Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 w5678767

Nigdy nie naucze sie angielskiego:(

Polecane posty

Go艣膰 w5678767

Jak to jest ze niektorzy potrafia angielski nie uczac sie? W szkole poziom niski, a ludzie ni z tego ni z owego znaja ten jezyk na tyle aby sie bez problemu porozumiec. Ja po tylu latach nauki ciagle jestem na etapie poczatkujacym. Jestem leniwa, w domu sie nie ucze, zaczynam chodzic do szkol jezykowych, ale rezygnuje po 1-1,5 roku bo mi sie to nudzi. Inni nie chodza na dodatkowe zajecia, nie ucza sie, a mimo to jadac na wakacje potrafia sie porozumiec, gdy do pracy przyjdzie obcokrajowiec rowniez. Jak nauczyc sie jezyka bedac leniwym? Ogladac filmy? Sluchac angielskich CD? Jak czesto aby cos zostalo w glowie?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 bzyksryk
ja ty偶 mam problem z tym ja znam bardzo dobrze angielski ogl膮dam filmy i wszystko rozumiem ale jak co艣 mam napisa膰 albo powiedzie膰 to masakra jako艣 uciekaj膮 mi s艂owa z 艂ba i z艂o偶y膰 zdania najprostszego nie potrafi臋 w og贸le

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 asdcferdgvertgr
tu masz odpowiedz na wlasne pytanie: "Jestem leniwa, w domu sie nie ucze, zaczynam chodzic do szkol jezykowych, ale rezygnuje po 1-1,5 roku bo mi sie to nudzi." poza tym dobra metoda jest po prostu sluchanie, czytanie, ogladanie po angielsku filmow, muzyki, ksiazek

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 asdcferdgvertgr
@ bzyksryk bo nie mowisz, nie piszesz. praktyka!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bbbbbnthrgbvfdcs
no to ja ci powiem jako studentka anglistyki - kochana, bedac leniw膮 NIGDY sie tego nie nauczysz. NIGDY rozumiesz? do tego trzeba duzo zaanga偶owania. myslisz ze te osoby ktore potrafia sie porozumiewac po ang nigdy chociazby w domu nie uczyly sie tego? moze ktos im wlasnie w domu pomagal, moze chodzili na korepetycje, moze po porstu LUBILI/INTERESOWALI SIE tm na tyle zeby samodzielnie uczyc sie wlasnie ogladaja filmy z napisami, zwracajac uwage na to co mowia aktorzy a co jest na napisach, moze tlumaczyli sobie ang piosenki , moze z gier komputerowych. jest naprawde niewielki procent ludzi ktorym przychodzi to z latwoscia, reszta musi porzadnie sie postarac zeby sie obcego jezyka nauczyc. nie ma sie co oszukiwac, to jest pamieciowka, i powtarzanie regularne i zakuwanie to podstawa. musisz miec dobrze opanowana podstawow膮 gramatyke, slownictwo i potrafic skladac do kupy cale zdania. dobrze jest sie tez uczyc na pamiec calych zdan czy zwrotow zeby nie musiec sie zastanwiac 100 godzin nad tym jak ulozyc jedno zdanie. a wiele jest takich zdan ktore pasuja w wiele sytuacji .. i ja tam nie wiem.. ale skoro nauczylas sie polskiego to znaczy ze twoj m贸zg nie jest uposledzony na tyle zeby nie nauczyc sie innego jezyka obcego. bo przeciez obszar w mozgu odpowiadajacy za naucke jezyka masz sprawny - skoro jeden jezyk juz opanowalas ;p nie jestes dzieckiem wiec jezyka nie nauczysz sie nieswiadomie chlon膮c go jak gabka jak to jest gdy sie jest dzieckiem, wiec musisz uczyc sie swiadomie i na pami臋c. postaraj sie to polubic, jesli stanie sie to twoja pasja nauczysz sie dosyc szybko. znajdz sobie dobre stronki na necie dla uczacych sie ang, moze idywidualne korki sie pomoga skoro na kursach sie nudzisz, generalnie, musisz przebic sie przez to ze tak szybko sie nudzisz, bo inaczej nici z tego. w ogole to jest troche smieszne wiesz.. mozna zrozumiec kilkuletnie dziecko ktore nie chce sie czegos uczyc bo sie znudzilo, ale jak ktos jest juz dorosly albo prawie dorosly nie powinien tak mowic, bo powinien potrafic sie ogarn膮膰 z t膮 swoj膮 nud膮. inaczej nigdy do niczego nie dojdziesz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ona szalona :-P
jedni maja gow臋 do j臋zyk贸w inni nie.Ja tez nie mam.% lat w anglii powinnam perfekt rozmawia膰 po angielsku.A ja??? hmmmm I nie jestem ani leniwa ani g艂upia:-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bbbbbnthrgbvfdcs
aa i jeszcze - co innego sluchac i czytac i rozumiec a co innego potrafic sie wyslowic czy cos napisac. sluchanie i czytanie to umiejetnosc bierna - bardzo wazna, wiec polowa sukcesu za toba jesli to ptrafisz ale pisanie i mowienie to umiejetnosc aktywna i tego bez praktyki sie nie nauczysz zacznij od prostych rzeczy, ucz sie CALYCH ywrazen i prostych zdan na pamiec, ucz sie calych krotkich tekstow z podrecznikow na pamiec, ucz sie dialogow na pamiec a im wiecej sie bedziesz tak uczyc i powtarzac to twoj mozg w koncu pouklada sobie te zdania odpowiednio wmozgu i bedziesz potem mogla sama z glowy tworzyc rozne zdania. na korkach powinnas z kims cwiczyc podobne zdania wg jednego wzorca, to tez na poczatku pomaga. kurs typowo konwersacyjny mozna sobie znalezc.. gadac w domu do siebie. pisac na jakims czacie angielskim.. wszystko lepsze od nic nierobienia i narzekania..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bbbbbnthrgbvfdcs
ona szalona, bo nie nauczysz sie jako dorosla jezyka obcego bez krok po kroku przeorbienia pewnego kursu pod okiem nauczyciela lub samodzielnie jesli jests taka zdolna ;p nie jestes juz dzieckiem zeby twoj umys艂 chlon膮艂 jezyk z otoczenia. ja tez mam ciocie w anglii, mieszka 15 lat, ma meza anglika a po ang umie tylko postawowe zakupy zrobic. a nigdy nie chodzila na zaden kurs ang, maz sie dla niej po polsku nauczyl mowic, a olezanki ma tylko polki ktore tam akurat w okolicy mieszkaja.. i jakos tez nie moze sie nauczyc ale ona akurat to nigdy nic w tym kierunku nie robila...

