Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość teydash

Mogę stracić dom. co mam zrobić?

Polecane posty

Gość mmLena07
"sprzedac dom,oddac dlug i kupic mieszanie mniejsze" - a to jest najgłupsze rozwiązanie z możliwych. Wiesz ile trwa korzystna sprzedaż domu? a w naszych czasach nawet niekorzystna? i gdzie będą mieszkać w międzyczasie? myślisz, że da się jednego dnia zamknąć sprzedaż domu, a wieczorem wprowadzić się do mieszkania, które się kupiło tego samego dnia? :D jakieś absurdy totalne, wypowiadający się nie zna realnego życia

Gość Moim zdaniem......
Pierwszy post 3/10 reszta 0/10:) jedyny sensowny dla ciebie 6+:) przestało się wszystko zgadzać rzeczywiście w temacie:)

Gość mmLena07
prowo, czy nie prowo, co za różnica? jakby tak analizować, czy te historie na kafe są zmyślone, to bym nigdy nie napisała w żadnym topiku :D a tak to można się powymieniać opiniami i pomysłami ;) :)

Gość zawsze jest wyjście
polega to na tym aby komornik nie mógł sprzedać domu bo dom prawnie jest niesprzedawalny i nikt go nie zechce kupić proste..niech rodzice wynajmą komuś z rodziny (tobie?) notarialnie część domu na umowę z czynszem opłłaconym na powiedzmy...30 lat z góry...jest to prawnie dopuszczalne i takiego lokatora nie można wyrzucić z domu...bo jest umowa i prawnie ona obowiązuje.....kto kupi dom z lokatorem mającym prawo mieszkać przez 30 lat i który nie musi płacić czynszu za wynajem bo już opłacił za 30 lat z góry? tym sposobem dom staje się nie do ugryzienia przez komornika...............a w międzyczasie możecie spłacać zadłużenie....w takiej sytuacji nawet komornik pójdzie na ugodę i dogadanie się........bo nie może takiego domu sprzedać A w każdym razie lokator (ty?) ...może przez 30 lat dalej w tym domu mieszkać i nawet z rodziną bo rodzina może gościć u niego , ma do tego prawo, ...i w umowie wynajmu można ustalić wszystkie przywileje dla wynajmującego. Podałam ogólna zasadę....a szczegóły niech ci doradzi notariusz czy prawnik.

Gość Prawnik on line
Witam serdecznie 1.Jaka firma windykacyjna prowadzi sprawę? 2.Jaki bank udzielił kredytu? 3.Kiedy bank ostatecznie wypowiedział kredyt a spłatę postawił w stan natychmiastowej wymagalności? 4.Czy to jedyne zadłużenie jakie posiada rodzina? 5.W jaki sposób firma windykacyjna kontaktowała się z dłużnikiem? (listownie,telefonicznie,windykacja terenowa czyli przyjazd pracownika) 6.Czy numer konta na jaki należy przelać wierzytelność jest taki sam jak numer rachunku do spłat ratalnych? 7.Kiedy nastąpiła ostatnia wpłata na rzecz zadłużenia? 8.Ile dni trwa opóźnienie w spłacie? Tyle wiadomości potrzebuję na początek żeby pomóc,pozdrawiam serdecznie

Gość teydash
rodzice wzieli ten kredyt 15 lat temu. spłacali. ale w końcu się okazało że zadłużenie rosło a nie malało. nie wiem jak to wtedy było rozwiązane ale inny bank przejął zadłużenie i dzięki temu zadłużenie nie rosło tak jak wcześniej, więc mama spłacała normalnie dalej ale w okresie kiedy odsetki rosły dług się powiększył i tego nam już nie cofneli. więc mama dalej spłacała zadłużenie 5krotnie większe od pobranego kredytu. jakieś 10 lat tamu ojciec stracił pracę przez alkohol. wtedy zarabiała tylko mama (900zł)i nie miała na raty bo musiała utrzymać troje dzieci i męża nieroba. wtedy też dom stanął do licytacji. dzięki Bogu nikt go nie kupił... więc komornik postanowił rozłożyć to na raty. i płaciła mama przez ten caly czas. ale brali od niej 700 zł z czego połowa szła dla komornika a druga na raty więc kredyt nie malał za szybko. niedawno firma windykacyjna wykupiła nasz dług od komornika. mama się cieszyła że ustalą jej ratę i będzie płaciła jak za normalny kredyt. i tak było ale po jakimś czasie zarządali spłaty całości. i tu jest problem, bo jak nie spłacimy to dług przejdzie w ręce komornika- tak nam powiedzieli- a ten moze go znów licytować

Gość zawsze jest wyjście
Aha....od opłaconego czynszu z góry za 30 lat ...jest podatek....i trzeba to legalnie zapłacić....gwarantuje to nienaruszalność praw wynajmującego....warto zebrać dokładniejsze informacje na ten temat.

