Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak myslicie>???

W jakim wieku dziecko moze niesc obraczki?

Polecane posty

Gość jak myslicie>???

by nie bylo za male, ani za duze.. mam do wyboru 9 latke juz po komunii bardzo chce niesc nam obraczki i wymysila, ze pojdzie w swojej bialej sukience ja nie wiem czy to odbry pomysl. Nie wiem czy w ogole cxhce by ktos niosl obraczki, ale nie chce robic przykrosci dziewczynce. Ona nie jest z mojej rodziny tylko z narzeczonego. I jeszcze ta biala sukienka, ktora wyglada jak miniaturka slubnej sama nie wiem..a moze powiedziec, ze jest po prostu za duza? ja osobiscie widzialam tylko male dzieci niosace obraczki tak 3-5 letnie starszych nie

Gość beatasmarkata
też uważam że 9-latka to trochę za duża do tego ;)

Gość dzieci niosące obrączki
Nie podoba mi się jak dzieci niosą obrączki, nawet słyszałam że to przynosi pecha ale akurat w przesądy nie wierzę więc nie w tym rzecz. Na moim ślubie to świadek będzie trzymał obrączki a nie dzieci. Na prawdę podoba ci się to ? Uważam że 9 lat to za duża dziewczynka, a takie 3, 4 latki za małe jeszcze gdzieś spierdzielą z obrączkami i będziesz musiała gonić :P A tak na poważnie nie podobają mi się dzieci niosące obrączki. Wygląda to tak jakby młodzi mieli dzieci

Nie podoba mi się jak dzieci niosą obrączki, nawet słyszałam że to przynosi pecha ale akurat w przesądy nie wierzę więc nie w tym rzecz. Na moim ślubie to świadek będzie trzymał obrączki a nie dzieci. Na prawdę podoba ci się to ? Uważam że 9 lat to za duża dziewczynka, a takie 3, 4 latki za małe jeszcze gdzieś spierdzielą z obrączkami i będziesz musiała gonić :P A tak na poważnie nie podobają mi się dzieci niosące obrączki. Wygląda to tak jakby młodzi mieli już dzieci

Gość a co masz przeciwko
ze mlodzi maja juz swoje dzieci, moze nie maja prawa do slubu co czujesz sie lepsza ZENADA

Gość a co masz przeciwko
ze mlodzi maja juz swoje dzieci, moze nie maja prawa do slubu co czujesz sie lepsza ZENADA

Nie mam nic przeciwko temu że młodzi mają swoje dzieci. Ich życie i oni decydują w jakiej kolejności przechodzą przez pewne etapy swojego życia. Jeśli chcą mieć najpierw dzieci potem ślub to ich sprawa. Nie mnie to oceniać ale sama nie dopuściłabym do tego typu sytuacji. Głównie chodziło mi o to że jeśli młodzi jeszcze nie mają dzieci to te niosące obrączki wyglądają jak takie przybrane. Nigdy nie podobały mi się dzieci niosące obrączki ale przecież niektórym może się to podobać i niech to praktykują

Gość a co masz przeciwko
HAHAHHA to pojechala po bandzie, nigdy bys nie dopuscila do takiej sytuacji, jakiej ze co hanba miec dziecko przed slubem, wcale nie jestes lepsza. pewnie ladujesz w siebie tony tabletek anty. aby nie zajsc w ciaze POWTARZAM ZENADA HIPOKRYTKO

Gość jak myslicie>???
Nie, to nie nasze dziecko. Sęk w tym, ze ja nie bardzo chce wlasnie i kombinuje jak odmowic, a nie chce przykrosci robic dziewczynce z drugiej strony. Zreszta to juz 9 latka spora dziewczynka. Dlatego moze zagrac wlasnie kwestia wieku? ona sie tak napalila, ze w tej sukience drugi raz wystapi, a mi sie to nie podoba w ogole. Nie wiem jak wybrnac madrze.

