Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alebigos...

Nazwisko dziecka.

Polecane posty

Gość alebigos...

Sluchajcie, jestem w ciazy, ojciec dziecka zle mnie traktuje, nie spotyka sie ze mna, ciagle ma jakies pretensje o nic, pisze do niego smsy zeby w koncu sie mna i dzieckiem zainteresowal i nic. ciaza jest zagrozona, mam lezec i sie nie denerwwac, on ma to w dupie, wkurza mnie co chwile i musze sama chodzic po leki, nic mi nie pomaga, oprocz dawania pieniedzy na lekarza po ktore i tak sama musze jezdzic. i wlasnie tu stawiam pytanie. Chce zeby to dziecko mialo moje nazwisko, chociaz jestem pewna, ze ojciec jej/jego bedzie chcial zeby mialo jego nazwisko. czy moge sama zadecydowac o tym w urzedzie czy nie? czy bede musiala latac po sadach? wie ktos moze albo byl w takiej sytuacji?

Gość alebigos...
czyli moge sama zadecydowac o nadaniu nazwiska?

Gość pepsi limonka
Jeśli ojciec dziecka będzie chciał je uznać, a Ty będziesz robić problemy to on pewnie zwróci się do sądu.

Gość Anna7703
Uwierz mi prosze! Mialam ten sam klopot. Sadzilam ze gdy dam dziecku swoje nazwisko to coooo powiedza na to znajomi, ludziska! O to prosila mnie moja przyjaciolka, bym nie nadawala nazwiska ojca. Dzis wiem ze to nie bylo koniecznoscia. Moja kolezanka dopiero po slubie nadala dziecku nazwisko taty i tooo sadze byla najtrafnijesza decyzja. Powodzenia!

Jak nie jesteś zamężna to dziecko otrzymuje z automatu nazwisko matki. Gdybyście chcięli by dziecko miało nazwisko ojca to ojciec dziecka musiałby założyć sprawę w sądzie.

Gość b430d
Nazwisko dziecka pozamałżeńskiego: W przypadku, kiedy dziecko nie pochodzi z małżeństwa, istnieje kilka możliwości postępowania. W chwili urodzenia dziecka pozamałżeńskiego, w akcie urodzenia wpisane jako nazwisko dziecka- nazwisko matki. W miejsce nazwiska ojca także wpisuje się nazwisko matki. Przykład: Karol i Wanda są w związku nieformalnym. Ze związku tego urodził się syn Michał. Michał w akcie urodzenia będzie mieć wpisane nazwisko swojej matki. Jeśli Karol uzna Michała za swojego syna, to Michał będzie nosić nazwisko jakie rodzice ustalą ( może to być nazwisko ojca, matki albo podwójne). Jeśli ojciec uzna dziecko, wówczas dziecko nosi nazwisko wskazane przez obojga rodziców w oświadczeniach potrzebnych do uznania. Może to być nazwisko ojca, matki lub nazwisko składające się z nazwisk obojgu rodziców. Jeśli rodzice nie złożą stosownego oświadczenia w przedmiocie nazwiska dziecka, będzie ono nosić nazwisko powstałe przez dołączenia do nazwiska matki nazwiska ojca. Inny sposobem ustalenia, że dziecko pozamałżeńskie jest dzieckiem danego mężczyzny jest sądowe ustalenie ojcostwa. Takiego ustalenia może żądać zarówno matka, jak i domniemany ojciec dziecka. Sąd ustalając ojcostwo decyduje jakie nazwisko nadać dziecku. Sąd może nadać dziecku nazwisko w wyroku stwierdzającym ojcostwo lub w późniejszym postanowieniu. Jeśli dziecko ukończyło 13 lat, do zmiany jego nazwiska potrzebna jest zgoda dziecka. Przykład: Monika urodziła Maję ze związku z Filipem. Filip nie przyznaje się do ojcostwa, twierdzi, że Monika miała także innych partnerów. Monika złożyła sprawę do sądu rodzinnego o ustalenie, że Filip jest ojcem Mai. Sąd na podstawie badań DNA ustalił, że faktycznie Filip jest ojcem Mai. Monika nie chciała jednak, aby dziecko nosiło nazwisko ojca, a Filip także nie złożył takiego wniosku. Ojcostwo zostało stwierdzone, jednak dziecko nosi nazwisko swojej matki. Jeśli ojciec nie uzna dziecka, ani jego ojcostwo nie zostanie ustalone sądownie, wówczas dziecko nosi nazwisko matki. Jeśli także matka jest nieznana, wówczas sąd rodzinny nadaje dziecku nazwisko. przeklejone

Gość alebigos...
ale wy bzdury gadacie ej. nie znacie sie zupelnie i biadoicie jakies farmazony. jezeli ojciec dziecka uznaje dziecko to dziecko dostaje jego naziwsko. ale ja chce zeby on uznal to dziecko ale zeby nazwisko bylo MOJE. nie chce zeby moje dziecko a) mialo nazwisko zwiazane z ryba ;/ b) zeby bylo z nim kojarzone, chce je w spokoju wychowac a nie w ciaglych klotniach o to, ze zupa byla za slona czy smieci nie wyrzucone. nie chce byc z tym facetem.