Gość Prawnik on line
Witam twój opis jest nieco chaotyczny więc postaram się trochę wyjaśnić Komornik nie sprzedaje wierzytelności firmom windykacyjnym ,jego praca polega na ściągalności zadłużenia wraz z licytacja przedmiotu jeśli długu nie można ściągnąć w żaden inny sposób.Dług sprzedaje wierzyciel czyli w waszym przypadku bank.Zanim jednak to nastąpi musi nastąpić przerwa w spłacie co najmniej 90 dni i całkowity brak kontaktu z wierzycielem.Firma windykacyjna wykupuje zadłużenie po atrakcyjnej cenie i jej zadaniem jest jak najszybciej ściągnąć należność czasami wszelkimi metodami niekoniecznie zgodnymi z kodeksem.Nie powinnam pisać tego oficjalnie ale z nimi trzeba po prostu twardo rozmawiać nie znaczy niegrzecznie :-)Należy skontaktować się z pracownikiem i ustalić raty miesięczne w wysokości na jakie was stać i je płacić!!!!!!!!!!!!! to jest połowa sukcesu gdyż dłużnik wykazuje dobrą wolę.Gdybym miała odpowiedź na zadane pytania byłoby prościej wam pomóc.Pozdrawiam serdecznie

Gość teydash
do Prwnik on line: Mama chciała przepisać na mnie przykładowo 40% domu. więc 60% zostaje w jej rękach. czy wówczas zadłużenie dzieli się poniędzy właścicielami analogicznie do posiadanego %? czy może zostanie ono na koncie mamy- właścicielki 60%? do zawsze jest wyjście: ile by wynosił taki podatek? a kwota czynszu jest jakoś określana? jaka jest minimalna wartość czynszu jeżeli takie pojęcie istnieje?

Gość teydash
do prawnik on line- porozmawiam z Mamą i postaram się odpowiedzieć na zadane pytania

Gość Prawnik on line
Witam żeby mama mogła oddać tobie 40% domu musiałaby go nabyc przed slubem inaczej obowiązuje wspólnota małżeńska a i tak otrzymałbyś dom wraz z zadłużeniem

Gość teydash
1. Firma windykacyjna ULTIMO 2. PKO 3. nie pamiętam, z 5 lat temu 4. tak, jedyne 5. listownie i telefonicznie 6.nr jest ten sam 7. 10 maja 8. do ULTIMO miała być wpłata do końca maja całość, nie wiem czy liczyć to opóźnienie od 1 czerwca

Gość teydash
przepraszam że tak długo odpisywałam, czekałam na mame

Gość Prawnik on line
Witam Z podanych informacji wynika iż sprawą nadal zajmuje się bank PKO który ma podpisane porozumienie z firmą Ultimo.Potrzebuję jednak wiedzieć w jakich okolicznościach firma Ultimo zażądała całkowitej spłaty należności.Czy to był monit otrzymany listownie czy informacja telefoniczna od pracownika firmy?Żebyśmy się dobrze zrozumieli czy mama cały czas wpłaca raty na to samo konto?W jakiej wysokości są raty wyznaczone przez bank w kredycie a w jakiej płaci mama?Czy mama ma stały dochód?Pozdrawiam serdecznie

Gość Prawnik on line
Wiem,że takie sprawy potrafią zdejmować sen z powiek ale w waszym przypadku jest bardzo duża szansa na polubowne załatwienie.Potrzebuje wiedzieć czy mama kontaktowała się z bankiem w celu negocjowania kredytu jak również w celu odstąpienia od naliczania karnych odsetek. Z pozdrowieniami

Gość Prawnik on line
Jeśli sobie życzysz możemy przejść na korespondencje e-mail .

Gość teydash
podaje swojego maila. kingus22@vp.pl

Gość teydash
podałam maila i czekam na kontakt.

Gość wiesz co z tym....
wynajmijcie poarę pokoi i spłacajcie dług. Wykazujesz wolę spłaty, nie powinni Ci nic robić. To coś jest nie tak z tym żądaniem spłaty całości. Ja nie wiem, czy komornik nie powinin zostawic 3krotnosci sredniej pensji na koncie na zycie ; oni czesto zeruja na tym, ze ludzie nie znaja prawa

Mam nadzieję, że prawnik on line pomoże;) a co do wynajmowania pokoi ... nie wiem czy chciałby ktoś mieszkać z osobą, która jest alkoholikiem pod jednym dachem;|

Gość kompanka
polecam z takimi sprawami zgłaszać się do Intrum. oni zajmują się windykacją, ale też doradztwem, pomagają wyjść z róznych sytuacji wydających się bez wyjścia :)