Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie_wiem_co_robic_

Ślub cywilny - zaproszona najbliższa rodzina. A co z pozostałymi? Jak ich

Polecane posty

Gość nie_wiem_co_robic_

poinformować? Na ślubie będą rodzice, rodzeństwo, dziadkowie. Mam dużo cioć, wujków, kuzynów, jednak ich nie będę zapraszać ze względu na kasę i na to, że to ma być skromna uroczystość. No ale teraz pytanie. Weźmiemy ślub. Minie trochę czasu i np przyjedzie ciocia do moich rodziców i oni im powiedzą, że my po ślubie. To trochę chyba nie bardzo będzie wyglądać. Z drugiej strony samo wysłanie zawiadomień o zawarciu małżeństwa też trochę dziwnie, przynajmniej w mojej rodzinie. I jak to pogodzić ze sobą? Jak poinformować rodzinę, tzn ciocie, kuzynostwo o ślubie? U mnie w rodzinie nie bierze się cywilnych ślubów. Wszyscy są przyzwyczajeni do ślubu kościelnego i wesela, na którym jest cała rodzina.

powiedz dalszej rodzinie ,ze wesela nie robicie tylko slub ja miałam kilku takich kuzynów/kuzynki nikt nie miał zali ani pretensji :)

dowiedzą się przecież, drogą pantoflową... Twoja mama powie cioci, ona kuzynce, itd... chociaż najładniej byłoby wysłać zawiadomienia

Gość nie_wiem_co_robic_
No tak, ale co zrobić? Mam wszystkich zaprosić do urzędu a po 20 minutach, jak się skończy, to powiedzieć "do zobaczenia"? To już wtedy nie będę zapraszać przecież.

Gość nie_wiem_co_robic_
Wiem, że się rozejdzie po rodzinie, jednak to trochę głupio dowiadywać się od kogoś o ślubie a nie od nowych małżonków :/

Gość rozdaj albo wyslij zawiadomien
zawiadomienia

Gość Chyba sie robi
To teraz tak ze sa takie nie zaproszenia tylko kartki z informacja. W tych czasach wszystko dostaniesz. Wyslij po rodzinie takie kartki i tyle. Nigdy sam nie dostalem ale kiedys cos o tym slyszalem kilka lat temu juz.

Gość nie_wiem_co_robic_
Gdybym ich zaprosiła to już bym musiała jakąś uroczystość zrobić.. Bo przyjadą, dadzą pewnie jakiś mały prezent, ubiorą się elegancko, przyjadą kawałek drogi (tzn jakieś 40 minut jazdy w jedną stronę), ślub potrwa z 20 minut a potem powiem im, że dziękuję ;) To odpada dla mnie.. A niestety nie chcemy płacić za kolejne 20 osób za obiad w restauracji, bo nie mamy na to pieniędzy, bo kupujemy mieszkanie i mamy teraz ważniejsze wydatki. A kościelny planujemy za rok, ale też pewnie nie będzie wesela, jednak wtedy już zaprosimy więcej osób.

skoro kościelny ma być za rok, to może nie zawiadamiaj i tyle. zaprosicie na tamten. jak się ktoś zapyta, to mówcie, że to dla was nie ma większego znaczenia, musieliście podpisać papierek z powodów mieszkaniowych czy finansowych czy jakichś tam jeszcze ale w sumie to nie traktujecie tego jeszcze jakoś ślub i ten prawdziwy będzie za rok jeżeli tak jest oczywiście

Gość fhjfjf
ale sie przejmujesz...! ja mialam cywilny. Wszyscy wiedzieli ze bierzemy slub, a byli tylko świadkowie, tzn ja , maz, i dwóch swiadków. Bede chciala halo zrobic to zaprosze na koscielny 300 osów, jesli nie to tylko swiadków tak jak na cywilnym... ja sie tym wcale nie martwie, moze zycie i moja sprawa. Brałam slub z męzem a nie z tymi ludzmi

Gość nie_wiem_co_robic_
No ślub kościelny za rok, jednak nie wiem, czy będziemy robić wesele. Raczej nie, bo przez ten rok będziemy zbierać kasę na wyposażenie mieszkania, które odbierzemy w marcu. Więc nie ma szans, byśmy mieli pieniądze na wesele. Rodzice niby chcieli nam pomóc, jednak chcieli ten ślub zrobić w całości po swojemu a my nie mieliśmy nic do gadania, więc zrezygnowaliśmy, bo tylko się przez to kłóciliśmy.

Gość nic nie jest łatwe
Wyślij czy rozwieź zaproszenia tylko do kościoła, czy tam do usc i wytłumacz, przeproś, że nie zapraszacie bo tak i tak. Normalni zrozumieją, przyjadą na uroczystość, a jak będą chcieli, to kopertę dadzą. Inni się obrażą, ale tak jest w każdej rodzinie, więc się nie powinniście przejmować.

Gość nie_wiem_co_robic_
Hmm to pewnie jakoś podzwonimy, czy pojeździmy poinformować..