Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość u nas tez sie zaczelo to

zapinacie pasy w ciąży prowadząc lub będąc pasażerem?

Polecane posty

j.w.

Gość szukam niani elektr.
tak, zapinałam. i taki masz obowiązek. chyba, że lekarz ma zastrzeżenia. mandat jest za brak pasów.

Gość Mamuśka007
W widocznej ciąży nie trzeba. Ja zapinam, z tym, że kupiłam adapter do pasów dla ciężarnych, żeby pas nie uciskał brzucha.

Gość nie pieprz, bo kodeks drogowy
zwalnia kobiety ciezarne z obowiazku zapinania pasow, ale lekarze namawiaja jednak do ich zapinania, ale mandatu nie dostaniesz majac przy sobie karte ciazy. corka zdawala prawko teraz w ciazy i miala to na wykladach, instruktor mowil ja zapinalam rowniez, chyba, ze jechalam gdzies na osiedlu, bardzo blisko, gdzie sa przewaznie strefy zamieszkania (ograniczenie do 20km/h) to nie zapinalam

Gość trop
wg Prawa o ruchu drogowym Art. 39. 2. cyt: Obowiązek korzystania z pasów bezpieczeństwa nie dotyczy: 1 ) osoby mającej orzeczenie lekarskie o przeciwwskazaniu do używania pasów; 2 ) kobiety o widocznej ciąży; 3 ) kierującego taksówką osobową podczas przewożenia pasażera; 4 ) instruktora lub egzaminatora podczas szkolenia lub egzaminowania; 5 ) policjanta, funkcjonariusza Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Inspektora Kontroli Skarbowej, funkcjonariusza celnego i Służby Więziennej, żołnierza Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej - podczas przewożenia osoby (osób) zatrzymanej; 6 ) funkcjonariusza Biura Ochrony Rządu podczas wykonywania czynności służbowych; 7 ) zespołu medycznego w czasie udzielania pomocy medycznej; 8 ) konwojenta podczas przewożenia wartości pieniężnych; 9 ) osoby chorej lub niepełnosprawnej przewożonej na noszach lub w wózku inwalidzkim. ale jeśli ci to zbytnio nie przeszkadza radzę używać pasów lub kupić specjalny adapter do pasów dla kobiet w ciąży.

ale ja zapinam:) zadałam pytanie, żeby zobaczyć czy dużo z nas to robi, bo co widzę przejeżdżające auto kobieta ciężarna nie jest zapięta pasami:)

Gość pasyyyyyy
Ja zapinałam pasy tak do końcówki 7 miesiąca. Teraz nie zapinam bo mi poprostu nie wygodnie prowadzić autko z zapiętymi pasami. I w woli wyjasnienia kobieta w ciąży nie ma obowiążku jeżdzić z zapiętymi pasami

Gość nius
zawsze zapinałam. wiem że przepisy dają ciężarnym wolną rękę ale mając świadomość co się dzieje w czasie wypadku z niezapiętą osobą wolałam zapiąć. jakoś mi pasy nie przeszkadzały.

Gość może i nie ma obowiązku, ale
co z kwestia bezpieczeństwa? Nie wyobrażam sobie tego żeby nie zapinać pasów, bo jest to dla mnie nieodpowiedzialność , zwłaszcza że dla kobiet w ciąży są adaptery

Gość pokaaaaż
Szkoda wam 100 na adapter do pasów? Od cholery bezpiecznie bez pasów....

Gość nius
"MIT: Wielu przyszłych rodziców myśli, że pasy bezpieczeństwa stanowią zagrożenie dla płodu. FAKT: Podczas wypadku pasy bezpieczeństwa są jedynym urządzeniem, które może uratować życie kobiety w ciąży i jej nienarodzonego dziecka." http://www.krbrd.gov.pl/kampanie/pasybezpieczenstwa.htm a co do krótkich tras i wolnej jazdy: "MIT: Wielu kierowców wychodzi z założenia, że po mieście i na krótkich trasach jeździ się wolno. W związku z tym, w razie wypadku nic im się nie stanie. Zapinanie pasów, w tej sytuacji, jest czynnością zbędną. FAKT: Nic bardziej mylnego, bowiem przy zderzeniu z prędkością 50 km/godz. ciało jest wyrzucane z siedzenia z siłą 1 tony. Przy uderzeniu w stałe elementy samochodu skutki mogą być śmiertelne, również dla pasażera z przodu."

Zapinałam w ciąży zawsze, korzystałam z adaptera. Może i obowiązku nie ma, ale mam na tyle wyobraźni żeby pasy zapiąć.

Gość mireczkowataa
zawsze zapinałam, miałam adapter.

Gość koronkowa mamusia
Nie wyobrażam sobie nie zapiąć pasów w aucie, to jak biegać po ulicy bez butów....

Gość sino
Ja też zawsze zapinałam, nie korzystałam z adaptera, po prostu dolną część pasa przesuwałam pod brzuch i było ok.