Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze o radę

Jednoosobowa sala po porodzie - warto?

Polecane posty

Gość Kwiatuszkowa
ja jak urodziłam miałam ten komfort że wszystkie sale były zajęte i wrzucili mnie do dwu osobowej sali gdzie byłam sama , na początku wpadłam w histerie żałowałam że jestem sama . Myślałam sobie .Boże ja zwariuję co ja zrobię . Ale po pierwszej nocy dziękowałam że jestem sama .Dzieci w szpitalu w nocy strasznie płakały ja byłam sama w sali zamykałam sobie drzwi mojego maluszka nikt nie budził . Oglądałam sobie telewizor nikt mi nad uchem nie sknerczał i nie prosił o przełączenie kanału . Mąż i rodzina jak mnie odwiedzali moglismy sobie na spokojnie rozmawiac bez skrępowania .Teraz gdybym miała rodzic wykupiła bym jedynkę bo cenie sobie spokuj i wypoczynek.

Gość kolka123456
Wg mnie nie warto, ja bylam na 3 osobowej i bardzo milo wspominam dziewczyny z sali, jak pisaly kobietki powyzej, zawsze jest z kim pogadac, wymienic uwagi, czy zostawic dziecko i sie umyc.

Gość Kwiatuszkowa
Co wy z tym myciem ? Ja szłam się umyć jak mój mąż przychodził zawsze do mnie z moim bratem zostawali z małym a ja szłam się umyć .Przychodziłam z pod prysznica to dziecko było przewinięte i spokojne radzili sobie bezemnie.

Gość to dziwne
No ja tez sie dziwię co wy nie potraficie od dziecka odejśc na kilka minut?? W domu też będziecie wołać kogoś do popilnowania jak do łazienki będziecie chciały iść? A jak będziecie same w domu to może targac będziecie dziecko do łazienki z sobą bo a nuż zapłacze? Chore to jest.

Gość Już ponad 5 lat po
Ja miałam po pierwszym porodzie jednoosobową i sobie chwalę. Były jeszcze dwuosobowe (taki standard w szpitalu, że każda sala to max. 2 łóżka). Ja nie narzekałam, mogłam robić co chciałam, potrzebowałam dłuższego pobytu w łazience wiozłam dziecko na salę noworodków i prosiłam położne, by zerknęły na dziecko w czasie, gdy ja prysznic biorę. Miałam tam kilka znajomych - bo leżałam wcześniej już jakiś czas, więc wpadały do mnie i spokojnie popilnowały małej. No i jak rodzina wpadła też, miałam o tyle dobrze, że rodziłam w piątek i sobotę, niedzielę miałam odwiedziny (tylko rodziców moich, babcia z drugiej strony, bo dziadek nie umiałby się odnaleźć w tak sfeminizowanym miejscu:-D, no i szwagierka, więc z mężem jednorazowo góra 3 osoby). Ale salka spora była. Położne jak słyszały płacz malucha w nocy, to przychodziły i pytały co jest. Pierwsze dwa dni kiepsko miałam z pokarmem, mała ssała jak dzika, zmacerowała mi sutki, ból nieziemski, wiec położne pomagały, za moją zgodą dokarmiały dziecko, a ja przystawiałam tylko, by possało, tak dla bliskości i pobudzania produkcji mleka. Trafiłam na super oddział naprawdę, za nic nie płaciłam, wszystko tam tak się odbywa. A nawet jedna ze starszych położnych (jakoś tak się z nią skumałam:) ) mówiła, że po co dziecko męczyć, kiedy głodne, a siary mało, były matki, co się nie zgadzały na dokarmienie i dzieci im płakały całe dnie i noce, a przez to i mamy zmęczone i złe, no i położne, bo czuły niemoc. Także ja chwalę sobie pierwszy poród - a to był szpital wojewódzki w Olsztynie. Drugi raz rodziłam w powiatówce, sale 4-osobowe, zaduch, tłok, zero intymności ... pociecha taka, że trafiłam tam na koleżankę z liceum po latach, więc było z kim pogadać:)

Gość Już ponad 5 lat po
A jak szłam do wc, na te 5 minut, to zostawiałam małą samą. Jak ktoś słusznie zauważył, w domu też nikt nie będzie nam towarzyszył. Te pierwsze dni po porodzie, to ok, jeszcze coś tam pobolewać ma prawo i przez to sprawność nieco mniejsza. Ja nawet jak mała spała, to korytarzem szłam do koleżanek z innej sali zagadać, w mojej drzwi na oścież otwarte, a miałam do niej z 5 metrów, gadałam stojąc w drzwiach. Jedyne, czego się obawiałam, to kradzieży, bo zdarzały się i dlatego personel uczulał pacjentki, żeby cenne rzeczy, albo dac do domu, albo chować ciut nie w tyłki:p

Miałam możliwość sali 1-osobowej i 3-4 osobowe. Doszłam do wniosku że wezmę 3-4 osobową salę z dwóch powód . 1 - kasa (wolałam przeznaczyć na wyprawkę) 2 - doszłam do wniosku że skoro mam spędzić 5 dób w szpitalu to fajnie by było mieć do kogo otworzyć gębę. W efekcie wylądowałam na sali 3 osobowej. Przez 4 dni byłam na tej sali z jedną dziewczyną.Jeśli chodzi o nią to utrzymuję z nią do dziś kontakty - miła,sympatyczna.wiele cech wspólnych itd. Ale była jedna sprawa co mnie wkurwiało :D Otóż u niej przez cały dzień były wycieczki :o A to rodzina,a to znajomi itd. I normalnie by mi to pewnie nie przeszkadzało ale przez 2 dni miałam bardzo wysoką gorączkę,infekcję,bół - człowiek osłabiony,zmęczony i zły. W dodatku zero intymności bo jak do takiej klitki weszło tyle osób to naprawdę nie miałam jak w spokoju nakarmić dziecka czy nawet wyjśc do kibla bo każdy non stop ciebie obserwował :o I nic nie można było z tym zrobić bo tej dziewczyny regulamin odwiedzin nie dotyczył bo jej matka była pielęgniarką w szpitalu. Tak więc następnym razem wezmę salę 1 osobową :D