Gość pepsi limonka
Skoro my piszemy głupoty, a Ty się znasz to po co w ogóle pytasz?

Gość alebigos...
CZY KTOS NA TYM FORUM SIE ORIENTUJE, CZY MOGE ZADAC ZEBY MOJE DZIECKO MIALO MOJE NAZWISKO, MIMO, ZE JEGO OJCIEC BEDZIE CHCIAL NADAC MU SWOJE?

nieprawda bo mozesz wybrac czyje nazwisko bedzie mialo dziecko jak nie sa malzenstwem. nawet jak ojciec jest wpisany w papiery to dziecko moze miec nazwisko matki. co to za patriarchat na kafe panuje? :)

Kiedy nieślubne dziecko musi miec nazwisko ojca? Art. 89. 1. Jeżeli ojcostwo zostało ustalone przez uznanie, dziecko nosi nazwisko wskazane w zgodnych oświadczeniach rodziców, składanych jednocześnie z oświadczeniami koniecznymi do uznania ojcostwa. Rodzice mogą wskazać nazwisko jednego z nich albo nazwisko utworzone przez połączenie nazwiska matki z nazwiskiem ojca dziecka. Jeżeli rodzice nie złożyli zgodnych oświadczeń w sprawie nazwiska dziecka, nosi ono nazwisko składające się z nazwiska matki i dołączonego do niego nazwiska ojca. Do zmiany nazwiska dziecka, które w chwili uznania już ukończyło trzynaście lat, jest potrzebna jego zgoda. 2. W razie sądowego ustalenia ojcostwa sąd nadaje dziecku nazwisko w wyroku ustalającym ojcostwo, stosując odpowiednio przepisy 1. Jeżeli dziecko ukończyło trzynaście lat, do zmiany nazwiska jest potrzebna jego zgoda. 3. Jeżeli ojcostwa nie ustalono, dziecko nosi nazwisko matki. 4. Dziecku nieznanych rodziców nazwisko nadaje sąd opiekuńczy.

Gość b430d
możesz sądownie

Gość sdsdsfs
Art. 89. 1. Jeżeli ojcostwo zostało ustalone przez uznanie dziecka, dziecko nosi nazwisko ojca, chyba że ten za zgodą osób, których zgoda jest potrzebna do ważności uznania, złożył przy uznaniu dziecka oświadczenie, że nosić ono będzie nazwisko matki; jeżeli w chwili uznania dziecko ukończyło już trzynasty rok życia, potrzebne jest także wyrażenie zgody przez dziecko osobiście. Czyli jesli chcesz, żeby uznał dziecko to musi wyrazic on zgodę na to że twoje dziecko będzie miało twoje nazwisko, jesli pójdziesz sama do urzędu to możesz wpisac że ojciec nieznany wtedy będzie miało twoje nazwisko. Jest jeszcze chyba.opcja , że podasz ojca, ale oficjalnie ojcostwo nie zostanie uznane , jak on nie potwierdzi. Jak nie stawi się w USC, to nie ma uznania. Skoro nie ma uznania, to ojcostwo nie jest ustalone i zanim się wystąpi o alimenty trzeba ustalić ojcostwo (wtedy na ogół w jednym pozwie).

Gość pepsi limonka
Plenerowa Żona, ale jeśli ojciec będzie chciał, żeby dziecko nosiło jego nazwisko to może iść z tym do sądu.

Gość kkkkkkkkkkkkkkoooooooooooooooo
W momencie rejestracji dziecka w usc wpisujesz dane ojaca,jesli dziecko ma byc przez niego uznane- musi byc przy tym fakcie. Dziecko moze posiadac 2 nazwiska, po obojgu rodzicach i o ile dobrze sie orientuje, po samej matce także. Koleżanka miała taka sytuacje- dziecko nosiło nazwisko JEDYNIE ojca i jak znalazło sie w szpitalu, musiała na każdym świstu wpisywac siebie jako matke i sie tłumaczyc.Nie jst to komfortowa sytuacja. Jesli wpiszesz ojca jako NIEZNANY to i tak pewnie bedzie domałagał się sądownego uznania i wposania go w rubryce ojciec- poza tym, jest to potrzebne do alimentow.

