Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lady Franceska

PYTANIE czy ktos sie zna na takich sprawach

Polecane posty

Gość Lady Franceska

opisze krotko sytuacje mam 30 lat od 19 roku mieszkam poza domem rodzinnym , od 5 lat za granica z moimi rodzicami mieszka mlodsza siostra ktora oni faworyuja od malego ostatnio mama powiedziala mi przez telefon ze bedzie spisywac testament i ze dom rodzinny i ogrod oraz 2 pola- ktore ma po dziadkach zapisuje mojej mlodszej siostrze a ja nie dostane nic bo mieszkam za granica i mi zle nie jest powiedziala ze jak chce to sie moge dogadac z mlodsza ssiostra i ona mnie splaci a mlodsza siostra jak sie teraz okazalo ( zalatwialamjej 2 razy prace tu za granica gdzie mieszkam ) powiedziala ze ona nic nie wie i o zadnym splacaniu nic nie wie czy faktycznie matka moze tak zrobic ze ja nic nie dostane

Gość coś tam mi dzwoni ,że
dostaniesz zachowek, tyle ile by ci się należało gdybyś dziedziczyła bez testamentu.

Gość dfgdfgd
tak o zachowek wystąpisz i bedzie musiala pokryc kase albo podzielic sie majatkiem

Gość Lady Franceska
prosze o komentarze bo ja naprawde sie glupio poczulam wyzyskana przez rodzine nie dosc ze zalatwilam siostrze 2 razy prace i przyjechala na gotowe to jeszcze posylalam czasem matce pieniadze jak sie zalila przez tel ze nie ma a teraz takie cos

Gość dfgdfgd
napisalismy ci!! ZACHOWEK wpisz w google i masz!

Gość Lady Franceska
tylko ze moja mama powiedziala tez takie cos ze nie bedzie tych pol dzielic narazie bo by wiekszy podatek byl jakby zapisala jedna na mnie a drugie na siostre ?????

Masz prawo do zachowku - poczytaj na google lub ostatni dział Kodeksu Cywilnego. Nie dostaniesz NIC jeśli matka Cię wydziedziczy - ale ku temu musi być spełniona jedna z trzech przesłanek.

Gość dfgdfgd
to w koncu chodzi o testament czy teraz przepisuja??? zachowek przysluguje jesli w testamencie nic ci nie dali a jesli teraz przepisza i ona za ich zycia jest wlascicielka to nic nie mozesz zrobic