Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość odbijanie

Odbijanie po jedzeniu u niemowląt

Polecane posty

Gość odbijanie

Proszę o radę, mój mały skończył 2 tyg, karmię go piersią. Ma straszny problem, żeby odbić po jedzeniu. Przekładam go przez ramię, ale to nic nie daje, bo zjeżdża mi na dół. Próbuję nosić w pionie, masować plecka, klepać, ale to nie pomaga. Kłądę go i znów podnoszę, bo widzę, że mu przeszkadza powietrze nagromadzone w brzuszku. I tak w kółko. W końcu po jakimś czasie się mu uda odbić. Jak mu pomóc? Czy są jeszcze jakieś inne sposoby na odbijanie? I czy z czasem będzie lepiej? Boję się, że przez to nagromadzone powietrze nabawi się kolek.

Moj ma tak samo, ale ja go zarzucam na ramię tak, że sam się trzyma a ja podtrzymuję tylko asekuracyjnie. Położna pokazała mi jak ma wisiec na ramieniu i na odbicie czekam tylko chwilkę.

Mojemu też ciężko się odbijało. Kładłam go na brzuszku i wtedy było dużo łatwiej i odbijało się mu. Z czasem nie będzie trzeba dawać do odbijania.

Gość odbijanie
podnosze

Gość No to może...
Przede wszystkim "nie poklepuj" - dziecko może się zadławić. Masowanie jak najbardziej. Kuzynka poradziła mi pewien sposób i u nas działał. Rób tak: oprzyj go o ramię i pomasuj plecki tak z 5 min, jeśli nie odbije to kładziesz, czekasz chwilę i znowu podnosisz do pionu, jeśli znowu nic to połóż i podnieś raz jeszcze - wtedy powinien już odbić. Jak za 3 razem nie odbijał mi to już odkładałam do łóżeczka. Ja czasami odbijałam też na kolanie jak synek był większy a nie miałam już siły podnieść. Też miałam z tym ogromny problem także Cię rozumiem. Jak nie odbił to już nie zasnęłam bo wiedziałam że uleje mu się. Ja bałam się przerzucać przez ramię, ale też podobno działa.