Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iinvisibleeeeeble

ślązacy

Polecane posty

Nie znam gwary i zakładam, że większość tych Ślązaków też jej nie zna. Kaleczą po prostu język polski i tyle.

Moorland-nie znam ślązaka, co by gwary nie znał i czuł sie polakiem. Kolejna co nie rozumie języka Śląskiego i chce wmówić pierdoły że źle mówimy po Polsku i nas nie rozumie. Otóż my wcale nie mówimy po Polsku, my mówimy po Śląsku, mimo że te jezyki są zbliżone, podobnie jak Czeski i Polski. Ale Czeski jezyk to nie jest Polski język, tak samo Śląski język nie jest Polskim językiem. Skoro nie mieszkałaś na Śląsku i nie wiesz jak tu jest, to po huj się wypowiadasz? Nie masz pojęcia o narodzie Śląskim a chcesz wiele coś powiedzieć i bzdury z tego wychodzą. Ja nie rozumiem języka Kaszubskiego, ale uważam że mają piękny język i nie uważam go że to kaleczenie Polskiego języka. Trzeba być wyjątkowym debilem i nieukiem, aby takie coś mówić. Bo to tak jak by powiedzieć że języki obce Slawistyczne to kaleczenie Polskiego. Większego debilizmu nie słyszłałem, mimo że te języki sa do Polskiego podobne, podobnie jak Polski jest podobny do innych jezyków Slawistycznych.

dziwne, Ślązacy których znam mówią po polsku i z tego co wiem to polskiego uczą w całej Polsce w szkołach. Więc nie pieprz głupot :) Z resztą jak chcą sobie mówić gwarą to niech mówią, ale jak mówią po polsku to niech mówią poprawnie.

Gość kamorzysko
Brawo dobrze godosz Oberschlesien ja chodzilam do Szkoly w Piekarach Slaskich,zawsze bylam ganiana za gware,w pierwszej klasie nawet lapy dostalam za gware, ale mama i tata zawsze w doma godali, a ja musialam mowic i robilam na Pania Nauczycielke wielkie oczy co ona odemnie chce.Jak kiedys pojechalismy na wycieczke autobusem z Kopalni Julian, to uslyszelismy" chodz tu Janek popatrz Slazaczki przyjechaly" i patrzono na nas jak na malpy z zoo, nastepny przyklad to bylismy w Polskim miescie i moja Polska kolezanka mieszkajaca na Slasku mowila tak "Tylko nie mow po Slasku bo nikt nie bedzie cie tu lubic. Zapytam tylko ilu Polakow przyjechalo na Slask sie dorabiac, z waliskami, po kilku latach dorobilo sie i wariatow strugalo, zaznaczam ze bardzo duzo Polakow nie pracowalo na nierobotniczych stanowiskach, dzieki PZPR i szkolkach Marksistowsko Leninowskich, i w dupe Slazakow na ich ziemi kopali, ich dzieci po lapach w Szkole lali, tylko za to ze byli Slazakami, i poslugiwali sie Gwara.Pomimo to kocham moj Slask, i jestem dumna z mojej Gwary, a jak ktos Slazaka nie lubi to juz dawno przestalam sie tym przejmowac, i wisi mi to

Gość kamorzysko
Ty Moorland do Polaka jestem zmuszona mowic po Polsku bo jakbych Gwara godala to by mie zodyn pieron niy rozumiol

no i super, ale nie kalecz. Mnie to zawsze irytowało u wszystkich, nie tylko u Ślązaków.

Moorland- Ty jesteś taka głupia czy tylko udajesz? Wiesz co to jest masowa polonizacja? Jest to to samo co Rusyfikacja i Germanizacja. Poczytaj jak kiedyś Polacy byli Rusyfikowani i Germanizowani. Za mówienie po Polsku dostawali wpierdol w szkołach, mimo zabiegów to i tak nigdy dobrze ani po Niemiecku nie mówili ani po Rosyjsku. Podobnie było i jest z Śląskiem, masowa polonizacja na nic się nie zdaje, do dziś Ślązaków się w szkołach prześladuje, ja chodziłem do szkoły na początku lat 90 i byłem tępiony za mówienie po Śląsku, nawet bity. Mój ojciec był regularnie bity w szkole, zarówno on jak i ja nie umieliśmy po polsku. W domu nikt po polsku nie mówił, czasem po Niemiecku mówiono, ale zazwyczaj po Śląsku, tak samo na ulicy i wszędzie, gdzie był mój świat jako dziecka, to mówiono po Śląsku. Więc wyobraź sobie co czuło dziecko, jak nagle zaczęto go wyzywać i bić tylko za to, że mówił po Śląsku i nie umiał mówić po polsku. Więc siłą rzeczy trzeba było się uczyć polskiego, ale nie jest to mój rodzoimy język, więc płynnie nigdy żaden Ślązak po polsu mówił nie bedzie, bo my nie jesteśmy polakami i z polską nic wspólnego nie mamy. Jak już to bliżej nam do Niemiec, bo nasi dziadowie i pradziadowie walczyli za niemcy a nie za polskę, co najwyżej walczyliśmy potem przeciwko niemcą, ale nigdy za polskę. Dlatego też chcecmy odlączenia Śląska od polski, chcemy być niepodległym i wolnym krajem, gdzie nie będzie się prześladować Ślązaków. Polska już pokazała co sądzi o Ślązakach, gdy wybudowała dla Ślązaków obozy koncentracyjne.

