Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

edysia23

samotna matka ubezp dziecka !! pomozcie

Polecane posty

witajcie !! wkrotce rodze dziecko,w 7 m-cu rozstalam sie z narzecz i juz nie bedziemy razem..bede sama wychowywac dziecko i tyko podam go.o alimenty .Mam jednak problem z tym ,ze w tym roku koncze studia i tez nie pojde odrazu do pracy z malenkim noworodkiem i nie bede ubezpieczona ani ja ,ani dziecko..dotychczasbylam ubezp przez tate ,ale jak skoncze edukacje to koniec no chyba ze zapisze sie gdzies do szkoly i bede nadal ubezp do 25 r.z ale co z dzieckiem gdzie je ubezp? bede mieszkala z rodzicami ,czy moj tato moze ubrzp takze wnuczka ?? moj byly pracuje na czarno ,nie jest wiec tez ubezp i nie moze dziecka ubezpieczyc...aaa chyba ,ze w moprze ,ale ,czy jesli mieszkam z todzicami ,a ich dochody przekraczaja te wymagane 550na osobe ,choc ja nie pracuje to ,czy moge ubiegac sie o ubezp zdrowotne z mopru i jakies dodatii pieniezne z tytulu samotnej matki ? czy nie skoro dochod rodzicow jest wiekszy niz wymagaja ??

Gość mądra rada dla każdego
zarejestrujesz sie w biurze pracy o dostaniesz ubezpieczenie ty i dziecko nie martw sie

Jeśli Twoi rodzice pracują to spokojnie mogą ubezpieczyć swojego wnuka i Ciebie(pod warunkiem że będziesz się uczyć i to przysługuje do 26 troku życia) .Nie są brane żadne dochody! Lub zarejestrujesz siebie w pośredniaki i będziesz miała ubezpieczenie Ty i dziecko.

Gość eunis
dziecko do 18 roku życia ma prawo do darmowego leczenia. Ciężarna oraz w czasie połogu również ma takie prawo.

czy jesli mieszkam z rodzicami to moge o to drugie becikowe sie ubiegac ,to ktore dostaje sie jak dochod nie przekracza 500cos zl..bo jesli beda brac dochody rodzicow to nie ma szans!! oni traktuja mnie jako odrebnosc mnie i dziecko ,czy licza mnie z rodzicami ??

o alimen ty możesz wystapic od razu po urodzeniu jak ty;lko dostaniesz metryke urodzenia dziecka,pozostakje jeszcze sprawa uznania dziecka bo nie wiem czy twój partner zgodziła się uznac ojcostwo czy bedzie sprawa w sądzie

Ubezpieczysz siebie i dziecko w pośredniaku. Zanim wystąpisz o alimenty twój były partner musi uznać prawnie dziecko. Kilka lat temu była to formalność w urzędzie (podpisanie papierka, na którym stoi jak wół, że niżej podpisany jest ojcem tego i tego dziecka) załatwiana przy okazji rejestracji w dziale urodzeń (czy jak to się nazywa). Znając naszą skostniałą biurokrację to pewnie sie nie zmieniło.

z tym jest zagmatwana sprawa i nie wiem jak bedzie ,bo rozstalismy sie w gniewie i chocaz on jest zakochany w dziecku to zapowiedzialam mu ,ze procz alim nic nie chce nawet nazwiska i zakazu wizyt dla niego ,ale on pewnie bedzie walczyl o prawa odwiedzin i danie nszwiska

Gość safwqfgetqwfg
Idz zarejestruj sie do urzedu pracy i ubezpiecz tam i siebie i dziecko. To jest darmowe. Nie zapomnij sie zglaszac na terminy wyznaczone. Jak bedziesz miec oferte,ale nie bedziesz miala z kim dziecka zostawic to powiedz to w UP, ze np interesuje cie tylko praca w nocnych godzinach bo wtedy dziecko spi a w dzien nie ma sie kto nim zajac. Ja tak za kazdym razem mowilam,i do tej pory nie mieli dla mnie oferty. Za niedlugo corka idzie do szkoly wiec moge sie wziasc za szukanie roboty. Idz do MOPSu,powiedz ze prowadzisz osobne gospodarstwo z rodzicami i chcialabys sie ubiegac o darmowa zywnosc z Unii Europejskiej,moga przyjsc na wywiad srodowiskowy. Zrob oddzielna polke w lodowce bo te lajzy moga nawet do niej zajrzec i sprawdzic jak sie sprawy maja. Twoja matka musi powiedziec ze nie utrzymuja cie i nie obchodzi ja twoj los.

