Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie ma się czym martwić

Jak chcecie to dawajcie słoiczki,ale czemu mówicie,że zrobienie zupy to wyczyn?

Polecane posty

masz rację nikt nic nie musi i nie powinien - sprawa każdego z osobna. dla mnie gotowanie, pieczenie ciast to przyjemność ( nie jestem jakąś tam gospodynią). ugotowanie dla dziecka zupy nie jest wyczynem - wiem bo gotuję. dieta powinna być urozmaicona - można, przecież dać słoik a następnym razem samemu coś zrobić . i tyle.

Gość a ja przynaję, że czasu na
gotowanie nie mam. Moje dziecko na początku jadło słoiczki, teraz już jest starsze więc słoiczki są rzadkością. Jakbym siedziała w domu z dzieckiem bądź miała fajną bezproblemową pracę do 15-16 to też bym gotowała. Niestety mam odpowiedzialna pracę, dość sumiennie wykonuję swoje obowiązki, bo muszę i w domu jestem przed 18 zawsze.Nie mam wtedy ochoty babrać się w kuchni. I niech nikt mi nie pisze tylko, że mogę wieczorem zrobić na drugi dzień:O Mam też męża i jemu również poświęcam czas jak dziecko śpi. Mam też własne pasje i zainteresowania, gotowanie nie jest jedną z nich, ale jakbym nie kończyła pracy tak późno i nie przynosiła jej też do domu to pewnie bym gotowała. Obecnie dla dziecka gotuje opiekunka i czasem dziecko zje też danie ze słoiczka. Jak dla kogoś ugotowanie zupki to pół h to podziwiam. Jednak doliczyć do tego zakupy, przyrządzanie, karmienie, sprzątanie to się robi ciut więcej niż pół godziny.

Gość iugtgt
gosia - problem jest w tym, że dla wielu pań dziecko to problem. same sobie to gotują żarcie na bieżąco, nie raz codziennie i im absolutnie nie ciężko bo przecież nie będą żreć gotowych posiłków. ale dziecko jest im już całkowicie obojętne, można je zapchać jakimś ścierwem bo przecież niemowlak się nie poskarży że niedobre.

Już nawet abstrahując od tych zupek - tak jak jedna osoba napisała, że np. nie przyrządza królika i dla dziecka takie danie to urozmaicenie. Ale nie potrafię zrozumieć rodziców ( podkreślam RODZICÓW a nie MATEK ) dla, których problemem jest zrobienie deseru dla dziecka. Jeśli idę na spacer - ok, biorę słoik . ale siedząc w domu ? taniej i zdrowiej przyrządzić ze świeżych owoców i warzyw. 5 minut obranie warzyw i owoców , wrzuca się do maszyny ( wyciskarka, sokowirówka, maszyna wielofunkcyjna) i danie gotowe. bez zbędnego cukru, mamy pewność, że danie nie straciło w wyniku obróbki cennych witamin.

oczywiście abstraH.u.jąc przepraszam za błąd ortograficzny

w konserwanty w słoiczkach nie wierze po prostu są pasteryzowane. jakieś 3-4 lata temu moja mama zrobiła dżem truskawkowy znalazłam jeden słoiczek w piwnicy, otworzyłam i był pyszny.

Gość Nikt nie mówi, że wyczyn, ale
sytuacje kobiet są różne... Ja się staram jak mogę, ale pozwolić sobie na siedzenie w domu z dziećmi nie mogę. Mam dwójkę - 4,5 letniego synka i 7-miesięczną córeczkę. Prócz specjalnie przyrządzonych dla niej jabłek z domowego sadu (nie naszego, ale zaprzyjaźnionego), które zostały zrobione nim mała się urodziła, podaję jej w większości kupione słoiczki. Całą ciążę pracowałam i po macierzyńskim też wróciłam. Pracuję w nietypowych godzinych, bardzo często powyżej 8 godzin. Bywa, że wychodzę na 10, a wracam po 20.Nie kupuję żadnych typowo niezdrowych rzeczy jak zupki chińskie, czy fast food, ale nie mam czasu na zbędne stanie w kuchni, staram się możliwie upraszczać obowiązki domowe, bo zwyczajnie brakuje mi doby.

kobieta siedząca w domu z dzieckiem bądź mająca bezproblemową i bezstresową pracę nie zrozumie, że nie każdy ma czas na gotowanie, przyrządzanie itd. Ja też bym chętnie posiedziała w domu bądź popracowała na lekkim stanowisku, ale niestety wybrałam taki a nie inny zawód i szkoda by mi było tylu lat nauki. Z perspektywy czasu mogę stwierdzić, że mając dziecko to najlepiej mieć jakąś bezstresową urzędową posadkę za marne pieniązki, ale za to przynajmniej jest mniej stresu i wolny czas:)

