Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gosiavongosia

Logika - nawiasy

Polecane posty

Dziewczyny, robię zadania z logiki i część mi już dobrze wyszła a części nie kumam z nawiasami, mogłaby mi któraś pomóc? Zad.1 Jeżeli przekroczę prędkość i zatrzyma mnie policja to zapłacę mandat. Więc jeżeli przekroczę prędkość to, jeżeli zatrzyma mnie policja, to zapłacę mandat. Moim zdaniem powinno być: ((p i q) -> r) -> (p -> q) ->r Ale wtedy nie wyjdzie zerojedynkową skróconą. W zeszycie mam natomiast (od koleżanki): (p i q) -> r) -> (p -> (q -> r)) Zad 2. Jeżeli Słońce krąży wookół Ziemi, to, jeżeli Kopernik nie miał racji, to Ziemia jest nieruchoma. Więc jeżeli nieprawda, że Ziemia jest nieruchoma to, jeżeli Kopernik miał rację, to nieprawda, że Słońce krąży wookół Ziemi. Moim zdaniem powinno być: ((p -> q) -> r) -> (-p -> -r) -> -p Ale wtedy znowóż nie chce mi wyjść zerojedynkową skróconą (teoretycznie powinno wyjść p = 1, q = 1, r = 0). Koleżanka w zeszycie ma: (p -> ( -q -> r)) -> (-r -> q) -> -p) Orientuje się któraś o co chodzi z tymi nawiasami i jak powinno być, co źle robię i dlaczego??

Gość dsfdsfgdgfh
ciekawe to jest, sama tego nie rozumiem, ale mysle, ze kolezanka ma dobrze

Gość nie cierpiałem logiki,
:o

Gość polegalu
haha! skąd ja to znam.. nasze koło z logiki oblało 3/4 roku - w tym ja - wiec niestety nie pomoge...:)