Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iinvisibleeeeeble

ślązacy

Polecane posty

Gość kasia1250
Widze,ze jedna normalna ze Slaska sie znalazla,chociaz tutaj w Niemczech trudno o takowych.Nie pochodze ze Slaska i dlatego w mojej obecnosci orowiada sie ponizajace zarty na temat goroli.Poprostu obrzydliwe,jako jedyna jestem po studiach,reszta po zawodowkach. Dla mnie to jakis dziwny niekonczacy sie film.Przed slubem z moim mezem Slazakiem bylam osoba bardzo otwarta,chetnie jechalam ma slask.nie mialam pojecia,ze w wiekszosci Slasacy to bardzo falszywi ludzie,zamknieci,trudno do nich dotrzec. Potrawia skreslic kogos,jeszcze zanim zdaza go poznac.Gra pozorow! Wiem jedno ,gdybym wiedziala wszystko to,co teraz na ten temat wiem,nigdy za Slazaka bym nie wyszla! Ja27 tak trzymaj-chociaz jedna normalna!!

Gość Chrobotek Reniferowy
Kiedy przemysł na Śląsku był w rozkwicie, to wtedy Poloki nie miały problemu, żeby brać kasę. Myślicie, że co, sam się kraj po wojnie odbudował? Że niby Warszawa wszystko zrobiła? G**** prawda, ze Śląska szły ogromne pieniądze, dzięki którym udało się podnieść. A teraz to trzeba wysłuchiwać o "zakamuflowanej opcji niemieckiej".. Ręce opadają, naprawdę.

Gość trt87iyiyoi
Wiesz co Kaska masz problem ,moze psycholog ci pomoze z twoim mezem;)0 ten twoj wybranek moze nie slazok tylko gorol ...heheh..fajnie mosz w tych niemcach czy ci zle kaska ,powiedz prowda dziolszka nie wstydz sie ino godej!!1

Gość carbo medicinalis
Hm tzw. "Ślązak gwarowiec ' obecnie w dobie telewizji i obowiązku nauki do 18 r.ż. wygląda na"zdolnego inaczej" skoro nie jest w stanie poprawnie nauczyć się polskiego.... Powinno się takiej młodzieży ułatwić kontakt z logopedami, psychologami etc. Zresztą z niemieckim mają podobne problemy. A problem zasadniczy jest inny. Jeszcze 15-20 lat temu mało kto z tej grupy szedł do szkoły z maturą nie mówiąc o studiach. Może 80 -100 lat temu Ślązacy różnili się in plus od "goroli" zwł. tych mających nieszczęście żyć w zaborze rosyjskim ale to już historia. Dziś są wykształceni jako środowisko raczej in minus wobec średniej krajowej, tak jak ktoś pisał większość po zawodówkach i tyle. Stąd nieznajomość kultury polskiej oraz problemy z posługiwaniem się literacką polszczyzną czy też zaściankowość myślenia. Kiedyś może wyróżniali się wśród klasy robotniczej lecz dziś bliżej im do podklasy społecznej. Ślązacy gwarowcy to już tylko relikt dawnego zgasłego świata. Osadzonego jeszcze w XIX stuleciu .Przez wojnę i PRL to się fatalnie zakonserwowało i dziś nastąpiło przebudzenie w XXI wieku ludzi żyjących mentalnie jeszcze w XIX stuleciu...

Gość trt87iyiyoi
Chrobotek Reniferowy masz racje !!! tylko malo kto o tym wie !! wszystkie drogi, orczyki w gorach, domy wczasowe ,skad sie wziely ja wiem ..z przymusowych wolnych dni.. mozna temat ciagnac !!! trzeba byc slazakiem zeby to poczuc i zrozumiec!!!

Gość trt87iyiyoi
carbo medicinalis Nie bylo by cie gdyby nie slazacy!!!.myslisz kto dokladal do uniwerkow ,,warszawa??? nie slask!!!! pamietaj ze slask to najbardziej inteligentna ,uczciwa,pracowita grupa ludzi!!!!

Gość carbo medicinalis
A "Oberschlesien" to jaki język ? ! śląski? Jeżeli ktoś pod takim nickem uważa siebie za "Ślązaka' i wyzywa Polaków od "goroli' to dostarcza tylko argumentów tym którzy piszą o "ukrytej opcji niemieckiej". Ów 'Oberschlesien" z tego co pisze to typowy wytwór pogranicza.W domu mówiono po niemiecku i gwarą typową dla niewykształconych tutejszych .Edukacje zakończył pewnie na typowym niskim tu poziomie. Mało czytał. Nie opuszczał rodzimego matecznika. Mówiąc dosadnie jest to typ klasyfikowany jako mieszaniec słowiańsko-niemiecki o zaburzonej identyfikacji etnicznej . Prawdopodobnie odrzucony przez Niemców rdzennych , etnicznych, dla których nie był dość "czysty ". Wywołane tym frustracje odbija sztucznie dzieląc Polaków . Niestety są tacy ludzie, prowokujący konflikty .

