Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jalskdda25

Jakie badania hormonalne należy zrobić starając się o dziecko?

Polecane posty

Gość jalskdda25

Witam, zamierzam z mężem w najbliższym czasie zacząć starać się o dziecko ale przed tym chciałabym zrobić badania hormonalne w laboratorium ale nie wiem dokładnie jakie hormony należy brać pod uwagę i ile w ogóle takie badanie kosztuje , czy mogłybyście wypowiedzieć się na ten temat :)

Gość nolipop
A miałaś wcześniej jakieś problemy z hormonami? Jesli nie, to to na razie jest zbędne, w sensie na samym początku starań.

Gość jalskdda25
Nie raczej chyba mnie miałam chodź brałam pigułki antykoncepcyjne na torbiela , nigdy nie miałam badań hormonalnych :)

Najlepiej skonsultuj się z lekarzem u którego będziesz chciała prowadzić ciąże. Torbiel się wchłonęła?

Gość mała mała mi
Na początek powinno się zrobić p. ciała przeciw toksoplazmozie, różyczce, cytomegalii, antygen HBs, HIV bo jak te badania wyjdą dodatnie to mogą być problemy z ciążą. Można się udać do lekarza z prośbą o skierowanie na te badania. Hormony to tak jak nolipop napisała - w przypadku gdy są problemy z zajściem w ciążę.

Gość jalskdda25
Tak torbiel się wchłoną lecz był pęknięty brałam na to antybiotyki

Gość nolipop
Najlepiej porozmawiaj ze swoim ginem, a jak nie masz do niego zaufania, to znajdź innego, warto poszukać dobrego.

Gość jalskdda25
Aha rozumiem , a w jakiej cenie mniej więcej są tego typu badania ? Rozumiem , że wszystkie wykonuje się w laboratorium . Wybaczcie , że tak szczegółowo pytam ale nic nie wiem na ten temat , jestem początkująca:)

Zwykle 20/30 od sztuki. Ale najlepiej robić tylko te które lekarz wskaże.

Gość niestety nie ma żadnych
toxoplazmoza, różyczka i cytomegalia czyli tzw badanie TORCH jakościowe i ilościowe kosztuje około 140 zł

Gość bankaWsd
Witam i ja się dołączę mam pytanie otóż od pewniego czasu strasznie się pocę , jestem szczupła i nigdy nie miałam tego problemu nawet gdy na dworze było 30'C a od jakiś 3 tygodni pocę się i pot brzydko pachnie , znajoma poleciła mi zrobienie badań hormonalnych ale jakich ? estrogenu tylko?

Gość mała mała mi
Tak, wszystkie wykonuje się w laboratorium, są to badania z krwi. Zazwyczaj wynik po 1 dniu. Każde z nich to koszt około 30- 40zł zależy od miejscowości i laboratorium. Z tym, że toksoplazmoza, cytomegalia i różyczka to po 2 badania bo bada się przeciwciała IgG i IgM. Warto jeszcze zrobić p.ciała p HCV. - podobny koszt. W sumie 9 badań.

Gość mała mała mi
Koszt, który podałam dotyczył Warszawy.

Gość jalskdda25
Dziękuję za informacje , a te badania należy robić na czczo ?

Gość mała mała mi
Czy na czczo to już nie pamiętam. Najlepiej zadzwoń do laboratorium, w którym będziesz chciała je zrobić.

Gość olgaMkalal
Nie, nie musisz być na czczo. Na czczo robi się badania zależne od diety- cukier, OGTT, cholesterol, lipidy i takie tamwink Hormony płciowe ani TSH nie zależą od zjedzonego śniadania ;p