Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość udupiona z chemi...

Pomoże jakiś geniusz z chemi ? :(

Polecane posty

Gość chemikchemik
Ja zach-pom.

chemię ostatni raz temu miałam jakieś 20 lat temu, ale ja sobie radziłam tak, ze trzeba było po prostu "narysować" związek (wzór strukturalny to się chyba nazywa) i jak znasz wartościowość pierwiatków to dorysowujesz kreseczki między nimi (tak by od danego pierwiastka wychodzilo tyle kreseczek ile ma wartościowości) i przy tym pierwiastku, który ma różną wartościowośc zliczasz kreseczki i wychodzi. Albo o prostu pamietać. Z czasem zapamietasz i w głowie sobie poprzeliczasz. Nie wiem jak prościej wytłumaczyć :)

nie znam wrtościowości bo nigdy się tego nie uczyłam i nie mialam .. Jak dostane jutro 3 to będzie 3 ;( a chce 4 .. :(

nastolatko, musiałaś o tym mieć, bo bez tego ani rusz. Musisz znac wartościowośc pierwiastków. Moze teraz inaczej to nazywają. Chodzi mi o ilość powiązań z innymi pierwiastkami. Np jak masz FeO to znaczy, że żelazo i tlen łaczą się ze sobą dwiema "łapkami" bo ona sa dwuwartościowe (czy jak to nazwać) Fe=O

nie milam tego bo zmienialam szkołę w połowie roku i tam dzie poszłam byli ok 2 działy do przodu, nie nadrobiłam tego bo nie rozumiałam a nikrt nie chciał mi pomóc bo byłam nowa:/ nie umiem obliczać stężeń, nei znam wartościowości i zapisu cząsteczkowego czy jakoś tak

Gość chemikchemik
A z czego masz ten sprawdzian dokładnie?

Gość udupiona z chemi...
czy dobrze nazwalam sole ? K2SO3 siarczan IV potasu (ale ile wartosciowy potas to nie wiem.. jak to wyczytac? wytlumaczy mi ktos?)

Gość chemikchemik
Uuu to niestety nawet jakbym chciał to nie wytłumaczę Ci tego przez internet, zwłaszcza, że w tym temacie po wytłumaczeniu teorii ( a żeby ją pojąć trzeba mieć wiedzę z kwasów, zasad i tlenków) trzeba zrobić kilkanaście przykładów żeby całkiem zrozumieć. :(

Gość chemikchemik
A jak nawet nie wiesz co to jest wartościowość to niestety musiałabyś mieć co najmniej 3 godziny korków w realu, żeby dostać 4 lub 5 ze sprawdzianu.

Gość udupiona z chemi...
potasu II?

Gość refqerf
chemik a co robisz, tzn gdzie pracujesz? na uczelni?

Gość chemikchemik
Niestety nic na ten temat nie mogę mówić :) Znaczy mogę, ale nie chcę :)