Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość silowniankamasakra

ćwiczę na siłowni i .... TYJĘ!

Polecane posty

Gość silowniankamasakra

Problem wygląda tak: trzy tygodnie temu zaczęłam ćwiczyć na siłowni. Jestem tam 4-5 razy w tygodniu po ok. półtorej godziny. Pierwsza godzina to trening aerobowy - stepper skrętny, orbitrek, bieżnia, rower, potem 20 minut brzuszki, ćwiczenia na mięśnie ud i ramion i potem 10 minut rozciąganie. Idąc na siłownię ważyłam 67kg. W tym momencie, po 3 tygodniach jest 68. W obwodzie uda przybyły mi 4 cm, w łydce 3. Czy źle dobieram ćwiczenia?

Gość ankaakk
http://www.sfd.pl/Odchudzanie_%C5%81opatologicznie%2C_czyli_odpowiedzi_na_najcz%C4%99%C5%9Bciej__zadawane_przez_kobiety-t585708.html "3. Ćwiczę, mam dietę i zamiast chudnąć utyłam Zle ćwiczysz lub / i masz złą dietę. Mogę jeszcze w tym miejscu zrobić wykład o sensowności ważenia się jako wyznaczniku postępu, ale zostawię to na później, bo jeżeli naszym celem jest schudniecie to, przy prawidłowej diecie, niezależnie od ewentualnego wzrostu mięśni, tłuszczu powinno zostać spalone więcej, tak ze waga (ta może chwilowo stać w miejscu) i obwody maleją. Jeżeli jednak skoki wagi staja się niepokojące idź do lekarza wykonać odpowiednie badania. " "6. Mam dietę 800, 1000, 1200 kcal ćwiczę codziennie po dwie godziny i nie chudnę; Nasz organizm przez wieki został ukształtowany na okresach głodu i ciężkiej pracy, a nie takiej ilości jedzenia do jakiej teraz mamy dostęp i relaksującego machania nogami . W związku z czym wytworzył masę systemów obronnych i dostosowawczych. W/g niektórych badan potrafimy zmniejszyć swój metabolizm nawet o 45% w stosunku do rzeczywistego i dalej zupełnie dobrze funkcjonować. Kombinacja ćwiczeń aerobowych i niskokalorycznej diety jest w tym temacie chyba najgorsza. Słowem, hipotetyczna dziewczyna o wzroście 170cm ćwicząca 3x w tygodniu po godzinie i do tego prowadząca średnio aktywny tryb życia powinna spalać ok 1800kcal dziennie ale dzięki drastycznemu obcięciu kalorii może wykonywać dalej wszystkie te czynności spożywając 1000kcal. " "10. Nie zależy mi na mięśniach, po co mam ćwiczyć z ciężarami To jest podstawowy błąd w myśleniu większości kobiet. TAK powinno Ci zależeć na mięśniach, bo : - pól kilo mięśni spala około 50kcal tylko by przetrwać, słowem nasza dziewczyna z przykładu po roku i zdobyciu 4kg mięśni może mieć podstawowy metabolizm wyższy o 200kcal dziennie. Co bez zmiany diety i ilości ćwiczeń, trybu życia zaowocuje spaleniem dodatkowego 1 kg tłuszczu w ciągu miesiąca - organizm pozbywa się nadmiaru nieużywanych mięśni szybciej niż je buduje, to jest zresztą bolączką większości mężczyzn pragnących uzyskać grecki ideał sylwetki , jak przestaniesz ćwiczyć i tak stracisz to co zyskałaś - ok 25-30 roku życia zaczynamy tracić nasz tkankę mięśniowa, stad w pewnym momencie, kobiety budzą się stwierdzając ze nagle łatwiej tyją, a trudniej im schudnąć, bo kiedyś starczyło tylko nie zjeść kolacji czy pobiegać 3 razy Po 40 roku życia prędkość tracenia mięśni wynosi ok 20g mięśni rocznie - ćwiczenia z ciężarami to nie tylko dbałość o mięśnie ale również o kości, kobiety ćwiczące z obciążeniem mogą uniknąć osteoporozy, oraz wzmocnić stawy - silne mięśnie to lepsza postawa i unikniecie problemów z bólami krzyża barków - ćwiczenia na siłowni zmniejszają: ryzyko chorób serca i cukrzycy, oraz kliniczne objawy depresji - i wracając do odchudzania ćwiczenia anaerobowe, do których nalezą ćwiczenia z ciężarami, podnoszą metabolizm na wiele godzin po treningu przyczyniając się bezpośrednio do spalenia tkanki tłuszczowej - no i co nie jest bez znaczenia, mięśnie zajmują mniej miejsca niż tłuszcz, mając kilogram mięśni zamiast kilograma tłuszczu wyglądamy szczuplej Zdjęcie uczestniczki zajęć Crossfit, której dzięki mięśniom, udało się poprawić wygląd sylwetki, wygląda szczuplej , ważąc więcej: http://www.crossfitpowerperformance.com/wp-content/uploads/2012/01/fat-vs-muscle.jpg " A "trening" masz kompletnie do niczego, to jest fakt niezaprzeczalny (NIGDY nie robi sie treningu siłowego po aerobach, ćwiczenia aerobowe zaczyna się od około 20 minut i co jakiś czas zwiększa długość treningu ważne są tez sesje interwałowe). Zobacz sobie jak wygląda porządny program rekompozycyjny: http://www.mnbbc.com/forums/showthread.php/648-Experiment-III-Grim-Reaper-Temat-Informacyjny (Ty jak zrobisz połowę tego to będzie wystarczająco).

