Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mimim

Test obciążenia glukozą 50g

Polecane posty

Gość Mimim

Hej, odebrałam wynik i glukozę na czczo mam lekko poniżej normy: 3,83 (norma:3,9-5,83), za to po 1h prawidłowy: 4,47 (norma:

Gość Mimim
Norma:7,8. Miał tak ktos??

Gość Mimim
Norma:

Gość ala ma kotkaaaaaaaaaaaa
pewnie będziesz miałą powtórkę z 70g

Gość Mimim
Ale dlaczego? Przecież na czczo mam cukier trochę poniżej normy, a po obciążeniu w normie, więc to nie jest cukrzyca.... Tylko właśnie nie mogę znsleźć informacji, czy przy niedocikrzeniu w ciąży też jest jakaś dieta specjalna.

Gość Zunna
W cukrzycy mozna miec hiperglikemie - za wysoki cukier lub hipoglikemie - za niski cukier. Oba nie sa dobre. Wynik masz tylko troszke ponizej normy, takze pewnie kaza Ci powtorzyc badanie z wiekszym obciazeniem, powodzenia. Ja mam cukier za wysoki.

Gość Zunna
Ja pozno jadlas kolacje? Bo moze za niski poziom porannego cukru wyregulowalby np jakis owoc zjedzony na kolacje.

Gość Venkaa22
na jakim etapie ciazy wykonuje sie zwykle to badanie ? :)

Gość Zunna
24-28 tc.

Gość Mimim
No właśnie dzień wcześniej jadłam wyjątkowo wcześnie kolację. Z tego co ja wyczytałam, to hiperglikemia to cukrzyca ( za wysoki poziom), a hipoglikemia występuje przy cukrzycy np. przy złym dawkowaniu insuliny, ale podobno u każdego wydtępuje od czasu do czasu.

Gość Venkaa22
dzieki... ja juz mam 28/29 tydzien a lekarz planuje mi to zlecic dopiero na wizycie ktora mam za tydzien...

Gość Zunna
Ta wczesna kolacja mogła mieć wpływ. Masz może od kogo pożyczyć glukometr? Pstryknąć się pare dni na czczo przed śniadaniem. Nie znam się za bardzo na hipoglikemii, ja mam hiperglikemię, ale objawia się ona właśnie za niskim cukrem, ponoć dziewczyny wtedy noszą =kostkę cukru w kieszeni, bo czasem im się kręci w głowie, albo jedzą w środku nocy jakiś owoc aby cukier do rana drastycznie nie spadł.

Gość Zunna
Niektórzy robią wcześniej, niektórzy później, ale wiesz. jakby nie daj Boże wyszła Ci cukrzyca, to lepiej wiedzieć to wcześniej, prawda? Ja badanie robiłam w 27 tc i wtedy wyszło.

Gość Venkaa22
a jaki wplyw moze miec cukrzyca na przebieg ciazy? czy chodzi raczej o jakies powiklania przy porodzie przez to?

Gość Zunna
Nieleczona moze miec wplyw na dziecko. Rozne wady, makrosomia, ale nawet nie chce o tym myslec, bo sie tylko nakrecam niepotrzebnie. ;)

Gość Venkaa22
ja sie nie bede nakrecac , gdybysmy sie chcialy wszystkim nakrecac tak od razu to bylo by zle:P tyle jest dookola potencjalnych "zagrozen":P

Gość Zunna
Ale Ty nie masz wynikow, a ja mam :P

Gość za niski cukier u matki
nie jest niczym dobrym dla dziecka cukier na właściwym poziomie u kobiety ciężarnej lepiej odżywia mózg dziecka zdecydowanie powinnaś powtórzyć badanie i w razie ponownego nieprawidłowego wyniku (za niski) powinnaś pamiętać o późniejszej kolacji bądź też o kolacji z większą ilością węglowodanów

Gość Venkaa22
Ja mialam jak narazie wyniki z krwi takie bardziej dokladne, w ktorych nie wykryto podwyzszonego cukru :) ale juz sie nie moge doczekac skierowania na ta glukoze..:P

Gość Zunna
na czczoi tez zawsze mam w normie :) ale bedzie dobrze! :)

Gość Mimim
Nie znam nikogo chorującego na cukrzycę, więc nie mam od kogo pożyczyć glukometru. A wie ktoś, czy obniżony cukier w ciąży ma wpływ na ewentualny rozwój cukrzycy typu 2 po ciąży (tak jak cukrzyca ciążowa)? Właśnie wyczytałam, że obniżony cukier w ciąży nie wpływa na płód.

Gość za niski cukier u matki
no niestety wpływa i powinien mieć prawidłowe wartości

Gość Mimim
A czy osoby mające cukrzycę ciążową miały też cukier w moczu? C Co do wpływu na płód - wszędzie rozpisują się raczej o wpływie wysokiego cukru. Ale wiadomo, że wartości powinny być prawidłowe, w końcu po coś są te normy.

Gość Mimim
Up

Gość Zunna
Ja nie mam cukry w moczu.