Gość no zwłaszcza te
Do myszka to weź sobie słoik w rękę i przeczytaj skład-jest wit C ? no to proszę jest konserwant! A te co zarzucają,że tylko biedne nie dają słoików-taka jestem biedna że stać mnie na to żeby siedzieć na wychowawczym, a nie jak dziecko ma 7 miesięcy wracać do pracy na 10 lub więcej godzin. I to nie kwestia kwalifikacji bo ze swoim wykształceniem i doświadczeniem nawet jakbym nie miała powrotu do swojej firmy to praca będzie na mnie wszędzie czekać. Po prostu chcę być 3 lata z dzieckiem i mnie na to w odroznieniu od większości tutaj po prostu stać!

Gość ey6y456
Taaa.. takie same te słoiczki jak produkty naszych babć. Tylko i banan i ziemniaczki z mięskiem smakują identycznie i na pewno nie jak jedzenie.

tak jak wcześniej ktoś napisał są konserwanty tylko pod zacną nazwą :) dziewczyny wszędzie są konserwanty i chemia nie da sie uchronić maluszka przed wszystkim. nawet w powietrzu jest chemia... to co zamknać dziecko w szklanej bańce i na spacerach toczyć przed sobą?

Gość no ja bym powiedziała ze to
raczej biedota kupuje słoiczki zamiast dobre mięso z królika czy cielęcine, warzywa od gospodarza na zupe a nie słoiczek za 4zł na jeden obiad... takie mięso z dobrej hodowli i warzywa są duzo drozsze niz badziewny sloiczek biedaki. Wlasnie tylko bieda kupuje takie gowna dzieciom. Ludzie na poziomie z kasą nie trują tanimi słoiczkami swoich dzieci tylko kupują wartościowe produkty i z nich gotują obiady 🖐️ więc pseudo bogacze możecie sobie tak tłumaczyć a tak naprawdę nie stać was na mięso dobrej jakości i warzywa, za to kupujecie zmieloną packe za grosze i szczycicie sie tym ze stac was na słoiczek :D

sorry, ale i mnie stać na siedzenie w domu:O Zaden to problem dla mnie, bo mąż dobrze zarabia, ale ja już przed ciążą miałam swój biznes i nie miałam zamiaru zawieszać go na 3 lata. Kto chce to siedzi w domu z dzieckiem, kto musi idzie do pracy, ale są też osoby, które dostają świra siedząc w domu tyle czasu i ja do takich należę. Nie ma to nic wspólnego z kasą, a z rozwojem zawodowym:P

w dzisiejszych czasach warzywa i owoce nie z Biedronki czy tesco są faktycznie drogie. Nie widzę powodu by szczycić się jednak kupnem pomidorów za 10zł kg. i wyzywać kogos od biedoty:D Kupno słoiczków czy gotowanie samemu nie ma nic wspólnego z psiadaniem kasy a jedynie z wolnym czasem.

Gość no a ja odwrotnie
u mnie odwrotnie :) Gotuje codziennie zupke dla dziecka czy przyrządzam inne posilki czy soki z owocow a moje dziecko tym pluje:((( Ale jednak sloik zje:/ Tak wiem wiem blad ze podawalam na poczatku sloiki i teraz mam problem ale czlowiek na bledach sie uczy:) Drugie dziecko nie dostanie ani lyzki zadnego sloika :)))

Gość mama dwójki dzieci
raczej z priorytetami

Gość no zwłaszcza te
Zrobienie królika z warzywami-zakupów nie liczę,bo i tak muszę je zrobić-słoiczek też sam do mnie nie przyjdzie :p Umycie i obranie warzyw-max 2 minuty. Potem królik i warzywa lądują w parowarze. Przyprawiam odrobinę czosnkiem i ziołami, włączam na 30 minut. Po tym czasie biorę porcję dla dziecka wkładam do robota i miksuję jakieś 30 sekund. Z nałożeniem na miskę mój poświęcony na to czas to 5 minut. A misy od parowaru umyje zmywarka. Obiad mam dla nas i dla dziecka. Faktycznie dużo roboty!

