Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowamama25

Czy to możliwe że już zaczął rosnąć brzuch..??

Polecane posty

Gość nowamama25

Jestem dopiero w 9 tyg. jem tyle ile zawsze a nawet mniej bo nie moge patrzeć na słodkie które uwielbiałam. A brzuch mam taki jakby wzdęty i niezbyt twardy ale bardzo widoczny:) zdam sie na wsze doświadczenie:) brzuszek ciążowy czy tłuszczyk?

Ja miałam podbrzusze opuchnięte. To jeszcze nie dziecko ale macica już rośnie.

Raczej nie bardzo, w 9 tc dziecko ma jakieś 3 cm, nawet łożyska nie ma :)

Gość nius
raczej sprawka jelit. Wzdęcia i gorsza perystaltyka. Macica jest jeszcze bardzo mała.

Też miałam takie wrażenie od początku a okazało się że to po prostu wzdęcie takie, do tego rosnącą macica która duża nie jest rośnie cały czas i się napina.

Gość hbgfdc
To jest już brzuszek ciążowy. Ja w 8-9 tygodniu już czułam że mi on przeszkadza zwłaszcza jak kucam, itp. Do tego przestałam się dopinać w swoje spodnie. To już brzuszek autorko :)

jaki brzuszek ciążowy w 9tc :/ jest pełno kobiet które jeszcze na tym etapie nawet o ciązy nie wie albo dopiero ją podejrzewa a wy już brzuch chcecie mieć???? na początku ciąży układ pokarmowy robi nam psikusy :P jedna ma mdłości a inna wzdęcia i tyle

Gość hbgfdc
Potrafię odróżnić wzdęcia. Macica się rozrasta i jestem pewna, że to była ona. Jak kucałam, zginałam się, itp. czułam na dole taką jakby twardą kulkę, która mi poprostu przeszkadzała. Od tamtego momentu z upływem kolejnych tygodni stawała się ona coraz większa. Więc u mnie ten brzuszek ciążowy już zaczynał się pojawiać na 100%. Spodnie były coraz ciaśniejsze, więc poczatkowo wtedy chodziłam tylko z rozpiętym guzikiem. Przecież na brzuszek ciążowy składa się powiększająca macica, dziecko i tłuszczyk.

Gość No to może...
Ja też już miałam brzuszek w 9tc, jestem bardzo szczupła i macica szybko zaczęła się odznaczać. A na pewno nie były to wzdęcia.

Gość nius
a tu mowa o ciąży jeszcze mlodszej o 7tygodni :)

Gość henia gienia zenia stenia
jak zwykle wszyscy wiedzą lepiej. Ktoś pisze na podstawie swoich doświadczeń a inni pouczają, że to na pewno nie tak. Za przeproszeniem co za ciołki... Brzuszek może pojawić się w 9 tygodniu. Tak barany. I nie myślcie że ludzie nie odróżniają wzdęć czy czegoś tam jeszcze. Zwłaszcza ten link do rysunku...kuźwa ręce opadają. Co za ludzie...

Gość pewnie, ze możliwe
pewnie, ze możliwe. Mój brzuch zaczął się pojawiać w 19 t.c., wcześniej wchodziłam we wszystkie stare rzeczy. Mam koleżankę, która jest w ciąży 11 tygodni krócej niż ja i właśnie kiedy ja byłam jakoś w 20, a ona w 9 to wyglądałyśmy jakbyśmy obie były w tak samo "zaawansowanej" ciąży. Z tym, że ona przed ciążą była dużo szczuplejsza ode mnie i od razu jak zaszła to przytyła, ja zaczęłam tyć dużo później.

Gość Mamuśka007
Ja zaczęłam na tym etapie magazynować wodę, więc brzuch lekko mi sie powiększył. Ale to nie była macica, tylko właśnie ta woda. Macicę wyczuwałam dopiero koło 12-13. tygodnia i to i tak tylko leżąc na plecach.

Gość nius
no widzę że niektórzy są z kulturą na bakier. :O ja piszę o powiększeniu brzucha z powodu rosnącej macicy a nie wielkości brzucha z powodu tycia. A rysunku sama sobie nie narysowałam więc czepiaj się lekarzy i natury że jest tak a nie inaczej. Tak trudno to pojąć? Wysokość dna macicy nie zależy od osoby bo na danym etapie ciąży jest taka sama.

Gość psychiatra samozwaniec 996
Słonce świeci narkomani płodzą dzieci! Wody płodowe na kaca popijają i w tany dają! Zdrowaś Marjo pełńaś łaski - od roochania idą poklaski! Brzuchy rosną zimą i wiosną radosną! Zona zdrowa , a mąż zdrowszy, bo pobogosławił ich Bóg najnowszy! Nowy GOD uleczył gorod!

Ja jestem w 10 tyg i u mnie brzuszek jest już widoczny. Wynika to z tego że mam małą lordozę (mocniejsze wygięcie kręgosłupa w odcinku lędźwiowym) i każda zmiana w obrębie brzucha jest widoczna. Pewnie zmiany w obrębie jelitowym też mają tu znaczenie. Gromadzenie wody, w końcu tej krwi przepływa więcej teraz.

Gość an2anet
ja tez miałam widoczny brzuszek, szczupła byłam i to moze dlatego :), jeszcze nie wiedzialam ze jestem w ciazy jak sie dowiedzialam to byłam w ok6 tyg wiec jeszcze wczesniej niz u Ciebie było widac mój "spuchniety"brzunio :)