Gość hjuyy
alimenty chcesz ale spotkań z dzieckiem będziesz zabrania?!?!??!?!? Ojciec ma tez PRAWA a nie tylko obowiązki alimentacyjne. Gratuluje "dojrzalej" postawy :(

Gość jugo
safwqfgetqwfg - niezła cwaniara z ciebie, jak ja nie lubię takich krętów... :O

Gość safwqfgetqwfg
Ja bym olala dziada. Od swojego eksa nie przyjelam na dziecko ani nazwiska ani alimentow. Przynajmniej nie musze latac i prosic go o zgode na wyjazd dziecka jak chce gdzies wyjechac. Inne tlucza sie po sadach i latami trwa proces zanim sad cokolwiek zdecyduje,wiec wolalam tatuska olac. I tobie tez radze jak w przyszlosci chcesz wyjechac zagranice

a wywiad srodowiskowy z sasiadami tez robia ,czy tylko z rodzina ?? jakbym chciala jakies dodatki z mopsu ,czy cokolwiek od nich

a wywiad srodowiskowy z sasiadami tez robia ,czy tylko z rodzina ?? jakbym chciala jakies dodatki z mopsu ,czy cokolwiek od nich

Gość safwqfgetqwfg
jugo - a czemu cwaniara? Ja naprawde nie mialam z kim dziecka zostawic a na przedszkole nie mialam kasy. Moje zycie wtedy to byla nedza i rozpacz. Teraz jest troche lepiej,nie korzystam z MOPS itp,kiedys korzystalam bo nawet na chleb nie mialam pieniedzy. Nie jestem alkocholiczka,nie pale papierosow,nie mam nalogow,chce normalnie zyc i zeby starczalo mi na zycie. Niebawem dziecko w koncu do szkoly pojdzie wiec odbije sie od dna w ktorym tkwie juz tyle lat.

posłuchaj ,sprawa o uznanie ojcostwa to nie to samo co danie nazwiska! ojciec może uznac dziecko ale nazwisko dziecko może nosić twoje,ty decydujesz a nie sąd.sąd nie może nakazać by dziecko nosiło nazwisko ojca jesli matka nie wyraża zgody po drugie ,jeśli nie uzna dziecka to nie dostaniesz alimentów

Gość safwqfgetqwfg
Tzn ja fuksem dostalam ta karte na zywnosc. Znali tam juz mojego ojca i czesto do nas do domu przychodzili na wywiad wiec znalam z w

a jesli chcialabym aby rowniez do wyprawki dla dziecka sie dolozyl i tych drogich szxzepien ,ktore sa po porodzie ??

ja ,ani nikt z rodziny nie korzystal z mopru ,ani mopsu dlatego jestem zielona w temacie ,a bede zmuszona ..

Gość safwqfgetqwfg
Tzn ja fuksem dostalam ta karte na zywnosc. Znali tam juz mojego ojca i czesto do nas do domu przychodzili na wywiad wiec znalam z widzenia te babki. Jak tam przyszlam i chciala mnie na wywiad zapisac to zrobilam zdziwiona mine i powiedzialam 'przeciez mialam tu tylko przyjsc i karte na zywnosc odebrac...'. Babka spojrzala na mnie i 'aha..'. Wypisala ta karte i wreczyla. Myslalam ze jak po odbior zywnosci pojde to beda w kolejce same menele,ale sie zdziwilam. Byli tam calkiem normalni ludzie po ktorych w zyciu bym nie powiedziala ze jest u nich cienko. Mam sasiada ktory pracuje na budowie,zarabia sporo,do tego handlowal czyms (nie powiem czym) nielegalnie i zbijal troche kaski. A do mopsu szedl i udawal biedaka. Po towar podjezdzal swoim samochodem zarejestrowanym na matke,wszystkim smiali sie w twarz...wszystkie zasilki zawsze dostawali,chata odwalona. Jak przyszla baba z MOPS to przetrzymywali ja w kuchni zeby czasem do pokoju nie zechciala zajrzec bo by jej kopara na dol opadla. I tak wszystkie zasilki zgarniali itp dziady jedne. Mam nerwy na nich.Bogacze od siedmiu bolesci.

