Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bo to polska......

Emeryci w PL to jedna z najlepiej sytuowanych grup społecznych pisze ONET!!!!!!!

Polecane posty

Gość bo to polska......

boże widzisz i nie grzmisz :O Emeryci w Polsce są jedną z najlepiej sytuowanych grup społecznych wynika z opublikowanych przez GUS badań dotyczących kondycji gospodarstw domowych, które przytacza „Rzeczpospolita. fot. Shutterstock Przeciętny emeryt ma na życie miesięcznie 1296,96 zł. To oznacza, że emeryci są drugą po przedsiębiorcach najlepiej sytuowaną grupą społeczną (dochód osób prowadzących działalność gospodarczą to 1497,43 zł miesięcznie). Dla porównania przeciętny Polak ma miesięcznie do wydania o 71 zł mniej, a osoba pracująca zawodowo o 54 zł mniej. Przeciętny emeryt wydaje miesięcznie na życie średnio 1124 zł. Emerytów stać też na lepsze wyposażenie mieszkań - co trzeci ma telewizor plazmowy, laptopa i odtwarzacz DVD, a 60 proc. telewizję satelitarną lub kablową. Trzy czwarte emerytów posługuje się telefonem komórkowym, a blisko 40 proc. jeździ samochodem. Mimo niezłej sytuacji materialnej, emeryci są przekonani, że mają gorzej niż inni.

Gość polko-wenezuelka
ja znam kilku emerytów żyja od pierwszego do pierwszego

nie mają kredytów , mają stabilność finansową , nie wydają na dzieci itd , ja mam pacjentów emerytów krótrzy jeżdża na wycieczki do Chin

w sumie to reszcie wara od nich , wypracowali to sobie i tyle. bieda emerytów polega , ze mnóstwo młodych polaczków żyją na ich koszt te :ukochane:wnuczusie:krzyczący od progu odwiedzając babcię , że Babcia jest tylko jedna! flaszka w lodówce

A ja się z tym zgadzam. Moja mama ma 2 tysiące emerytury, a wiecznie narzeka, ze to mało i na nic jej nie stać. Ostatnio tez opowiadała mi, ze jej sąsiadka, ktora pracowała tylko i wyłącznie fizycznie ma tylko 1,5 tysiąca emerytury. Jako pracownik o takich pieniądzach mogłaby sobie pomarzyć.

Czyżby rząd miał w planach jakieś cięcia na emeryturach? :D No i to jest "przeciętna", czy średnia emerytura?

Żeby ktoś miał 2 tysiące emerytury, to musi najpierw przez wiele lat zarabiać 3-4 tys. Średnią emeryturę liczy się wliczając tych, co mają 800 i tych, co mają 10 000. Ja zarabiam obecnie 2500 tys (szczyt możliwości prawie w moim zawodzie), emerytura już za kilka lat, i modlę się, by dostać chociaż 1300. A jak za to utrzymam mieszkanie (czynsz i opłaty od emerytów są takie same jak od pracujących), kupie jedzenie, leki, środki czystości? A co z tymi ludźmi tuż przed emeryturą, którzy teraz zarabiają po 1500? Jaka będzie ich emerytura? Bo o los młodych, którzy teraz tyle zarabiają, nie trzeba chyba na razie za bardzo się martwić> przed nimi jeszcze awanse, zmiany zawodów, dokształcania. Może za 10 lat niektórzy z nich zostaną milionerami? Niekoniecznie z powodu galopującej inflacji ;)

no wlasnie zabraklo linka do artykułu ja wiem tylko że emerytura mojej babci starczałą jej na wszystko z lekami i przyjemnościami włącznie. (miala emeryture po dziadku chyba 2k) całą resztę pompowała w lokalną społęczność parafialną (akurat w mojej prarafii probosz był ogarnięty i dużo robil dla biednych ludzi , w kazde swieta wielkie paczki , dzieci ubrnaia, ksiązki, obiady itd...) no i we wnuki:D nigddy nawet 1zl nie wyslala rydzykowi bo twierdzila ze to złodziej i cwaniak i krętacz:D ale i tak ZAWSZE marudziła jaka ta emeryturka jest psia i nędzna:D

Gość sdfdfsdfsf
moja mama ma 1400zl emerytury 500zl oplaty i zostaje 900 i niby skąd miałaby mieć plazme, komputer itd? wiadomo, wiekszość emerytów dostaje sprzęty od swoich dzieci, których na nie stać, albo które wymieniają na lepsze, a te uzywane dają rodzicom

O los przyszłych emerytów bym się nie martwił, właśnie niedawno w sejmie zadbano by ich praktycznie nie było. Ponad 80% męskiej polulacji nie dożywa 64 roku życia wg GUSu. ;)

ej wlaśnie bo emeryci na papierze to im może i by stykało tej kaski ale jeśli sie ma stałę zlecienie np 200zł do torunia co miesiąc.... i jedszcze codziennie w kościele np 20 zł na tace a wniedziele 50 zl? no tow iecie...braknie na leki.... ale ja się nie dziwie. leki i tak gówno pomogą a odkupienie trzeba sobie wykupić i wybłagać nie? jesli się przez całe życie żyło jak żyło i na starość przychodzi refleksja i zonk...

wzbogaci wzbogaci:P w polsce politycy sa bardzo pro-kościelni. nawet jak rządziło sld nie zrobili kosciołowi krzywdy... jedynie palikot coś tu krzyczy ale to takie krzyczenie. politycy kościołowi krzywdy nie zrobią i polskie społeczeńśtwo łoży kasę na tą instytucję dzień w dzień.