Udost臋pnij ten post

Uwa偶am,bez uczenie sie zda艅 na pami臋膰 to najgorsze co mo偶na zrobi膰. Bo wystarczy tylko s艂owo zmieni膰 a dana osoba sie gubi. W moim liceum by艂a nauczycielka, kt贸ra kazalauczyc sie zdania pami臋膰. Efekt by艂 taki, ze ludzie sk艂adali nowe zdania w przer贸偶nych konstrukcjach, kt贸re z poprawna gramatyka nie mia艂y nic wsp贸lnego. Tacy arty艣ci, 3 czasy w jedyna zdaniu twierdz膮cym. Ja po chi艅sku nie m贸wi臋, bo tez sie go w domu nie ucz臋 :O Witold sie go nie ucz臋 i czy p艂acze?? We藕 sie przy艂o偶y膰 do angielskiego a nie oczekujesz cud贸w. Zacznij od nauczania sie gramatyki tak, ze jak Ci臋 kto艣 w nocy obudzi to b臋dziesz wszystko umia艂a. P贸zniej we藕 sie za s艂贸wka. Mowisz po艣wi臋ci膰 troch臋 czasu na jego nauke. W膭TPI臉, zeby inni nauczyli sie j臋zyka bez uczenia sie go :O Ka偶dy tak m贸wi 'a ja sie nie ucz臋 w domu'

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bbbbbnthrgbvfdcs
czekoladowa broszka ja nie mowie tu o uczeniu sie bezmyslnym na pamiec i nie uczmy sie calych dlugich zlozonych zdan na pamiec, jesli uczsyz sie zdania to musisz wiedziec co ono znaczy. ale mozna uczyc sie calych wyrazen na pamiec bez koneicznosci rozbrajania go na czynniki pierwsze np nice to meet you - uczysz sie calego zdania i tyle zdania na pamiec uczmy sie na podstaiwe jakiegos wzoru np jak sie uczysz jakiego czasu to ucz sie calych zdan przykladowych do tego, a i najpier uczymy sie slowek i wyrazen podstawowych, potem gramatyki a jak podstawowa grama ogarnieta to do tego dodajemy nastepne porcje 'trudniejszego' slownictwa nie wymyslam tego z glowy, tylko tak jest opisywane w podrecznikach metodycznych do nauki ang. chcialam pom贸c mam nadzieje ze komus sie przyda, ja sie tak nauczylam jezyka .... i nie tylko ja ;p

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jyhgtrfedsa
偶al

Udost臋pnij ten post

uczylem sie w pl 11 lat. przyjechalem do uk myslac ze znam ang. po pol roku umialem od nowa wiecej niz po 11 latach w polsce. tylko praktyka i uzywanie jezyka na codzien

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 po co gramatyka
Liczy sie komunikatywnosc,mozna m贸wi膰 "kali ukra艣膰 krow臋",gramatyka sama przyjdzie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kammka90
To co- szko艂a j臋zykowa czy jednak moze samouczek ? Co Waszym zdaniem da konkretny efekt ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nagle za艂apa艂am angielski
e kto艣 CI pieprzy g艂upoty - ja jestem leniem strasznym! dlatego wywalili mnie z germanistyki :( a mimo to od kilku lat nie maj膮c kontaktu z niemieckim, jak w艂膮cz臋 rtl czy co艣 to wszystko rozumiem, z angielskim mia艂am troch臋 inaczej - do 20.r偶 chodzi艂am na kursy, mia艂am w szkole itp. i nic nie rozumia艂am tak naprawd臋 (pr贸cz zasad gramatyki), a pozniej co艣 si臋 zmieni艂o. Du偶o muzyki, znajomi obcokrajowcy, bycie w innych krajach, seriale bez polskiego t艂umacza, to motywuje, bo nie ma wyboru, mowisz albo tracisz co艣. A angielski w szkole to dno :O