Gość samotne to lajdaczki
kolejna co umiała nożyska rozłożyć bez zabezpieczania się, pomocy to trzeba było wołać przed rozkładaniem tych nożysk , teraz to już twój problem

jestes pierdolnieta i nawwt mnie nie denerwuj!! rozlozylam nogi przed swoim narzeczinym,z ktorym mialam wziac slub ,nie przed jakims pierwszym lepszym !! poza tym dziecko bylo chciane ,nie usunelam go tez,ani nie oddam do adopcji!! czemu tak latwo osadzasz?? tak samo w malzenstwach wieloletnixh moze cos wyniknac i bedzie roztanie ...nigdy nie wiadomo jak bedzie ,a dla mnie narzeczony byl jak maz , a niezbadane sa wyroki Boskie

Gość grzesznicaaa
rozkłada sie dopiero po ślubie

nie Twoja sprawa!! nie umaralniaj nnie ,zajmij sie soba i swoim zyciem

Zarejestruj się w urzędzie pracy wtedy dostaniesz ubezpieczenia, a poza tym dziecko przez pół roku nie musi mieć ubezpieczenia. Tata też może ubezpieczyć Twoje dziecko, ale wydaje mi się że to zależy od zakładu pracy. Moja córka była przez rok na ubezpieczeniu mojej mamy.

Gość grzesznice na stos
jeszcze może powiesz, ze miałaś brać ślub kościelny będąc w ciąży, no chyba zwątpię

Gość Smutne_----
"alimenty chcesz ale spotkań z dzieckiem będziesz zabrania?!?!??!?!? Ojciec ma tez PRAWA a nie tylko obowiązki alimentacyjne. Gratuluje "dojrzalej" postawy " podpisuję się pod tym obiema rękami. Straszne egoistyczne masz podejście. Pewnie się rozstaliście w złych relacjach i chcesz faceta ukarać krzywdząc własne dziecko. Tylko kombinujesz jak kasę wyciągnąć. Tylko dziecka żal. Jesteś niedojrzałą egoistką. I wulgarną w dodatku.

Gość mama_mikolajka
o alimenty możesz się ubiegac od 6 miesiaca ciaży, i z tym becikowym to nie takie proste. Jeśli w akcie urodzenia bedzie nazwisko i dane ojca to jego dochody tez beda sie liczyly bo wg prawa tworzycie"rodzine i ojciec łozy na dziecko" tak samo rodzinne jak przekroczy 550 zl to nie dostaniesz, jesli go nie bedzie w akcie urodzenia co chyba bylo by lepszym rozwiazaneim to skladasz wniosek do sadu o alimenty i o ustalenie ojcostwa i do czasu kiedy sprawa sie odbedzie masz becikowe razy 2 plus rodzinne i jeszcze dodatkowo 170 zl jako samotna matka, dochody rodziców się nie licza poniewaz jest to odrebne gospodarstwo domowe.Wiem to wszystko poniewaz jakies 2 tyg temu pani z centrum swiadczen mi wszystko objasnila

Gość jedna taka mama
mamo mikołajka nie masz racji bo oni nie sa małżenstwem i nawet jak ojciec widnieje w akcie urodzenia to jego dochody sie nie liczą co ty bredzisz ,przeciez oni nie mieszkaja razem czyli nie tworzą wspólnego godpodarstwa domowego,nie strasz dziewczyny ani nie wprowadzaj w bład a swoją droga autorko,to zcy ty nie za dużo wymagasz?alimenty,owszem ale żeby sie do wyprawki dokładał albo do szczepionek to juz chyba przesada! sąd ci przyzna alimenty i tyle,nie masz prawa ządac od niego nic więcej,jak będzie chciała to sam ci dołozy ale jak widze z twoich wypowiedzi to chciałabys go że tak powiem usadzić i ukarać tylko nie wiem za co?jestęs tak samo odpowiedzialna z ato dziecko jak on zrozum dziewczyno,że nie tylko facet ma obowiazek łozyć na dziecko ale jest to obowiązek obojga rodziców,twók także i sąd na pewno ci o tym nie da zapomniec.mineły na szczeście czasy,gdzie śądy zawsze były pzreciw ojcom a matka była zawsze na wygranej pozycji