Gość silowniankamasakra
Dziękuję za pomoc, zaraz poczytam :)

Gość ffffeeeee
masa ci rośnie

Gość heeeehhhhe
tia, jasne, od machania na rowerku jej rośnie.. :D

Gość natalia890903
Być może masz też problem z zalegającymi w organizmie toksynami. Też tak miałam, pomimo diety i ćwiczeń nie mogłam nic zrzucić, ale odkąd zaczęłam brać Double Detox od Noble Health idzie jak burza. :)

Najlepiej jest się ważyć na tej samej wadze, bo różne urządzenia, nawet tej samej firmy mogą pokazywać różne wartości. Poza tym ćwicząc wzmacniasz mięśnie, które są cięższe od tkanki tłuszczowej. Jesteś pewna, że dobrze zmierzyłaś obwody? Tzn. na tej samej wysokości?

Gość emiiiilijka
a moze jestes w ciazy?

Gość nie jestem treneremmmm
Waga mogłaby ci ewentualnie wzrosnąć, chociąz wg mnie patrząc na Twoj trening to mało możliwe, natomiast napewno nie obwody... Fakt, ze po pierwszem treningu siłowym mięsień może opuchnąc ale to jest kwestia dnia, może dwóch, potem wszystko wraca do normy... Wydaje mi się że po prostu wiecej jesz, bo masz wiecej ruchu, wiec może wzmożony apetyt... Zeby chudnąć trzeba być na diecie, sama siłownia nic nie da....

Gość o tym samym ale
holistycznie: Notabene, nie ma leków/sposobów cud na zdrowie,ładną sylwetkę, zatem jedyną radą, to realizacja 5. punktów : 1.prawidłowe odżywianie, postudiuj dokładnie t. „Chudnij bez wyrzeczeń, „Zasady dietetyczne, W walce z chorobą i w profilaktyce należy wzmocnić organizm prawidłowym odżywianiem - najlepiej dietą surową warzywno-owocową http://www.wellness.pijnazdrowie.pl/artykuly/jedzenie_ma_znaczenie/ http://www.youtube.com/watch?v=sNcF_f5sdoo 2.wysiłek fizyczny-rekreacyjny na poziomie potu i sauna sucha raz/tydz. To i wiele innych wiadomości znajdziesz pod linkiem: WWW.vademecum.zdrowia.prv.pl 3.higiena w pełnym tego słowa znaczeniu 4.pozytywne nastawienie psychiczne, w tym trening autogenny wg Mironskiego, szczegółowo postudiuj temat z www pn.STRES 5. systematyczne oczyszczanie organizmu z toksyn, tu masz linki do filmów http://www.gerson.yoyo.pl/film.html http://www.youtube.com/watch?v=YsT6qNk8_qQ&fe ature=related

Gość o tym samym ale
jeśli już tak pokochałaś siłownię, to postudiuj temat Obciążenia statyczne i dynamiczne w treningu sportowym z Vademecum zdrowia