Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pechowczyniu

NALICZYLI MI KARE 560 ZŁ ZA NIE ODDANIE KSIĄŻKI W BIBLIOTECE

Polecane posty

Gość pechowczyniu

3 lata temu skonczylam studia,fakt moja wina ,zapomnialam o tek ksiazce , zmienilam adres zmieszkania i zadne monity mi nie przychodziły, a teraz mi przyszedł monit ze mam zaplacic 560 zł!! nie wiem co zrobic, jestem bez kasy,!czy mozna sie"dogadac z biblioteką jakos, choc zmniejszyc tę kwote lub ro\łoyć na raty?

Gość aletotylkojaaa
troche duzo jak na 3 lata...ja przetrzymalam ksiazke okolo rok i mi naliczyli ok 30 zl

Gość ffffffffffffffffffffffg
idź to tej biblioteki, wyjaśnij sytuację, że nie przychodziły Ci te przypomnienia, może coś ugadasz..

Gość czytam bo lubię
to poczekaj jeszcze zawsze jest jeden dzienvw w roku kiedy mozna oddac bez kary. Jest też takie wyjście, że możesz powiedzieć, że zgubiłaś i możesz odkupić. Tak moja koleżanka zrobiła, zawsze taniej jeżeli zależy Ci na czasie.

Gość marcelllainaa
sprawdz czy w regilaminie nie ma wzmianki ze za zgubienie ksiazki trzeba nowa odkupic....wtedy bys nie placila tej kary tylko wydala ok 5 dyszek na nowa ksiazke

Gość dgdgdeg
teraz jest podobno 17 groszy za dzien zwloki od ksiazki

Gość bara(a)bara
560 zl? u nas jest limit 45 zl,to maksymalna kara zaproponuj, ze odkupisz ksiazke i pokryjesz czesc kwoty za przechowanie np. zl musisz negocjopwac, nie ma co chowac glowy w piasek

Gość bara(a)bara
*np. 100 zl

Gość bara(a)bara
masz wogile jeszcze te ksiazke czyja zgubilas??

Gość Ja bym nie zapłaciła
Ponad pół roku temu przestali mi pisma przesyłać a jest coś takiego że po dwóch latach zadłużenie ulega przedawnieniu, znajdź ten przepis i jak już koniecznie chcesz coś z tym zrobić to na ten przepis się powołaj.

Gość Bradszczoch to qrwa
Mozna odrobic, np sprzatajac szkole po zajeciach.

Gość pechowczyniu
wlasnie o to chodzi ze chcialam odkupic ksiazke ,ale oni pwoiedzieli ze nawet jak ją odkupię to i tak musze zaplacic kare te 560 zł, masakra, do tego podobno ta biblioteka ma za 2 miesiace przestac istniec i wtedy ma przejąc te długi firma wundykacyjna, cholera,nie wiem co robić!

Pamiętać trzeba jednak że nawet przedawniony dług jest nadal długiem i windykacja może głowę zawracać licząc iż uznasz go i przerwiesz przedawnienie... Sprawa wyląduje w e-sądzie, znów nie odbierze ale już pisma z sądu i automatycznie czy przedawnione czy nie to płacić trzeba.

Gość niektóre biblioteki robią
amnestię. Na ogół w maju w czasie tzw. tygodnia bibliotek lub w październiku, ale niektóre biblioteki miewają też inne terminy. Dowiedz się czy w tej bibliotece nie ma takich amnestii. Wtedy musiałabyś oddać lub odkupić książkę właśnie w czasie amnestii, a kara zostanie ci darowana (koszt zgubionej książki nie). Bibliotece tak naprawdę bardziej zależy na książkach niż na forsie, bo procedura ściągania długów jest żmudna i kosztowna i niewarta kilkudziesięciu złotych wartości książki.

Gość totylko jaaa
wartość kary nie może przekroczyć wartości towaru. niech się cmokną.