taaa...polska wybudowała obozy. Dobra, fajnie.. Przy okazji, skoro już mówisz/piszesz po polsku to tego nie kalecz, tylko o to mi chodzi.

kamorzysko-Problem polega na tym, że język Śląski się masowo tepiło, teraz widać te braki. Dlatego trzeba odłączyć się od Polski, aby ratować naród Śląski, inaczej nasz język wyginie, bo Ślązoki corozki to myni poradzą po Śląsku. Nawet pisać nie umieją, a pisownia Śląsko je rychtyk piykno. Przykładowo to tak powinna być prawidlowa pisownia górnego Śląska "Grny Ślnsk' Ale polonizacja sprawiła że Ślązoki tak napisać nie poradzą. Bezto trzeba się odlaczyć i łebków od nowa uczyć godać i szkrywać.

Gość kamorzysko
Do Oberschlesien skad jestes, masz swieta racje w tym co piszesz to czysta prawda.Slazak to dla Polaka to nic smiec, ktorego mozna sobie pokopac, nawet jak byla ta sprawa z Madzia to na czecie przeczytalam SLASKA PATOLOGIA, tylko Polacy nie wiedza ze Sosnowiec to Czerwone Zaglebie a nie Slask,ale slaska patologia wyzwali

Moorland-Tak moja droga, nie znasz historii górnego Śląska. Polska wybudowała obozy koncentracyjne, parę dla Niemców z Śląska i parę dla rodowitych Ślązaków. Co, w szkole ci o tym nie mówiono? Nie dziw się, że Polska chce pominąć tą historię i mówi że PRL to nie ich problem. W sumie Niemcy też powinni powiedzieć, że II wojna to sprawka Hitlera i nazistów a nie Niemców, podobnie Rosjanie powinni powiedzieć że za czasy Stalinowskie nie biorą odpowiedzialności....

kamorzysko-Sosonowiec należał do małopolski przed wojną.... Nikt zagłębia nigdy za Śląsk nie uważał. Jestem z południa, z doliny Odry.

z polskiej szkoły mam niewiele - nie mieszkam w Polsce od dziecka. I mimo to "poszłem" budzi we mnie chęć mordu :)

Gość kamorzysko
Ty MOORLAND co budzi w tobie chec mordu bo cos nie rozumie

Moorland-Ponieważ twoim pierwotnym językiem jest Polski, zapewne w tym języku się wychowywałaś i zapewne to powoduje że cię to drażni. Mnie wkurza jak ktoś na Śląsku mówi po Polsku, a jak jeszcze 'zaciągaaa" to już nóż mi się otwiera, słynne słowa co mnie wkurzają, to " co nieee" "podwórko", "okrzyczeć" "widziałaaam" itp, wkuriwają mnie też Polskie imiona, jak Władysław, czy Mieczysław, strasznie śmiesznie brzmią. Więc cię trochę rozumiem, ale ty zrozum nas, że dla nas tym językiem jest Śląski a nie Polski, bo Śląski to był nasz pierwszy język w domu, w takim języku żeśmy się wychowywali.

Śląsk jest na terytorium Polski, uczą tam języka polskiego, masa Ślązaków nie zna gwary - więc nie uznaję stwierdzenia, że dla młodego pokolenia polski to nie jest pierwszy język.

Gość kamorzysko
Masz to samo co ja ale jak tak przeciagaja to nazywam ich piosenkarzami: HANYS to dla Polaka smiec, ale zapomnieli ze NIE Slazak dostal pierwszy mieszkanie u siebie, tylko Polak, ale wiesz raz mialam duzo radosci bylo to za komuny jak byly strajki to na czas wegiel nie dojechal to w centralnej Polsce dupami z zimna trzesli, a teraz wkurza mnie to ze Polacy zamykaja nam kopalnie, chca z nas zrobic bezrobotnych szmaciarzy,wkurza mnie to chociaz mieszkam w BRD