Udost臋pnij ten post

D艂uga nauka demotywuje, j臋zyka trzeba nauczy膰 si臋 szybko, 偶eby mie膰 efekty i motywacj臋. Wejd藕 na youtube na kana艂 Krzysztofa Sarneckiego albo Quest for English, to jego inicjatywa, facet opracowa艂 metod臋 uczenia si臋 w 3 miesi膮ce. Tu jeden z link贸w: https://www.youtube.com/watch?v=DK6F-2OMlpc

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 angielskiniestraszny
Jestem zabiegan膮 osob膮 i nie mam czasu na takie rzeczy, a tak偶e chcia艂am si臋 nauczy膰 tego j臋zyka, dla mnie najlepszym rozwi膮zaniem by艂a nauka przez skype, mo偶na znale藕膰 takie us艂ugi w internecie, a na razie polecam przeczyta膰 ten artyku艂 http://pobrania.pl/2017/01/29/innowacje-w-nauce-angielskiego-angielski-przez-skype/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja angielskiego ucz臋 sie lata, jestem osoba doros艂膮 i do tej pory nie umiem tego j臋zyka-wstyd, tyle kasy wyda艂am na korepetytor贸w na kursy angielskiego i bez skutecznie :( nie wiem czy jest sens kontynuowa膰 , niby cos tam rozumiem po angielsku ale to jest kropla w morzu... no masakra

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dobry spos贸b nauki j臋zyka to oczywi艣cie lekcje na korepetycjach plus pisanie przez internet oraz gadanie przez wideo rozmowy. Uczysz si臋 m贸wi膰 oraz rozumie膰 co piszesz, po takim czym艣 s艂owa Noe wylatujesz z g艂owy. Na pami臋膰 wkuwanie jest s艂abe, lepszym pomys艂em jest logiczne rozumienie, czyli znasz konstrukcje czasow i kiedy potrzebujesz to konkretnego u偶ywasz wtykaj膮c w niego s艂owa ze swojej wypowiedzi. Ja tak sie nauczylem, generalnie duzo trzeba praktykowac, nie uczyc sie na pamiec ale konwersowac i u偶ywa膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nauka j. angielskiego mnie odrzuca. Mia艂em kilka pr贸b po oko艂o p贸艂 roku ale nie widzia艂em wystarczaj膮cych efekt贸w i przesta艂em. Nie mam czasu na pierdo艂y bo dom, dzieci, praca zabiera wi臋kszo艣膰 czasu. Oczywi艣cie mo偶na nie spa膰, ale wtedy to si臋 odbije na rodzinie i pracy. Uwa偶am, 偶e 4 lata na nauk臋 j臋zyka musi w zupe艂no艣ci wystarczy膰 tyle czasu zajmuj przewa偶nie dziecku od urodzenia opanowanie j臋zyka w spos贸b bieg艂y (bez termin贸w technicznych i specjalistycznych) , bez znajomo艣ci jakiegokolwiek j臋zyka czy rozumienia otoczenia. Dlatego jak nie widz臋 efekt贸w po p贸艂 roku to mnie krew zalewa i przerywam nauk臋. W ko艅cu m贸zg powinien by膰 bardziej rozwini臋ty i szybciej przechwytywa膰 i przyswaja膰 informacj臋. Co do czas贸w w tzw angielskim. Dla mnie czasem przysz艂ym dokonanym b臋dzie zdanie "Jutro si臋 wysra艂em." . Dlatego uznaj臋 czas przesz艂y, przysz艂y i tera藕niejszy bez form po艣rednich.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 DoroTAAA

Te偶 tak my艣la艂am, 偶e nie naucz臋 si臋 j臋zyka nigdy do czasu, a偶 m贸j narzeczony nie zacz膮艂 uczy膰 si臋 z kursem ENLINADO. Do艂膮czy艂am do niego po obejrzeniu darmowej lekcji na enlinado. pl, zmotywowa艂am si臋 do nauki. Metoda kursu r贸偶ni si臋 od innych kurs贸w聽dost臋pnych w internecie. Zmienia podej艣cie do nauki i daje wskaz贸wki naprowadza jak si臋 uczy膰 oczywi艣cie daje do tego niezb臋dne pomoce. :)) Polecam serdecznie kurs dla ka偶dego kto si臋 zastanawia, naprawd臋 warto. Ja mia艂am styczno艣膰 z j臋zykiem w szkole wcze艣niej, ale nie by艂 to dobry angielski聽prawie startowa艂am od zera a progres po kilku miesi膮cach jest zaskakuj膮cy. :))))))

Udost臋pnij ten post