie odwolac do izby skarbowej jesli to bylo po kontroli z urzedu ? odwlekloby to sprawe.

A czemu do Izby? Podatek wykazywałam w Vat-7 , ale go nie płaciłam.

trzeba bylo nie wykazywac i zrobic korekte jak bedzie kasa.

ku klux klannm dziękuję ślicznie.... Jednym słowem wpadłam w bagno :-(

z czego sie wziela ta sprawa trzeba bylo nie wykazywac i zrobic korekte jak bedzie kasa Tylko, że wtedy to byłoby przestępstwo i byłoby jeszcze gorzej.

ktos ci nie zaplacil za fv ? jelsi tak to jets cos takiego jak ulga za zle dlugi ale musi uplynac pol roku to nie zmienia nic w wyroku ktory masz ale zawsze dluznik bedzie mial gorzej.

z czego sie wziela ta sprawa ktos ci nie zaplacil za fv ? jelsi tak to jets cos takiego jak ulga za zle dlugi ale musi uplynac pol roku to nie zmienia nic w wyroku ktory masz ale zawsze dluznik bedzie mial gorzej. Między innymi tak było, ale termin skorzystania z ulgi przegapiłam. Mam nakaz zapłaty , ale komornik umorzył postępowanie. Moje problemy jednak zaczęły się nieco szybciej, gdy konkurencja spaliła mi firmę.Potem kontrahent, który mnie oszukał. Komornik skarbowy kasował po ok 4 tys kosztów , włamanie ....no i w końcu pogrążyłam się......

Gość ku klux klaps
masz na to flepy, załącz do sprzeciwu poszukam ci jeszcze czegoś w tym temacie, zajrzyj za kwadrans

Gość ku klux klaps
http://www.e-podatnik.pl/artykul/fiskus/6394/Wniosek_o_umorzenie_zaleglosci_podatkowych.html Umorzenie zaległości podatkowej może nastąpić z urzędu lub na wniosek. Umorzenie zaległości podatkowej na wniosek podatnika jest możliwe, jeżeli zachodzi: - ważny interes podatnika, lub - ważny interes publiczny. Jeżeli przesłanki te zostaną spełnione, umorzenie zaległości może nastąpić w całości lub w części. Umorzone mogą zostać również odsetki od zaległości. Ocena istnienia ważnego interesu podatnika lub interesu publicznego powinna być dokonywana w oparciu o kryteria zobiektyzowane, zgodne z powszechnie obowiązującą hierarchią wartości, gdzie wysoką rangę mają między innymi życie i zdrowie ludzkie, a także możliwość zarobkowania w celu zdobycia środków na utrzymanie własne i swojej rodziny. W orzecznictwie sądowym istnieją rozbieżności, czy zaistniała trudna sytuacja podatnika mogła być spowodowana jego działaniami. I tak, przykładowo w wyroku WSA z 25 czerwca 2003 r. (sygn. akt III SA 3118/01), sąd stwierdził, iż „Uzasadnienie decyzji odmawiającej umorzenia zaległości podatkowej powinno szczegółowo wskazywać przyczyny, dla których organ instytucji tej nie zastosował pomimo wystąpienia szczególnych okoliczności. Ocena istnienia okoliczności uzasadniających umorzenie zaległości podatkowej powinna być dokonana według stanu z chwili rozstrzygnięcia, a zdarzenia wcześniejsze mają znaczenie drugorzędne. Stan finansowy i majątkowy dłużnika może stanowić samoistną przesłankę umorzenia zaległości podatkowej. Natomiast w wyroku z 24 kwietnia 2001 r. (sygn. akt I SA/Ka 498/00) NSA orzekł, iż „Umorzenie zaległości podatkowej będzie uzasadnione jedynie w takich przypadkach, na które podatnik nie może mieć wpływu i które są niezależne od sposobu jego postępowania. Podobnie w wyroku z 31 stycznia 2003 r. (sygn. akt I SA/Łd 746/01): „Umorzenie odsetek od zaległości podatkowych, o których mowa w art. 67 ordynacji podatkowej, uzasadnione jest jedynie w takich wypadkach, które spowodowane zostały działaniem czynników, na które podatnik nie może mieć wpływu i które są niezależne od sposobu jego postępowania. Skoro bowiem umorzenie zaległości podatkowej jest instytucją nadzwyczajną, a zasadą jest płacenie podatków, to przypadki, wskazane w art. 67 ordynacji podatkowej, powinny posiadać tę samą cechę. Nie można z umorzenia zaległości (odsetek od nich) czynić powszechnie stosowanego środka prowadzącego do zwolnienia od zapłaty podatku. Podkreślenia wymaga, iż nawet w wypadku zaistnienia przypadków uzasadnionych ważnym interesem podatnika lub interesem publicznym organ podatkowy może, lecz nie musi umorzyć należnych kwot. W związku z istniejącymi rozbieżnościami w tym zakresie warto jest we wniosku wskazać na brak winy zaistniałej, trudnej sytuacji, jednakże nie uznawać tego za przesłankę warunkującą umorzenie zaległości podatkowej.

Gość ku klux klaps
Organ podatkowy może zwolnić podatnika na jego wniosek z obowiązku pobrania zaliczek na podatek, gdy ich pobranie zagraża ważnym interesom podatnika, a w szczególności jego egzystencji (art. 22 2 pkt 2 lit. a w związku z art. 3 pkt 3 lit. a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 ze zm.).

ku klux klaps Dzięki. Jeśli mi się uda to nie tylko mi pomogłeś, ale również ratujesz życie. Mam już po prostu dość takiego życia ,,z problemami":-(

ku klux klaps masz gdzieś tego linka co wcześniej podałeś o tym umyślnym uchylaniu się?

Gość ku klux klaps
będzie pod górkę ale weź te wszystkie flepy i idź do naczelnika urzędu skarbowego pogadać osobiscie na temat umorzenia zaległosci i odsetek ( zanim zlozysz wniosek ) - ale szybko, zanim złożysz sprzeciw... możesz napisać w sprzeciwie, że w chwili obecnej co do tych zaległosci jest rozpatrywany twój wniosek więc ... itd tam też siedzą ludzie i może trafisz na kogoś kogo ruszy twoja sytuacja i rozpatrzy to pozytywnie ( decyzja naczelnika) jesli negatywnie - służy ci odwołanie do izby skarbowej i sądu a więc odwleczenie tego na dośc długi czas

Gość ku klux klaps
wszystko z z wujka google wrzuć fragment tekstu to znajdziesz

ku klux klaps Ale moja egzekucja jest zawieszona , ze względu na to, że nie uzyskałam pieniędzy z tych faktur . Mój US występował do US o stwierdzenie słuszności tych faktur. Kontrola u kontrahenta-mojego dłużnika potwierdziła,że nie były zapłacone.Myślę,że to zostanie to umorzone. Bardziej mnie martwi ta grzywna.

,,wszystko z z wujka google wrzuć fragment tekstu to znajdziesz" Ok, to będę szukać , choćby całą noc. Wielkie dzięki.

Gość ku klux klaps
jeśli grzywna dotyczy niezapłaconego podatku za okres w którym masz te faktury to tym bardziej jest powód do sprzeciwu

Napiszę sprzeciw popierając to brakiem pieniędzy na jego zapłatę. Dochody-koszty= strata. Dołączę z Prokuratury sprawę podpalenia,gróźb karalnych,kradzieży z włamaniem, umorzenie egzekucji tych faktur wierzyciela itp. , obecne ,,głodówkowe dochody" i przynajmniej spróbuję tę grzywnę obniżyć do realnej kwoty.