Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ProszeOPomoc19

Z książeczką ubezpieczeniową do lekarza- 19 lat

Polecane posty

Gość ProszeOPomoc19

Na jutro zapisałam się do lekarza rodzinnego i jest problem bo potrzeba mi jest ksiązeczka ubezpieczeniowa. Nie wiem nawet czy taką posiadam. Wyczytalam że osoby uczące sie do 26 roku życia są ubezpieczone u rodziców. Mogłabym pójść do lekarza z ksiązeczką ubezpieczeniową mojej mamy? Niestety mojej mamy nie moge się o to zapytać bo zaraz musiałabym jej opowiedzieć po co do tego lekarza idę i by byla wielka afera ze znowu mam zapelenie pęcherza i pewnie współżyje ze swoim chłopakiem... dlatego już wole mieć spokój i załatwić wszystko sama.

Gość timoz666 und kuki666 GHAH
Nie lecz się! Niech organizm sam zwalczy chorobę!I tak umrzemy prędzej, czy później wszyscy!

Gość nius
rodzice powinni mieć w takiej sytuacji legitymację ubezpieczeniową dla członków rodziny pracownika. Tam muszą być wpisane dzieci. Legitymacja matki nie da ci nic.

Gość ProszeOPomoc19
Tydzień temu byłam z mamą na bilansie. Sama mnie zapisała do lekarza rodzinnego i poszła ze mną. Wziela ze sobą moją książeczke zdrowia i jeszcze w poczekalni tak patrzy na nią i mówi '' o kurde, to do 18 roku życia'', więc nie wiem czy w ogóle mamy coś takiego jak legitymacja ubezpieczeniowa dla czlownków rodziny.... skoro ona wzieła ze sobą książeczke zdrowia.

Gość nius
"dla członka rodziny osoby ubezpieczonej -dowód opłacenia składki zdrowotnej przez osobę, która zgłosiła członków rodziny do ubezpieczenia zdrowotnego wraz z kserokopią zgłoszenia (druki: ZUS RMUA + druk ZUS ZCNA jeżeli zgłoszenie nastąpiło po 1 lipca 2008 r. (ZUS ZCZA jeżeli zgłoszenie nastąpiło przed dniem 1 lipca 2008 r.), -aktualne zaświadczenie wydane przez pracodawcę, > zaświadczenie z KRUS o ubezpieczeniu członków rodziny, > legitymacja rodzinna z wpisanymi danymi członków rodziny wraz z aktualną datą i pieczątką zakładu pracy lub ZUS, legitymacja emeryta/rencisty z wpisanymi członkami rodziny podlegającymi ubezpieczeniu, potwierdzająca dokonanie zgłoszenia w dniu 1 stycznia 1999 r. lub później, wraz z aktualnym odcinkiem wypłaty świadczenia - dotyczy tylko KRUS, -w przypadku dzieci uczących się - pomiędzy 18. a 26. rokiem życia - dodatkowo należy przedstawić dokument potwierdzający fakt kontynuacji nauki - legitymację szkolną/studencką lub dokument potwierdzający znaczny stopień niepełnosprawności,"