Gość uiy88i-0=
Prawdopodobnie odrzucony przez Niemców rdzennych , etnicznych, dla których nie był dość "czysty ". Wywołane tym frustracje odbija sztucznie dzieląc Polaków . Niestety są tacy ludzie, prowokujący konflikty . co ty gadasz !! ty przeczytaj co ty piszesz ...dobrze sie czujesz??? Moj tato mial na imie Erwin ,polska komuna zmienial na Karol ..jak ty bys sie czul ? jednoczesnie wszystkie soboty i niedziele poswiecal dla polski.. a teraz slask umiera i wszyscy go maja w dupie ,tak trudno wam zrozumiec ze gdyby nie slazacy i ich wegiel to gowno wy byscie mieli!! teraz slask jest pozostawiony samemu sobie .. ale wiecie co przyjdzie taki dzien ze znowu sie pochylicie nad tym biednym slaskiem i ze te wszystkie wdowy i ich dzieci beda dumne ze ich ojciec byl gornikiem.. Wy nie wiecie jak to jest gdy Ojciec lub tato wychodzi do kopalni do pracy ..i te szczesc Boze ..powinniscie oddawac szacunek tym ludziom!! To jest wlasnie slask .

Gość uiy88i-0=
z takim ... to pisze bo kocham moje miasto kocham Bytom .kocham tradycje slaskie a to wszystko niedlugo sz;lak trafi..

Gość Chrobotek Reniferowy
@carbo medicinalis Wybacz, ale bajduszysz jak potłuczony (potłuczona). Na Śląsku jest naprawdę spory odsetek wykształconych ludzi, uczelnie jedne z najlepszych. Niestety w swoich wypowiedziach powielasz stereotypy, które straciły ważność już dawno temu. Ktoś wcześniej wspomniał, że Śląsk jest zacofanym regionem.. HALO! Polecam bliższe przyjrzenie się aktualnej sytuacji; powstało (i ciągle powstaje) mnóstwo firm z branży IT chociażby, firm, które współpracują z politechnikami.. I możemy się pochwalić osiągnięciami na skalę europejską :-) Natomiast bolesnym faktem jest to, że ludzie "spoza" nie rozumieją zawiłej historii tego regionu (vide akcje w czasie kampanii wyborczej pt. "on miał dziadka w Wehrmachcie" w wykonaniu bardzo charakterystecznego pana, ect.). A niesety są to naprawdę zagmatwane losy. Śląsk jest takim "kotłem" w którym miesza się historia czeska, niemiecka, polska, a przede wszystkim ŚLĄSKA. Wyjątkowe miejsce, i przykro patrzeć, gdy za wszelką cenę niektórzy chcą zniszczyć odrębność tego miejsca, unikalną i niezwylke bogatą kulturę. Na całym świecie propaguje się akceptację dla odrębnych kultur i tradycji - tylko w tym kraju chce się zniszczyć. A szkoda, bo wiele by można się nauczyć, gdyby się Śląskowi i jego dziejom, kulturze, tradycjom przyjrzeć bliżej, i bez uprzedzeń.

Gość SSSSSSSSSSSS
Na Śląsku jest mit, to że to Śląsk odbudowywał Polskę, a w innych częściach kraju pamięta się, jak górnicy byli hołubieni w czasach PRL i że mieli specjalne przywileje. Tak że różnie na to można spojrzeć, do dzisiaj ludzie się wściekają, że muszą robić na wcześniejsze górnicze emerytury. I nie mówię, że tych wcześniejszych nie powinni mieć, ale tylko ci, którzy pracują pod ziemią, a nie cała reszta, która niesłusznie korzysta. A co do Ślązaków, to myślę, że bylyiby całkiem lubiani, gdyby tylko się tak nie odcinali i często nie wywyższali. W cięzkich czasach ludzie lubią sobie tłumaczyć, że ich grupa jest wyjątkowa i tak robią Ślązacy, potrzeba też jakiegoś wroga, więc mówi się o innych mieszkańcach Polski. Nikt Ślązakowi nie zabroni mówić, że istnieje naród śląski i język śląski i on może sobie tak uważać, tam samo jak ja mogę mówić, że istnieje naród rzeszowski i język rzeszowski. Ale mądrzy ludzie, którzy się na tym znają, mówią, że Ślązacy to grupa etniczna, a nie naród, tak jak np.Kaszubi. A śląski to gwara a nie język, mieszanina staropolskiego z niemieckimi wtrętami. I jeszcze jedno - w spisie powszechnym wielu Ślązaków wpisało, że są Ślązakami i Polakami. Tak więc nie najeżdżajmy na nich. Grupa wpisująca samą tylko narodowość śląską, to mniejszość.

Gość SSSSSSSSSSSS
A, ktoś tu napisał jakąś bzdurę, że w Średniowieczu ponoć Ślązacy byli bardzo nieprzychylni Polsce. To przypominam, że książeta śląscy próbowali zdjednoczyć Polskę w czasie rozbicia dzielnicowego.

Gość kasia1250
trt87iyiyoi-psycholog to by sie mojemu mezowi i zreszta wszystkim innym ludziom o takich pogladach,przydal. A gdzie ta niemka slazaczka sie podziala.Duza buzia i nic pozatym. Slazacy macie klapki na oczach i poglady pradziadkow.