Gość no a ja odwrotnie
aaa no i czemu ja podawalam te sloiki ... Nie dlatego, ze mi sie gotowac nie chcialo a dlatego ze bylam na tyle durna ze wierzylam w te reklamy jakie to sloiki sa EKO i z jakich to wyselekcjonowanych warzyw przyrzadzane.. Być może i są ( nie sprawdzałam jakoś dogłebnie) ale przez nie mam problem z jedzeniem dziecka ktore woli zjesc metny sloik bez smaku zamiast dobrej zupy domowej. NIGDY WIECEJ.

Gość no zwłaszcza te
Ja się tylko odniosłam do wypowiedzi kogos kto twierdzi,że domowe jedzenie podają mamy,których nie stać na słoiki-więc napisałam,że mnie stać,ale po prostu nie chcę. To będzie moje jedyne dziecko i chce mu dać to co najlepsze-a do 3 roku życia najlepsza jest mama. I nie jestem zamknięta w domu. Chodzimy na basen, na aerobik dla mam z dziećmi, do domu kultury na przedstawienia, do klubiku malucha. Codziennie gdzieś wychodzimy. Dorosłe rozrywki też mam,bo regularnie chodzę do muzeum czy galerii-dziecko nic na razie z tego nie kuma,ale że zachowuje się bardzo cichutko,to daje mi szansę na jakąś rozrywkę. Praca czeka na mnie w każdej chwili. Do 67rż jeszcze się zdążę napracować. A że jestem fachowcem w swojej dziedzinie,mam dobre studia,to nie muszę się o nic martwić.

no zwłaszcza te- no faktycznie mało czasu:P Ja jednak na początku nie chciałam sie bawić w to- moje prawo. Obecnie dziecko je obiadki gotowane, ale wciąż nie ja gotuję (nie gotuje nawet dla siebie i męża), bo jak wspomniałam nie mam na to czasu.

słuchaj każdy robi jak uważa. Chciałaś zostać z dzieckiem w domu to zostałaś. Ja chciałam pracować i ciągnąć swój biznes, który jest moim sukcesem zawodowym więc to robię. Ani twojemu dziecku ani mojemu krzywda z powodu naszych wyborów się nie dzieje, więc nie ma co się licytować, co jak i dlaczego.

Gość danp
Duże grono młodych matek nt. gotowanie wie jak się włącza czajnik i zalewa kubek knora ot i tajemnica wyjasniona :)

Gość no zwłaszcza te
Do Ja przyznaje że masz rację-każdy robi jak chce i co uważa za najlepsze,ale do takiego consensusu dojdą tylko inteligentni :p a jeśli nie gotujesz wcale to taki Twój wybór i mi nic do tego :) ewentualnie mogę Was kiedyś zaprosić na królika :D

Gość nie rozumiem tegooo
Kurcze, konserwanty, konserwanty... Jestem nauczycielką chemii i zastanawiam się czy chcielibyście jeść zepsute, bezsmakowe,mdłe jedzenie? Takie wielkie halo o te konserwanty i tylko szum w mediach robią. Ja swojemu dziecku też daje słoiczki - nie z lenistwa. Kontaktowałam się z 3 lekarzami zanim rozszerzyłam dietę i nie pominęłam też kwestii słoiczków, a obiadów domowych. Odpowiedź brzmiała : SŁOICZKI, jeśli nie ma dostepu do sprawdzonych warzyw. To jest sprawdzone i dostosowane do dzieci. A wy myślicie, że to co kupujecie w tych marketach to jest takie dobre? To, to dopiero ma chemii w sobie. Nawet nie jesteście świadome, co to w sobie ma, czym jest spryskane i w jakich warunkach przechowywane i przewożone. Ile to ma szkodliwych związków.

Gość danp
Pani psorze dlaczego marchewka z działki jest spieralna a słoiczek nie :P

Gość zosbowiaoz
a tak odbiegając od tematu lekko: ciekawi mnie dlaczego ilekroć pojawi się temat słoiczków to jest tyle chętnych do pogadania nagle :)))) Mało które tematy mają takie wzięcie :))))

Gość zosbowiaoz
słoiczek nie ?:))) A to ciekawe bo plamy po słoiczku schodzą mi w przeciągu 10min pozostawione na słońcu a z marchwi działkowej przez ponad godzine a nie raz pozostaje jeszcze wyraźny ślad po niej :)))))))

Gość danp
Bo mają dwie lewe ręce do gotowania :d i chcą sie upewnic ze dziecka nie trują

Gość aha czyli
aha czyli niesprana plama z marchwi świadczy o tym , że trujemy dziecko? ciekawe:-)

Gość nie mam nicka i nie chce miec
juz widze jakby wy kupujecie miesa i warzywa z najwyższych polek- ciekawe czemu tyle matek z wozkami w biedronce w kolejce stoi.