Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gafaaaa

kuzynka wlasnego meza?????

Polecane posty

Gość gafaaaa

hej mam pytanie... dowiedzialam sie ze moge byc kuzynka wlasnego meza;/ i nie jestem pewna.... nie wiem tez jak mam to sprawdzic.. ;/ wie ktos moze jak moge sie dowiedziec tego?? juz normalnie mam metlik w gowie;/

Gość mateusz.koolas@wp.pl
Idź do księdza oni wszystkie metrykki mają i wiedzą od jakiego pokolenia można brać ślub.

Gość gafaaaa
no dobra ale on jest z innej parafii... i sam nie wie kto byl ojcem jego matki... byc moze brat mojego dziadka;/ jejjj jaka chyjnia;/

Gość w temacie
a masz dzieci? Jak nie, to nie ma co się przejmować. Sprawdź metryki. Jeśli jesteście rodziną, to ślub będzie unieważniony.

Gość duchowatyyyy
ja kiedyś miałem taką sytuację chodziłem z dziewczyną która okazała się moją kuzynką, ale to dalekie pokrewieństwo było więc problemów nie było. W Twojej sytuacji też jest to dalekie pokrewieństwo więc się nie martw

Gość gafaaaa
no nie mamy... na szczescie;/ a gdzie mam je sprawdzic?? w kosciele?? i co mi to da jak kazdy mysli ze ojcem jest jego dziadek a on byl bezplodny;/

Gość gafaaaa
noo to nie jest dalekie pokrewienstwo:( bylby moim kuzynem;/

Gość gafaaaa
czy mogby mi ktos cos doradzic??

Gość miecz damoklesa
jednym słowem w papierach będzie co innego? to to już chyba tylko żyjące babcio-ciotki mogą ci cos na ten temat powiedzieć...

Gość gafaaaa
a jak one nic nie wiedza?? jakies testy czy cos???

Gość WposzukiwaniuMarzen
Ale po co ci to? Pokrewieństwo odległe, niepewne. Po kiego czorta grzebać dziadkom w majtach? Jeśli się uprzesz, możecie zrobić testy genetyczne sprawdzające, czy jesteście spokrewnieni 🖐️

Gość Daniellos
akurat nie musi być dalekie pokrewieństwo i wszystko może być OK - odpowiednio się to wylicza

Gość akcja-atrakcja
możecie zrobić badania DNA. Powiecie jakie macie podejrzenia i sprawdzą wam czy macie wspólne geny dla tej linii pokrewieństwa.

Gość Daniellos
W kwestii formalnej - jak brat dziadka to już jest dalekie pokrewieństwo i spokojnie może być twoim mężem - gdybyście mieli wspólnego dziadka to byłoby gorzej. a tak spokojnie jest 6 stopień a do 5 to ścisłe pokrewieństwo

Gość gafaaaa
hm no wlasnie a gdzie nalezy zrobic te badania.. i czy to cos kosztuje?? nie chce przez cale zycie byc w niepewnosci.. co do dzieci to sie obawiam... no nie wiem.. ale sytuacja;/ nie chce im grzebac w majtkach ale chce znac prawde!! bo jezeli to brat mojego dziadka a ojca mojego tata zrobil moja tesciowa to normalnie sie zalamie;/

Gość gafaaaa
ten gosc to brat mojego dziadka a moj dziadek to ojciec mojego tata....;/ to nie jest 5 pokolenie czy tam 6:(

Gość on mówi o stopniu a nie
pokoleniu. Alb0o prowokacja, albo jesteś tępa jak młotek :P

W prawie cywilnym i w prawie kanonicznym zakazem małżeństwa są objęci krewni w linii prostej. Nie możesz więc wziąć ślubu z własnym wnukiem, dzieckiem, rodzicem lub dziadkiem. W prawie cywilnym zakazem małżeństwa są objęci krewni do 3 stopnia w linii bocznej, czyli nie możesz wziąć ślubu z rodzeństwem i z wujostwem. W prawie kanonicznym zakaz małżeństwa obejmuje krewnych do 4 stopnia w linii bocznej (czyli do dzieci Twojego Wujostwa). Pokrewieństwo liczy się ilością urodzeń. Do Twego ojca - 1 urodzenie, do dziadka - 2 urodzenie, do pradziadka - 3 urodzenie (to są Twoi krewni w linii prostej) i dalej w bok (tu już "leci" linia boczna), pradziadek do brata Twojego dziadka - 4 urodzenie, brat Twojego dziadka, do ojca tego chłopaka - 5 urodzenie, no i od ojca Twojego Mena, do niego - 6 urodzenie. Jesteście więc ewentualnie krewnymi 6 stopnia w linii bocznej, więc spoko. Możecie się ryćkać, a nawet wziąć legalnie ślub:) DNA odradzam, bo po co Wam to?

To mi przypomniało, że miałam koleżankę, która pukała się z własnym kuzynem. Nie jakaś 10 woda po kisielu, tylko z pierwszej linii, siostrzeniec matki. Mieszkali pod jednym dachem, spali w jednym łózku i naiwnie mysleli, że nikt niczego sie nie domysla, bo przeciez sa kuzynami to logiczne, że pruc sie nie mogą.

No i spoko. Zgodnie z kodeksem rodzinnym i opiekuńczym mogli się bzykać do woli, a nawet wziąć ślub. Zgodnie z kodeksem prawa kanonicznego mieli jednak zakaz. Kto by tam jednak Czarnych słuchał.Oni w ogóle nie mogą się puszczać, bo "nie cudzołóż", a przecież własnych żon nie mają, bo celibat. A jednak się pierdolą i jeszcze chętnie innych pouczają podczas rekolekcji.