Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bululbubublulu

Co oznacza uchylenie sprawy i przekazanie do sądu okręgowego ? pomóżcie!

Polecane posty

Gość bululbubublulu

Szukałam po googlach,ale nie umię znaleźć konkretnej informacji na ten temat :P a jest to dla mnie bardzo ważne. Mąż boryka się z rozprawą sądową od 2010 roku , wkońcu nastąpiło uniewinnienie ze względu na niejasność sytuacji i brak dowodów . Prokuratura nie była jednak zadowolona z uniewinnienia i postanowiła przekazać sprawę do sądu wyższej instancji czyli okręgowego. Dostał natomiast nie do końca zrozumiałe dla mnie pismo,które zawiera po częsci argumenty uniewinniające męża w tej sprawie,a także uchylenie tego wszystkiego . Na nagłówku jest informacja o przekazaniu sprawy z jednego do drugiego sądu . Nie ma natomiast żadnej daty ani godziny kolejnej rozprawy. Czy przypadkiem tak nie wygląda pismo,że sąd okręgowy odrzucił od rejonowego tę sprawę i na tym koniec ? orientuje się ktoś w prawie ? z góry dziękuję! pozdrawiam ciepło

Gość frkfnro
zadzwon do sadu i sie dowiedz widocznie rozprawa bedzie dopiero wyznaczona swoja droga co mezus przeskrobal?

Gość malgorzata.g
Czyli dostaliscie apelacje, ktora wniosl prokurator (apelacje wnosi sie do sadu wyzszej instancji przez sad I instancji) - nie ma daty rozprawy ale przyjdzie jeszcze - mozecie napisac odpowiedz na apelacje :) macie na to 14 dni

Gość bululbubublulu
Dziękuję! to było niby włamanie do mieszkania. Tzn ta osoba,która się włamywała nie mój mąż miała orginalny klucz do mieszkania i sobie zabrał stamtąd pewną rzecz, a to było mieszkanie byłej partnerki tej osoby,która tam weszła. W tym piśmie pisze,że mąż nie był świadomy tego,że te mieszkanie nie jest tej osoby,która tam wchodzi i ma klucz. Trochę skomplikowane :P

Gość bululbubublulu
I jeżeli ktoś się orientuje to co może mu za coś takiego grozić ?

Gość malgorzata.g
rozumiem, ze twoj maz nie mial zadnego obronca w postepowaniu przed sadem pierwszej instancji?

Gość shbvgiufvbeur
błachostka według mnie

Gość bululbubublulu
Był sam. A jaka jest szansa,że w sądzie okręgowym zostanie również uniewinniony ? i czy warto jakoś zareagować na tę apelację? jeśli tak to w jaki sposób? będę wdzięczna!

ja bym przede wszystkim zwrocila sie do sadu o wyznaczenie obroncy z urzedu. Praktyka podopowiada, ze odpowiedz na apelacje nie jest konieczna (pewnie doczytalas sie, ze zgodnie z kpk jest to jedynie uprawnienie dla oskarzonego), a stanowi wylaczna szanse na wyrazenie swoich pogladow. Skoro sprawa trafila do SO to jednak prokuratura ma jakies podstawy do stwierdzenia winy pani meza. Najlepiej pogadac z prawnikiem, bez dokumentow i znajomosci stanu faktycznego to troche taka rozmowa na gebe ;)

Gość bululbubublulu
Dziękuję! a jaki jest koszt takiego obrońcy ? czyli pisemnie powinniśmy poprosić o takiego obrońcę ? :)

no jezeli was nie stac - i dobrze uzasadnicie to do sadu, to jezeli sad wam przyzna obronce to nic was to nie bedzie kosztowac

no jezeli was nie stac - i dobrze uzasadnicie to do sadu, to jezeli sad wam przyzna obronce to nic was to nie bedzie kosztowac

Gość bululbubublulu
Aha w ten sposób ;) dziękuję bardzo, pozdrawiam