Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niemmammg

czy dać dzieciom przyrodniego brata pieniądze?

Polecane posty

Gość niemmammg

Jego dwaj synowie mają po 14 i 15 lat. Będę jutro nocowała u brata (nie znam go za dobrze, jest jak daleki kuzyn). I chcę się jakoś odwdzięczyć. Głupio mi jemu dawaćkasę, prezenty. Dlatego tak sobie pomyslałam, że mogłabym dać coś jego synom - ale prezenty to bez sensu, bo ich nie znam. Słodycze to też nie ma sensu (po co mają psuć zęby itdi itd). Czy wypada dać im powiedzmy każdemu po 50-100zł? I co mam powiedzieć?

Gość Nie. Lepiej kup im wszystkim
na spółkę jakiś mały tort z cukierni i to będzie najlepsze neutralne podziękowania. Torty i podobnie ładne niewielkie ciacha zawsze działają. I wszyscy będą zadowoleni.

Jak ich jest dużo - w sensie łącznie z matką 4 osoby w domu, to lepiej kup ciut większy (np. średni).

Gość monika0909
Peniw że wypada. Ja bym im dała pieniądze.

Gość niemmammg
tort to bez sensu, bo bedziemy (razem wszyscy) wczesniej na rodzinnej imprezie, gdzie bedzie cala masa tortow ;)

To kup im coś neutralnego do domu. Jakąś ładną świecę zapachową z Almi Decor + jeszcze jakiś fajny drobiazg. Oni tam wszytko pięknie pakują, więc prezent będzie robił wrażenie. Kasy nikomu nie dawaj. Pieniądze to się daje chrześniakom, a nie wszytkom dzieciom w rodzinie. Poza tym to brat cię przyjąć (i żona), a nie dzieci, więc to starszym się należy podziękowanie, a nie małym.

"Podziękować" dzieciom a rodzicom nie to trochę nie bardzo ;) Przychylam się do pomysłu koleżanki wyżej : kupić jakieś ciacho,jak masz kasę to do tego winko dla dorosłych i już. Albo zabrać rodzinkę do kina lub pizzerii.

przyjął

O no właśnie! Postaw im obiad na mieście w jakimś fajnym ale niezbyt drogim miejscu, żebyś się nie spłukała (Sphinx, Street, albo jakaś pizzeria itp. to dobre miejsca na takie biesiady).

Gość elag
daj im pieniadze i kup po czekoladzie ja zawsze jak jade do kogoś to albo slodycze albo własnie peiniadze daje mozna owszem do domu cos im kupic zób jak uważasz ale dzieciom najlepj kase pierwesze slysze ze tylko chrzesniakom sie daje ja jak jade do kuzynki męza to ona mojemu dziecku tez peiniadze daje np mowie na cukiery czy na lody własnie po 50 czy 100 zł

Gość elag
jeśli ty jedziesz do niego i tam ma byc impreza to jzu na obiad nie koniecznie ich zparaszaj najlepszym wysjciem to wlasnie kup cos śłodkiego i daj im kase chłopaki sie ucieszą a jak nie to np mozesz kupic takie kosze są pakowane i tam kawa herbata wino słodycz i dla nich do domu mozesz to dac ale ja bym własnie kase chlopakom dała

Gość niemmammg
dzięki, chyba rzeczywicie lepiej dać wino rodzicom. Impreza będzie nie u nich, tylko razem idziemy na impreze organizowaną przez jeszcze innego czonka rodziny. Czasu na wspólne wyjścia nie będzie. Ale wino czy coś z almi decor to fajny pomysł. Inna sprawa, że jako dziecko zawsze bardzo cieszyłam się z kilku zł od cioci. Mimo wszystko mogę coś dać chłopcom?

W moim środowisku pieniądze to nie jest neutralny prezent i dlatego są zarezerwowane tylko dla najbliższych, z którymi osoba dająca jest blisko. Obcym daje się neutralne rzeczy (słodycze, ciacha, torty, różne neutralne rzeczy do domu, dobre wino ..chociaż dawanie alkoholu też w ostatnim czasie robi się coraz mniej trafione bo coraz mniej osób pije - przynajmniej wśród ludzi których znam). Obcym dzieciom na takie małe okazje dajemy słodycze, a bliskim - słodycze lub jakieś nieduże zabawki.

Gość niemmammg
wlasnie slodyczy nie chce. wiem, ze dzieci mają problem z nadwagą :( tez o tym myslalam. sama bym sie wkurzyla, gdyby ktos moim dawal slodycze w duzych ilosciach :/

Gość elag
noto daj im tę kase

To już bardziej neutralny będzie jakaś karta upominkowa do Empiku lub innego sklepu np. 2 x po 50 zł. Dla jednego jedna naładowana na 50,- i dla drugiego taka sama. W Almi Decor jak poprosisz to zapakują ci nawet wino kupione w innym sklepie! Bardzo pięknie tam pakują.

Pewnie ze daj chlopakom Jakas kase sa w tym wieku ze kasa Im Sie przyda bratu I winko I po sprawie