do a co masz przeciwko Uderz w stół a nożyce się odezwą. Pewnie masz dziecko więc się tak pieklisz. Miej sobie. Mnie to nie interesuje. Nie krytykuję też nikogo o to bo jak napisałam nie moja rola w tym by oceniać kogoś. Nie powiedziałam też że ktoś jest lepszy czy gorszy. To moje osobiste zdanie że nie podoba mi się ani panna młoda w ciąży ani panna młoda która ma już dziecko i idzie do ślubu i sama dlatego też sama nie dopuściłabym do takiej sytuacji. Jeśli komuś się to podoba to proszę bardzo. Przecież nie zabraniam chodzić do ślubu z brzuchem ani z wózkiem do jak myslicie>??? Nie wiem dlaczego tak bardzo obawiasz się odmówić tej dziewczynce. To wasze wesele i robisz tak żebyś ty i przyszły mąż byli zadowoleni. Nie widzę powodu żebyś się poświęcała. Mówisz bez ogródek że obrączki będzie trzymał świadek i koniec kropka. Nie ma dyskusji. U nas też dzieci napaliły się ze pójdą na wesele a my nie prosimy dzieci i nie mamy z tym problemu. Prosimy samych dorosłych i dzieci mimo iż napalone zostaną w domu.

Dodam jeszcze że zupełnie nie pojmuję dlaczego tak bardzo obawiacie się wyrażać swoje zdanie mimo iż to wasz ślub. Autorko, tak martwisz się odmówić 9latce ale pamiętaj że to Twój ślub. Ta 9 latka miała już swój dzień komunię- a i za kilkanaście lat będzie mieć swoje wesele i kolejny swój dzień. Tym razem to wasze święto i ma być tak jak wy chceci

Gość poweselna
Też mi się wydaje, że 9-latka jest już za duża. U nas obrączki niosła 3-letnia siostrzenica - to moje oczko w głowie, nie wyobrażałam sobie, żeby nie pełniła tej funkcji :) Myślę, że najbardziej sprawiedliwie będzie, jeśli po prostu żadne dziecko nie będzie u Was niosło obrączek, żeby ta 9-latka nie poczuła się odrzucona, wystarczy chyba delikatnie o tym powiedzieć.

mi się strasznie nie podoba kiedy dzieci niosą obrączki. wygląda to jak cyrk. u mojego narzeczonego w rodzinie też są dzieci 7 letnie chłopiec i dziewczynka które mogły by niesc i wiedziałam że ktoś na pewno rzuci taki pomysł, ale my z narzeczonym od początku ustaliliśmy ze obraczki trzyma świadek i kropka. po prostu nam się to nie podoba tak samo jak prowadzenie do ołtarza przez ojca. autorko jeśli tobie tez się to nie podoba to nie zmuszaj się tylko po to żeby zrobic przyjemnosc dziewczynce, tak jak juz ktos tu napisał ona miała swoj dzien- komunie św. Teraz jest wasz dzień i wy decydujecie. żeby jej nie urazic możesz powiedziec że w twojej rodzinie jest aż dwoje dzieci (albo 3 zmyśl coś) które tez chciałyby niesc obrączki a że nie chcecie nikogo wyróżniac to żadne z dzieci nie bedzie nosło, zeby innemu nie bylo przykro. albo mozesz powiedziec, że w twojej rodzinie się tego nie praktykuje, albo że w twojej rodzinie mówi się ze dziecko niosące obrączki przynosi pecha. zmysl coś. Mozesz też powiedziec szczerze że ci się to po prostu nie podoba i nie chcesz ale ja bym coś wymyśliła dla dobra relacji z rodziną narzeczonego;)

Gość beciaakk
Argumentacja, ze dzieci niosace obraczki wygladaja jak przybrane dzieci pary mlodej wbila mnie w fotel ze smiechu :D U mnie obraczki niosl chrzesniak i mial dokladnie 3 lata. Wszyscy byli tym zachwyceni i swietnie wygladalo jak nagle z lawki wylonil sie taki maly brzdac w krawacie i dumnie szedl z poduszeczka. Ksiadz go poglaskal i maly wrocil do lawki, a byl taki dumny ze swojej roli, ze az milo.

