Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kania_k

Początek brania tabletek KONTRACEPT

Polecane posty

Gość kania_k

Witam. Ginekolog przepisał mi tabletki Kontracept, i pod tabletkami są zaznaczone dni tygodnia, pierwsza tabletka na blistrze pon, mi okres zaczął się w czwartek, i wziełam pierwsza tabletke z opakowania czyli pon, a koleżanka mi powiedziała że ona jak miała przy pierwszym opakowaniu okres w środę to wzięła tabletke z opakowania ze środy. Czy teraz będę miała zachowana ochronę??

Ochrona jest zachowana. W przypadku Kontraceptu wszystkie tabletki w opakowaniu mają taki sam skład. Dni tygodnia są po to, żebyś nie zapomniała o żadnej tabletce, a jeśli zapomnisz, żebyś łatwo się zorientowała, że którąś pominęłaś. Najlepiej by było jeśli pierwszą wzięłabyś tę pod czwartkiem i dalej brała po kolei, a na koniec wzięła te tabletki z początku. Ale jest to dla Twojej wygody, nie ma wpływu na skuteczność antykoncepcyjną.

Gość kuklinka
w przypadku tabletek ochrona jest taka sama , bo każda tabletka ma taki sam skład w tych samych proporcjach z tego co mi wiadomo. stosowalam novynette. a opisy są po to , aby się pamietalo czy się zarzylo tabletke.

Gość kuklinka
w przypadku tabletek ochrona jest taka sama , bo każda tabletka ma taki sam skład w tych samych proporcjach z tego co mi wiadomo. stosowalam novynette. a opisy są po to , aby się pamietalo czy się zarzylo tabletke.

Gość kania_k
dziękuje uspokoiłam się bo miałam przedtem tabletki daylette i tam tabletki były ponumerowane i brałam zgodnie z numerem a ostatnie 4 były zielone chyba jak dobrze pamietam od 24 :) czyli w przyszłym miesiącu wezmę normalnie od tej w jakim dniu dostanę okres i pojde po kolei.

Gość kania_k
pozatym mam dobrego chłopaka który mi przypomina codzienne o tabletce o tej samej godz :) więc myślę że będzie dobrze.

"czyli w przyszłym miesiącu wezmę normalnie od tej w jakim dniu dostanę okres i pojde po kolei. " Przecież kolejnych opakowań nie zaczyna się od pierwszego dnia krwawienia tylko po 7-dniowej przerwie nie bacząc na krwawienie.

Gość kania_k
masz rację zle sie wyrazilam :) jak mi sie skonczy 7 dniowa przerwa. 21 wezmę 27 czerwca 7 dni przerwy bedzie od 28 liczac tak??czyli 7 dzien skonczy się mi w srodę 4 lipca. i w czwartek 5 lipca wezmę juz tabletke z nowego opakowania ale nie tak jak bylo teraz ze od pon tylko od czw.