Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bnncfh

Świeży łosoś norweski - co można zniego zrobić?

Polecane posty

Gość bnncfh

Dostałam 15 kg świeżego łososia norweskiego, ryba z łbem, wypatroszona... I właśnie co można z niego zrobić? Jak go przechować?

uwędź (jak masz jak), poporcjuj i zamroź... takiego zupełnie swieżego to kroiłam w cienkie paski - najcieńsze jak się da - odrobina oiwy z oliwek na to i drobno pokrojna cebula - po paru godzinach jak 'przeszedł' był pyszny:) mozna suszi zrobić mmmmmm ale masz fajnie z tym łososiem:)

Gość bnncfh
To, że wędzonego mozna zrobić to wiem bo jadam i lubię ale nie mam gdzie owędzić. Więc muszę przygotować go inaczej ale nie wiem jak się do niego zabrać

Gość to i ja cosik powiem
Przyślij go do mnie ;) A tak poważnie poporcjuj i do zamrażarki. Ja czasami kupuję mrożonego jak nie ma świeżego i nie narzekam. Tylko jak go będziesz rozmrażać to go solidnie skrop cytryną i trochę posól,to zachowa wszelkie walory.

Wędzarnie można zrobić w domu. Z tego co wiedziałam w programach kulinarnych wystarczy garnek,kratka ,trociny.Być musiała poszperać w googlach ;) Skoro masz głowy to możesz zrobić zupę rybną lub rybę w galarecie. pulpety usmażyć lub wrzucić na grill przyprawiając ją ulubioną mieszanką ziołową lub zrobić marynatę szaszłyki

Gość aaaala kocha
podziel na płaty na kilka czesci. zamróź. bedzie na grila na dlugo kilka porcji - wysmarowany w przyprawie do ryb, warzywach w foli aluminiowej na grilla...ja tak robie!pycha!! nie trzeba od razu smazyc, robic galarety i wpierdolić całego:o