Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jagoda8887a

Co robić gdy niemowle za dużo przybiera na wadze?

Polecane posty

Gość jagoda8887a
W sumie to chyba będzie najlepsze rozwiązanie i tak zrobię :) Dziękuje za pomoc

Gość mama miesięczniaka
a dlaczego jak zje z jednej piersi to nie podajesz drugiej a później znów tej pierwsze itd mleko produkuje się podczas ssania a nie między karmieniami. Moje wisi na cycku ale przybiera w normie i nie dokarmiam a w nocy karmię go na śpiąco jak nie woła powyżej 4 godzin.

Gość No to może...
Jagoda aż z ciekawości sprawdziłam ile mój przybrał. W 7 tygodniu miał 2350g więcej niż waga urodzeniowa, czyli podobnie przybierał jak Twój. Pediatra nic mi słowem nie wspomniała że to dużo, w ogóle nie skomentowała tej wagi. Ja bym się nie przejmowała, takie dokarmianie 30 ml to żadne dokarmienia, a piersią dziecka nie przekarmisz.

Gość mama miesięczniaka
ale autorka napisała że podaje 100ml wieczorem, uważam że niepotrzebne te mm

Gość No to może...
No i to co opisałaś to u nas było tak samo, ciągle głodny a jak dostał MM to wreszcie zadowolony. Położna mi tłumaczyła że MM jest bardziej treściwe niż mleko matki dlatego niemowlęta dłużej po nim śpią i rzadziej się go domagają. Twój Synek ciągle by wisiał na piersi nie tylko dlatego że jest głodny ale dlatego że chce się do mamy przytulić, usłyszeć bicie serca. Ewentualnie wyeliminuj stopniowo to MM i niczym się nie martw już nie długo wszystko się unormuje. Skiti u nas były nóżki pod wodę albo rozbieranie do pampersa jak zasypiał przy cycu.

Gość No to może...
A no faktycznie 100 ml. No niepotrzebnie ale pewnie ciężko z niego zrezygnować. Najlepiej stopniowo jak tu dziewczyny radzą.

Gość mama miesięczniaka
ja głaszcze po głowie jak przysypia, dotykam karku, zaczynam gadać do niego, próbuję wyjąć pierś z buzi albo biorę do odbicia i zazwyczaj skutkuje.

Gość No to może...
u nas też to zawsze skutkuje, ale dziś miał odlot totalny :D mogliśmy z nim robić co chcieliśmy :D Słodziak.

a zapomniałam juz o tym wybudzaniu - u nas łachotanie w policzek było bezkonkurencyjne - dziecko niby spało, ale zaczynało ciagnac dalej

Gość jagoda8887a
U nas już po kąpieli i karmieniu Mały o dziwo zasnął bez butli z tym że śpi jak zając, ale może się uda! :) Ja zdaję sobie sprawę, że butla jest zbędna i od początku staram się ją wyeliminować ale nie jest to takie łatwe zwłaszcza że dotychczas żyłam w przekonaniu, że mam mało pokarmu, dopiero jego tempo przybierania na wadze uświadomiło mi że chyba to sobie wmówiłam bo nie przytyłby tyle gdybym miała go za mało. Myliły mnie płacz i wiercenie się dziecka przy piersi gdy już trochę podjadł i wolniej leciało i to, że po mm uspokajał się. Jeszcze raz dziękuje, ja jestem dziś padnięta więc kładę się do łóżka już póki mały śpi.

Gość matka cudnej dwjeczki
zmien pediatre. Moje dzieci na samej piersi tez duzo przybieraly przez pierwsze miesiace. corka w 2 miesiace 2 i pol kilo, syn ponad 3. teraz coeka ma 3 latka i wazy 13 kg, wiec jest szczuplutka. syn ma 8 miesiecy i wazy niecale 9 kg. Noworodki i niemowleta tak maja, ze wieczorami sa niespokojne, domagaja sie noszenia czy ssania. Jesli twoje dziecko tak dobrze przybiera na wadze to mozez odstawic mm i pozwolic mu ssac od tej 16 ile zechce. po 2 dniach powinno byc lepiej, choc ten 1 dzien moze byc wyjatkowo wyczerpujacy. Powodzenia!