Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jalskdda25

Jakie badania hormonalne należy zrobić starając się o dziecko?

Polecane posty

Gość jalskdda25

Witam, zamierzam z mężem w najbliższym czasie zacząć starać się o dziecko ale przed tym chciałabym zrobić badania hormonalne w laboratorium ale nie wiem dokładnie jakie hormony należy brać pod uwagę i ile w ogóle takie badanie kosztuje , czy mogłybyście wypowiedzieć się na ten temat :)

Na pewno warto zrobić hormony tarczycy (zlecił mi to mój ginekolog, jak powiedziałam, że przymierzamy się do dziecka) - TSH, FT3, FT4. Choroby tarczycy mogą utrudniać zajście w ciąże i być szkodliwe dla płodu. Jeśli coś wyjdzie nie tak, to powinno się to podleczyć przed ciążą. Tak przynajmniej mówił mój lekarz ginekolog-endokrynolog. W grudniu zrobiłam badania (wszystko OK), a w lutym byłam już w ciąży, więc żadnych więcej badań przed ciążą nie zdążyłam zrobić ;-)

Gość johhanna
Również podłączę się do tematu. Mikupiku skorzystam z Twojej porady. A właśnie myślicie, że co będzie skuteczniejsze w określaniu dni płodnych? Mikroskop owu np afrodyta czy testy paskowe?

Gość Mamuśka007
A po co badać hormony, jeśli nie ma kłopotów? Chyba jest sens dopiero, jak nie wychodzi przez dłuższy czas

Gość a ja lubię trukawki...
zrobiłam tylko morfologię. uważam, że szczegółowe badania mają sens jeżeli są wskazania do ich przeprowadzenia. inaczej trzeba by zbadać "wszystko" bo kto tam wie?! podobno nie ma ludzi zdrowych tylko niezdiagnozowani...

johanna ja używałam afrodyty. I uważam, że bardziej się opłaca, bo jest wielokrotnego użytku

Gość week of view
na poziom PRL

Gość każda planująca powinna
skontrolować pracę tarczycy, czyli hormony TSH, ft4 i ft3

Gość e ona e ona
nie rob badan przed, po co sie stresowac tym? a jak cos wyjdzie nie tak i sie zablkoujesz? postaraj sie z pol roku i potem dopiero martw sie hormonami