Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zunna

Skracanie szyjki macicy, schemat plus pytanie do doswiadczonych.

Polecane posty

Gość Zunna

Mam takie dziwne pytanie, moze ktos sie orientuje w tych sprawach. Nizej przedstawiam zdjecie szyjki macicy - tzn schematyczny rysunek a nie real foto: http://m.28dni.pl/pomoc/fazy_cyklu_a_objawy_plodnosci (rysunek na samym dole) Czy podczas ciazy, gdy szyjka sie skraca to skroceniu ulega ta czesc oznaczona kolorem zoltym? A gdy sie otwiera i nastepuje rozwarcie to rozchyla sie ta czesc u ujscia do pochwy? Co wowczas dzieje sie z czopem sluzowym? Gdy szyjka sie otwiera to on wypada czy nie zawsze? Czy np nie otwiera sie - przy otwarciu szyjki macicy cala czesc zolta a tylko to ujscie i czop zostaje? Jestem w 26 tc, chcialabym wiedziec takie rzeczy.

Gość Zunna
up

Gość Zunna
Nikt sie nie orientuje?

Dokładnie, skraca się ta część oznaczona na żółto- tzn. te mięśnie po obu stronach linii, finalnie do porodu szyjka jest zupełnie zgładzona. Co do rozwarcia bywa różnie- czasami jest dopiero jak szyjka jest zgładzona, czasami równo ze skracaniem szyjki idzie, czasami jest rozwarcie na długiej szyjce... Sam w ciąży miałam właśnie z szyjką problemy, i zdarzało się że szyjka była rozwarta na samym końcu od wewnątrz- w chodził do niej pęcherz płodowy, a zdarzało się że cała zamknięta, a koniec od zewnątrz rozwarty "na opuszek palca", jak to mówili. Co do czopu- ponoć wypada zawsze, tylko nie wszystkie kobiety to zauważają... U mnie było to raczej krwawienie i widziałam więcej tego niż śluzu. Wypaść musi, skoro rozwarcie do porodu to 10 cm- czop trzyma się między ściankami szyjki, więc jeśli one się skracają i rozwierają, to siłą rzeczy wypada.