Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kańata 33

zawsze miałam kruche łamiące sie paznokcie ale od niedawna

Polecane posty

Gość kańata 33

mam twarde długie lsniące paznokcie , aż zaczęłam je malować nie łamią się poprawił mi sie stan włosów skóra wyładniała tzn jest gładka najśmieszniejsze jest to że nie wiem dlaczego tak się dzieje nie mam pojęcia wy nie wiecie ? może ma na to wpływ to że od prawie 2 miesięcy mam jakiegoś wirusa i suszący kaszel , z powodu tego niedomagania nie piję nic alkoholu bo przestał mi smakować czy to ma jakis wpływ na to ? nie mam pojęcia dlaczego wyładniałam

Gość chore dziecinr7
zamaluj nikt niebedzie widział

Gość kańata 33
przez ta chorobe tzn duszący kaszel ograniczyłam picie kawy do 1 w tygodniu czyżby wycofanie alkoholu i kawy tak bardzo wpłyneło na mój wygląd ? nie chce mi się wierzyć

Gość kizomba
Wina jest tylko i wyłącznie twoja. Powinnaś naprawdę w końcu zacząć dbać o te paznokcie - nic nie przychodzi łatwo. Na początek spróbuj odżywki New nails - z jej pomocą powinnaś przywrócić swoim paznokciom normalność w 100%.

Gość znowu udzielaja sie osoby
ktore nawet ze zrozumieniem nie umieja czytac :O jesli pilas bardzo duzo alkoholu to moze i to jest przyczyna?

Gość janEkrs lekarz
Bo alkohol wyczerpuje komorki okladzinowe w zoladku, zmniejsza sie ilosc wytwarzanego kwasu solnego z kazdym posilkiem. Mniej kwasu solnego to mniej wchlanianego bialka i mineralow oraz poprzez zmniejszenie wytwarzania czynnika wewnetrznego obnizenie wchlaniania witaminy b12 ktora odpowiada za podzialy wszystkich macierzystych komorek w tym paznokci (jakbyscie nie wiedzieli to te biale polksiezyce na dole paznokci to matrix-jezeli sie zmniejszaja albo sa coraz bardziej niewyrazne tzn ze jest problem z trawieniem a glownie z wit b12). Ogolnie najnowsze badania pokazuja ze wiekszosc ludzi np ze zgaga nie cierpi na nadmiar kwasu solnego w zoladku tylko niedobor (bo odpowiednia duza ilosc kwasu solnego w zoladku decyduje o mocnym domknieci zwieracza dolnego przelyku) a wiec jezeli masz malo kwasu to zwieracz sie nie dociska i ta (relatywnie mala ilosc kwasu) zostaje zarzucana do przelyku. Proponuje brac betaine HCL (w polsce niedostepna), to sztuczny kwas solny powszechnie stosowany na zachodzie lecz niedostepny w naszym ulomnym kraju. wit b12 przed posilkiem wpierdylac ocet jablkowy , lyzke na posilek