Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

beatka@@@

przepisy dla roczniaka

Polecane posty

Mamy! co gotujecie sowim roczniakom co podajecie czy juz wszystkie produkty? tylko gotowane?? czy moge zaczac podawac mleko krowie np w jakiej postaci z czym?

Gość Vbnmib
Zupa pomidorowa rosol barszcz czerwony zurek jarzynowa kalafiorowa ogorkowa kapusniak Ziemniaki ryba kurczak owieczka indyk schab ogórek zielony konswerowy pomidor kukurydza gorszek kalafior marchew brokuly szpinak pietruszka burak Jabłko gruszka banan kiwi Wiśnie arbuz truskawki Chyba to wszystko znając mnie o czymś zapomnialam pozdrawiam A mleko krowie to od 3 roku życia podobniez ale u nas w zlobku jak pracowałam dawało sie juz od roku :-/

U mnie bywa różnie. Synek ma 15 mies. Bardzo długo jadł tylko papki (głównie ja gotowałam obiadki i miksowałam + deserki ze sloiczka, jogurt naturalny kozi) - bo czymś większym się krztusił, nie potrafił rozdrobnić dziąsełkami, a ząbki wyszły mu dopiero jak skończył roczek. Potem zacząl jesć coś więcej niz papki - chlebek sobie sam gryzł (ale tylko suchy, z jakimkolwiek obkładem nie przejdzie), dawał radę kawałeczkom kurczaka czy indyka, łososia, chrupki, chlebek dietetyczny (taki podobnuy do Wasa, bez cukru), rozduszone widelcem ziemniaki, marchewkę, brokuły, kalafiora. Czasem poskubał także makaron. Ale ostatnio nie chce jeść "stałych ' pokarmów - wypluwa chlebek, makaron - zje dopiero jak mu się to utrze na papkę. Nie wiem dlaczego się tak "uwstecznia" - moze to jakiś przejściowy okres, Więc obecnie je tylko kaszki, papki na obiad, jogurty, deserki ze sloiczka i ..... truskawki. I własnie truskawki toleruje w postaci nierozdrobnionej - trzyma w rączce i odgryza po kęsie.

Mój synek uwielbia wszelkie kwaśne zupy. Najczęściej gotuje: pomidorową,żurek,barszcz czerwony,ogórkowa. Toleruje jescze rosół, krupnik i marchwiankę. Poza tym spaghetti, pulpety,gulasz,kurczak z warzywami, ryba.

Zobacz tutaj http://www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka.html. Mój jadł wszystko co było gotowane lub pieczone i bezmleczne - alergia. Jeśli Twoje dziecko nie ma alergii, to np. budyń od czasu do czasu na mleku krowim nie zaszkodzi - przynajmniej tak uważa nasz alergolog. Agawa może ząbki idą i bolą go dziąsła i dlatego nie chce gryźć.

aaa,zapomniałam ostatnio wcina też tosty z serem,fasolkę szparagową, groszek,ogórki kiszone,kapuste kiszoną itd , itp. Ogólnie je wszystko,oprócz chleba, wędlin,jogurtów,serków. A ma półtora roku.

Gość Angel:)))
Monika nie dziala ten link ktory podalas.. no ale robicie takie dania jak dla siebie np piersc kurczaka ziemniak i ogorek?? doprawiacie jakos? ja sie boje z wszystkim uwazam cigle mysle ze mu zaszkodzi.. a te zupki to tez tak jak dla doroslych? a ryz kasze??

Gość khjfhd
Mój synek je tosty z serem ale nie je chleba...hmmm dobre a te tosty to z czego ? Mój ma 15 miesięcy i je wszystko.Zupy wszystkie - nie je kotletów smażonych bo ma jeszcze czas moim zdaniem na takie potrawy a w sumie to on nawet nie chce. Woli np. potrawke z kurczaka i machewki z ziemniakiem. Uwielbia pomidory i pomidorową.

Gość mamakurka
a co na śniadanie dajecie jeśli nie kaszki, mleko? Moja mleko pije jeszcze o 5 rano. potem jest śniadanie i tu daję jej: na zmianę: chleb z pomidorem, flora chleb z wędliną, próbowała avocado ale nie lubi, do tego daję ogórka zielonego, kiszonego, płatki kukurydziane, parówka z szynki obiad: ryż, makaron z sosami, mięso, łosoś,warzywa- własciwie wszystkie, nie lubi tylko kalafiora Kolacja: zazwyczaj to samo vco na śniadanie córa je jeszcze banany, jabłka, kiwi czasem daję jej chleb z dżemem je jeszcze sałatkę ( sałata, pomidor, kukurydza) Ogólnie uważam, że je za dużo mięsa i szukam pomysłów na urozmaicenie jej diety.

Gość mamakurka
Córa jest na BLW czasem daję jej frytki robione w piekarniku

Gość Angel:)))
moj synek ma dokladnie 11 miesiecy boje sie mu dawac taki makaron jak my jemy.. ale mozecie np napisac jak makaron to z czym itd a piszesz ze je kanapki normalnie smarujesz maslem szynka na to i kroisz w jakies male kawaleczki i sama sobie jej??