Moorland-Warszawa kiedyś była na terytorium Rosjii, dla ciebie to wtedy było Rosyjskie miasto? A Wiilno było Polskie czy Ukrainskie? A Breslau, Ratibor albo Gleiwitz to niemieckie miasta czy Polskie a może Śląskie? Oczywiście że na Śląsku jest dużo goroli,bo Niemców wypędzono i dano goroli czyli Polaków. Ale Ślązacy pozostali i mimo masowej polonizacji to naród Śląski i język Śląski nadal przetrwał i pierwszym językiem dla Ślązka jest język Śląski. Mówię ci po raz kolejny, że Ślązak to nie Polak.

z zasady coś jest twoje do czasu, aż ci tego nie zabiorą..więc technicznie rzecz biorąc tak :) wściekaj się wściekaj - jesteś Polakiem i tacy jak ja zawsze ci wypomną, że mówi się "poszedłem" ;)

Moorland-Aha, czyli ty wiesz lepiej kim jestem. A wiesz co mój dziadek robił z polakami w czasie wojny? Wiesz co bracia dziadka robili z Polakami w czasie wojny? Wiesz co myśmy robili z gorolami w szkole? No ale skoro według ciebie jestem Polakiem, to brak mi słów. To mnie zawsze zdumiewa, że wmawiacie nam że jesteśmy Polakami, a potem nas opluwacie, co tego wmawiacie nam żeśmy są Polakami, ale nikt z Śląskich przodków nie walczył za Polskę, wręcz Ślązacy walczyli przeciwko Polsce, nawet w średniowieczu pisano, że na obok Polski jest naród najbardziej wrogi Polakom, zwie się Śląsk. Tak pisano w średniowieczu o Ślązakach. Nadal uważasz że Ślązacy, gdzie ich przodkowie walczyli zazwyczaj po stronie Niemieckiej przeciwko Polsce, to nadal to twoim zdaniem są Polacy?

mam gdzieś kim był twój dziadek, na papierku masz narodowość polską, chyba, że urodziłeś się za granicą. Koniec :)

Moorland-Mówię po polsku z kultury dla ciebie i tego forum. Gdybym pisał na niemieckim forum to starał bym się jak najlepiej pisać po niemiecku. Jak bym poszedł do kościoła, to starał bym się wtopić w tłum i robić to co oni robią z szacunku do ludzi. Ty zapewne też mówisz po Angielsku, czy to znaczy że jesteś Angielką jak mieszkasz i żyjesz w tym kraju? Bo widzę że jakoś tego jezyka się nie wyrzekłaś.

ano widzisz - o to mi właśnie od początku chodziło. Dwie strony i masę niepotrzebnych wypocin później zrozumiałeś - skoro już mówi się w jakimś języku to wypada starać się mówić poprawnie. Dlatego zaniedbania mnie irytują, zwłaszcza, że ktoś kto je "praktykuje" spokojnie mógłby tego nie robić.

Moorland-Nigdy nie nauczysz się poprawnie jezyka, jeśli on będzie dla ciebie drugim językiem. Dla ciebie pierwszym był Polski a drugim Angielski, sama pisałaś że miałaś problem z Angielskim...Tak samo dla tego, kto języka Polskiego uczył się jedynie w szkole, a po za szkołą władał innym językiem a po zakończeniu szkoły w ogóle tego języka nie używał, to też nigdy prawidłowo po Polsku mówił nie będzie. Ja oprócz interenetu, to tego języka nie używam. A jak piszę na regionalnym forum, to jak większość pisze po Śląsku, chyba że jakiś gorol, to piszę do niego po Polsku, mimo że to on powinien nauczyć się Śląskiego, bo żyje na Śląskiej ziemi i kultura tego wymaga, aby uczyć sie jeżyka gospodarzy, no ale gorole to polacy, więc trudno od nich jakiejkolwiek kultury wymagać, chyba że ktoś jest naiwny.

Gość kamorzysko
My Slazacy mieszkajacy na Slasku mamy prawo uzywac swojej Gwary i robmy to bo rzeczywiscie Polszczyzna zamjmnie miejsce naszej Gwary, a Slask musi byc Slaskiem i musimy godac po naszemu. Moj tata mowil mi ze jak on byl mlody to przy piwie e szynku zawsze byla muzyka i tanczyli i nikt z nikim sie nie bil, wszyscy byli rowni swoi, kaj to wszystko tera je co

Gość Terauu90
Kaska to sie cisz bo dzieki niemu tam jestes;)) A ja jestem slazaczka z Piekor i czuje sie niemka slazaczka!!

Gość Terauu90
I jo nie jest zakompleksiono!!

Gość Jaaaaaa27777777
a ja żyje na Śląsku, moi rodzice żyją, jak i dziadkowie, a nie czuję się Ślązaczką, tylko Polką. Wstyd mi za Ślązaków, którzy w spisie narodowym wpisywali narodowość śląską. Jesteśmy Polakami i kropka!