Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

brunetka2

Jakie pieniądze do Turcji ??? Dolar czy euro

Polecane posty

Wyjeżdzam w czerwcu do Turcji i nie wiem jakie pieniądze zabrać dolary czy euro?? Pani w biurze podróży zasugerowała , ze Turcja jest krajem europejskim i lepiej wziąć euro , natomiast znajomi którzy byli w ubiegłym roku mówią , że lepiej dolary , a jeszcze na forum wyczytałam , że pół na pół . Może jest ktoś kto niedawno wrócił z Turcji i mógłby doradzić....

Ostatnio byłam w Turcji w 2008 r. ale wcześniej chyba z 6 razy. Zawsze brałam dolary i euro a to dlatego, że : euro płaciłam za wycieczki bo najczęściej ceny są w nich podane, to samo z objazdówkami tam tylko euro na wstępy, euro płaciłam za większe powiedzmy zakupy typu złoto dolary wymieniałam na liry i płaciłam w sklepie i knajpach lirami, bynajmniej Cię nie oszukają na wydawaniu reszty jakkupujesz zwykłą wodę w małym sklepiku czy spożywczym, poza tym warto mieć drobne liry np. na wc czy tureckiego gozleme na mieście ;) Ogólnie w Turcji jest bardzo dużo Rosjan i Niemców więc obydwie waluty są jak najbardziej akceptowane. Bierz co masz po prostu.