Jak ktoś lubi małe dzieci to może dla niego to słodko wygląda

Gość beatasmarkata
każdy ma swoja opinie i nie warto się o to sprzeczać ;) ja osobiście lubię dzieci ale moim weselu nie dopuszczę żeby któreś niosło obrączki bo nie chcę . autorko nie bój się i powiedz wprost że nie chcesz żeby ta 9letnia dziewczynka niosła obrączki ;) poza tym szczęścia życzę i pozdrawiam ;)

Gość amożemoże
Może zatrudnij tą dziewczynkę do innej roli. Ja osobiście uwielbiam, gdy dzieci niosą obrączki, ale gdy mają 3-5 lat, a nie 9. Może zaproponuj jej, by na przykład po wyjściu z Kościoła rozdawała pamiątkowe cukierki gościom, albo zaangażuj ją z coś innego, co planujecie na ślubie i weselu. Wtedy łatwiej będzie powiedzieć: nie, bo wolimy, by świadek trzymał obrączki, ale dla Ciebie też mamy pewne zadanie. Wtedy na pewno nie zrobicie jej przykrości.

To wasz slub i wasz dzien, w zwiazku z tym moim zdaniem powinnas miec gdzies, ze dziewczynie bedzie smutno, ty decydujesz. Tez bym nie chciala, zeby taka duza dziewczyna niosla obraczki, i jeszcze w tej sukni komunijnej....

Gość hhheeehhh
Serio u was dzieci niosa obrączki? Jeszcze się z tym nie spotkałam poza amerykańskimi filmami. U nas obrączki trzyma ministrant. Widać co kraj to obyczaj.

ja mam 4,5 latka w domu - synka, 30 czerwca biore slub, ale mam obawy czy mogby to zrobic, nie ufam mu i bałabym sie ze na koniec sie wystraszy i pojawi sie problem

Gość adibi
moj syn niosl mojemu bratu obraczki w zeszlym roku, mialniecale 5 lat. byl bardzo powazny i przejety swoim zadaniem, pieknie wszystko wyszlo a i dowcip sie z tego zrobil troche bo w kosciele oddal te obraczki swiadkowi i potem ksiadz pyta "gdzie ten chlopczyk od obraczek?" a tu wychodzi dorosly swiadek i wszyscy w smeich, do tej pory mowimy na kolege "chlopczyk od obraczek" hehe

Gość szimafaca
w XXIw już może

Gość jednak nie dotarły
Czyli jednak obrączki nie dotarły tam gdzie miały dotrzeć czyli do księdza. Nie chciałabym żeby na moim weselu było poszukiwanie obrączek bo dziecko zamiast zanieść do księdza zaniosło do świadka, inne dziecko może zanieść z przejęcia swoim rodzicom a jeszcze inne podać komuś innemu. Nie rozumiem po co ludziom takie cyrki na ślubie. Świadek trzyma obrączki i jest to najpewniejsze. Po co te dzieci mają nieść te obrączki, a cóż to jakaś ozdoba ?

U mnie w parafii obrączki podawane są na złotej paterze przez służbę liturgiczną. Też nigdy nie spotkałam się z tym, aby dziecko niosło obrączki, jak dla mnie to ryzykowne, bo nie wiadomo, gdzie dziecko pójdzie i czy się nie zestresuje albo upuści obrączki. Dla mnie to byłoby dodatkowe zmartwienie. A wydaje mi się, że 9 lat to już za dużo. To jest Wasz ślub i Wy ustalacie zasady.

Gość gość
U mnie było sześcioro dzieci bo chcieliśmy zaangażować wszystkich chrześniaków. Dwoje 7 latków Maja i Wiktor nieśli welon. 4 latki Nikola i Igor nieśli obrączki. Igor trzymał poduszke z obrączkami, które były lekko przywiązane tasiemkami, a Niki miała bukiecik podobny do mojego. 2,5 letnie Nell i Lilla sypały kwiatki. Wszyscy mimo nerwów doskonale sobie poradzili. Dla nich była to super zabawa. Może było ich za dużo, ale nie chciałam odsunąć jakiegoś. Nell i Lilla były małe, ale doskonale sobie poradzili.