Zamiast w tak poważnej dla Ciebie kwestii pytać ludzi na forum wybierz sie lepiej do prawnika. W każdym miescie w ośrodku interwencji kryzysowej jest możliwość skorzystania z darmowej porady prawnej.

Gość kkkkkkkkkkkkkkoooooooooooooooo
wystarczy także telefon do USC, napewno cie wszystko wyjaśnia.

Gość pepsi limonka
Ale są różne fora prawnicze. Może się zarejestrować i spytać jak dokładnie to wygląda.

Gość adhajdhajdhajsdhajk
Alebigos, chcesz wychowac dziecko w spokuju to czego sie czepiasz biednego facet? Pobzykał, wpadł i zgodnie z prawem płaci za to kasę. A dlaczego ma się toba interesować dziecko będzie jego dzieckiem jak urodzisz i pewnie sprawdzi dna...

Gość alebigos...
puscila sie to twoja matka i szkoda, ze cie nie wyskrobala. bylam z nim 6 lat to nic dziwnego, ze sie "puscilam". wyszlo jak wyszlo, okazal sie cwelem, bil mnie i ponizal przy kolegach. i jeszcze twierdzi, ze to ja mam sie starac o niego, a nie on o mnie. najlepiej zebym siedziala w chacie i nosa poza dom nie wynurzala. czyli najlepeij zebym wpisala ojciec nieznany, on sie poniej bedzie ubiegal o ojcostwo w sadzie i powiedziec, ze nie chce zeby mialo jego nazwisko, tak?

Jeśli rodzice nie mogą się porozumieć w sprawie uznania dziecka, co w praktyce oznacza najczęściej, że ojciec nie chce dziecka uznać za swoje, wówczas sąd wydaje postanowienie o ustaleniu ojcostwa. Decyduje też, jakie nazwisko będzie nosić dziecko. Sąd orzeka mając na uwadze przede wszystkim dobro dziecka. Jeśli więc na podstawie całokształtu okoliczności uzna, że dla dziecka będzie korzystniej, aby nie nosiło nazwiska ojca (np. ojca pozbawia władzy rodzicielskiej i zakazuje mu kontaktów z dzieckiem), to dziecko pozostanie przy nazwisku matki. Może się też oczywiście okazać, że wzmiankowany mężczyzna nie jest ojcem dziecka, co automatycznie spowoduje, że dziecko nie otrzyma jego nazwiska. Dziecko, którego rodzice nie są znani, otrzymuje nazwisko nadane mu przez sąd opiekuńczy. W podanym na wstępie przykładzie Marioli, która miała nieślubne dziecko, zakładając, że dziecko nie nosiło nazwiska swojego ojca, ani nazwiska podwójnego (po ojcu i matce), dziecku można zmienić nazwisko na nazwisko, jakie będą nosiły dzieci Marioli i jej męża. Przepisy przewidują taką możliwość głównie w tym celu, aby dzieci pochodzące z wcześniejszych związków, a wychowywane wspólnie przez małżonków czuły się członkami rodziny. Trzeba też wziąć pod uwagę, że o ile zmiana nazwiska dziecka następuje po ukończeniu przez nie 13 roku życia, wówczas dziecko ma prawo obowiązkowo wyrazić na taką zmianę zgodę. Podstawa prawna: Kodeks rodzinny i opiekuńczy, art. 88 i 89

Gość moja corka ma moje naywisko
w USC pod czas skladania dokumentow na uznanie ojcowstwa spytano nas jakie nazwisko bedzie miec dziecko. Ojciec dziecka powiedzial ze jego,ja powiedzialam ze moje.W rezultacie corka ma moje nazwisko. Posluchali mnie,a nie jego

Gość alebigos...
jestem dopiero w 10 tygodniu wiec mam jeszcze kupe czasu, chcialabym miec poprostu rozeznanie mniej wiecej jak to wyglada.

Gość alebigos...
moja corka ma moje naywisko a co takiego z nim nei tak, ze nadalas swoje? cyli jednak nie musi byc ta zgodnosc rodzicow? uffff... jak dobrze, ze napisalas.

Gość na początku wpiszą
Twoje nazwisko, ale jeśli ojciec uprze się i będzie chciał, żeby dziecko miało jego nazwisko to będzie sprawa w sądzie, bo inaczej tego nie da się rozstrzygnąć.