Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rozchwianaaa

czy warto udawać "silną"osobowość

Polecane posty

Gość rozchwianaaa

czy warto udawać mocną osobowość?? czy pozornie słaba psychicznie osoba też może mieć zalety i być silna ??

Gość rozchwianaaa
upup

nie warto. w ogole jestem przeciwna zachowywaniu sie jak ktos kim sie nie jest. prawda zawsze wyjdzie na jaw. poza tym po takim "udawaniu" człowiek z czasam moze sfiksowac, jesli tłumisz w sobie jakies uczucia, robisz cos wbrew sobie to nerwica, depresja bardzo czesto sie pojawiaja (jestem tego przykladem). uwazam,z e tzw. słaba psychicznie osoba tez ma swoje zalety- wrażliwość, empatię. wystarczy zaakceptowac fakt, ze jest sie wlasnie taka a ni einną osoba. smiac mi sie chce jak czytaam porady dot. programowania swojej osobowosci w kierunku cech, ktorych sie nie posiada. moze na poczatku to pomaga i rzeczywiscie bedziesz zachowywac sie bardziej pewnie ale uwierz, po jakims czasie twoje prawdziwe "ja" bedzie tak tlamszone, ze zamiast silnej osobowosci pojawi się rozchwianie emocjonalne.

Pytasz czy ktoś słaby psychicznie może być silny. Tak, ale nie w tym samym momencie. Jeśli teraz jesteś słaba, to w przyszłości możesz być silna. Udawanie - to najlepsza droga do rozwalenia jakiejkolwiek relacji międzyludzkiej. Po co?

Gość drugi TOLLkien knurzyska
Nie ma reguły na nic! Pseudo-dobrobyt mamy! Siłacz się załamać, może jak i słabiak silny być! Każdego choj strzeli! Wszyscy poumieramy i tak, wiec wyl00zoojmy pipole!

Nie da sie udawać silnej psychicznie, skoro jest się słabym. To będzie widoczne gołym okiem. Nie da się udawać kogoś kim się nie jest. Można popracować nad swoją samooceną, by stać się silniejszym. Ale charakter kształtował się przez wele lat, więc nie jest to takie proste.

Silna osobowość to ktoś kto jest świadom swoich zalet. Jest świadom swoich słabych stron, akceptuje je i pracuje nad nimi. To jest ktoś kto nie boi się jutra, nie boi się przyszłości. Ktoś kto podejmuje decyzje rozważnie i ich nie żałuje. Ktoś kto uczy się szybko na swoich i cudzych błędach. Wtedy - masz spokój wewnętrzny i prawie nic Cię nie wyprowadza z równowagi (ani wrzask dziecka, ani śmierć Mamy, ani kryzys, wojna czy wybuch bomby). Tego się nie da "udawać". To jest stan umysłu który widać w mimice twarzy, intonacji głosu, w mowie ciała, poruszaniu się, słowach, oczach. Widać to jasna jeśli ktoś jest uważny. nabierzesz najwyżej kogoś kto nie umie patrzeć lub sam udaje i lubi udawać.