Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uhuh83

cytologia 3 - piaseczno

Polecane posty

Gość uhuh83

witam, niecałe 2 miesiące teamu robilam cytologie i kolposkopie, wyszła gr 2 w kolposkopii ok. wczoraj odebralam wyniki kolejnej cytologii (kontrola po leczeniuprzeciwzapalnym)- gr 3 ,neoplazja śródnabłonkowa niskiego stopnia (LSIL) związana z infekcja HPV lub dysplasia gradus minoric(CIN1), zapalenie dużego stopnia. a badaniu kolposkopowym także wyszla nadżerka, płaskie zbielenia nabłonka po kwasie octowym, obszar jodonegatywny. jestem przerażona wynikami.. dostałam skierowanie do szpitala na pobranie wycinkow do badania histopatologicznego.. czy jest może któs z okolic piaseczna i mial robiony taki zabieg? gdzie warto go wykonać? jesli w warszawie to w ktorym szpitalu? z gory dzieki za odpowiedzi..

Gość nie nakręcajcie się
nie jestem z Piaseczna, ale cię uspokoję też miałam cyt 3, różne zmiany, zrobiłam biopsję i wyszło ok nie bój się biopsji, dobrze że lekarze sie na nią decydują bo to badanie jest najdokładniejsze i wtedy uniknie się pomyłki i niewłaściwego leczenia lub zaniedbania sama biopsja-zwykłe ukłucie igłą, w zasadzie bezbolesne trzymam kciuki za dobry wynik poszukaj tematu cytologia grupa III

Gość uhuh83
dziekuje za odpowiedz. Własnie czytałam ten temat "cytologia III" i raz sie uspokajam a raz nakręcam..pewnie niepotrzebnie.. moja pani doktor była zdziwiona że zmiany pojawiły sie w tak krótkim czasie. moja babcia zmarła na raka szyjki macicy, dlatego tak bardzo sie boje..:(

Nie denerwuj się. Wiem co czujesz ja przez to przechodziłam i wciąż przechodze ale lekarz mnie uspokaja. Tez mi wyszedł CIN1 narazie czekam do jesieni i jesli sie nie cofnie (podobno w 50%) moze sie samo cofnąć to usuwam, dr powiedział że to bardzo mała zmiana i mozna ją spokojnie obsrwować. Najważniejszejsze że wiesz o tym że masz coś takiego i jestes pod opieka lekarza. pozdrawiam

Gość uhuh83
irysek a mialam pobierane wycinki do badan histopatologiocznych? czy te wycinki trzeba orbić wokreśłonym dniu cyklu czy nie ma to znaczenia? za pare dni mam miec okres i boje sie ze to wszystko bedzie sie odwlekac..chciałabym miec juz to za soba..

Gość uhuh83
tzn czy Ty miałas? tak mi sie rece trzesa ze trudno pisac:/

Wiesz ja miałam pobierane 2 razy raz w szpitalu i wtedny nic nie wyszło bo lekarz pobrał je w ciemno i wyszło że jestem zdrowa i nastepna cytologia za rok, ale jakos nie bardzo w to uwieżyłam skoro z cytologii wyszło co wyszło i pojechałam do innego gina który robi kolposkopie i ten pobrał mi wycinek właśnie podczas kolposkopi z tego miejsca które mu sie nie podobało i tu wyszło CIN1. Wycinki miałam pobierane w różnych dniach cyklu ale nie podczas okresu.

Gość nie nakręcajcie się
też miałam robioną biopsję pod kontrolą kolposkopu, tak jest dokładniej, lekarz wie z których miejsc pobierać w zeszłym roku miałam konizację czyli wycięcie fragmentów szyjki macicy, miałam nieciekawą niegojącą się nadżerkę z ciągłym stanem zapalnym, obecnie jestem po cytologii i czekam na wynk uhuh83, wiem co czujesz, obciążenie chorobą w rodzinie sprawia że bardziej się boimy, ale to przynajmniej bardziej mobilizuje do regularnych kontroli rak szyjki macicy nie rozwija sie szybko, więc jeśli ktoś robi regularnie badania, minimum co rok ( w twoim przypadku lepiej nawet co pół roku) to nie ma szans by coś zaniedbać czy przeoczyć warto byś mówiła o tym przypadku w rodzinie lekarzom, bo to wtedy bardziej motywuje lekarzy do dbałości, nie odwlekają wtedy kontroli w czasie, nie bagatelizują twoich niepokojów czy dolegliwosci rak szyjki macicy wykryty wcześnie jest prawie w 100 % wyleczalny, robiąc regularnie badania nie ma szans by się rozwijał bez twojej wiedzy moja teściowa miała oprację kilka lat temu, większość jej koleżanek też to przeszły, wszystkie żyją i mają się dobrze ot to taka kobieca przypadłość, która się zdarza, jeśli będziemy mądre i czujne nie damy się tam jakiemuś skorupiakowi rozłożyć na łopatki myśl pozytywnie, to pomaga

Gość uhuh83
dziekuje. staram sie mysleć pozytywanie dla Córeczki.Ma 2,5 roku i mowi ze nie chce zeby mama byla chora..:( u mnie miedzy cytologiami mineły niecałe 2 miesiace. moja ginekolog stwierdziła tez duzy stan zapalny i nadżerke ale stwierdzila ze nie moze niczego wymrażac poki nie bedzie wyników z wycinkow. nie wiem czy slusznie? mysle zeby isc jeszcze na konsultacje do innego lekarza,ale przeraża mnie wizja czekania kolejnychj tygodni na wyniki i opożniania zabiegu pobrania wycinkow :(

Gość nie nakręcajcie się
na wyniki wycinków nie czeka się dłużej niż 10 dni co do tego że lekarka nie chce wymrażać nadżerki bez diagnostyki, to bardzo dobrze, zaczy że jest dokładna i nie chce popełnić błędu w leczeniu

Gość nie nakręcajcie się
co do różnicy w wynikach cytologii i kolposkopii: cytologia jest badaniem przesiewowym, kolposkopia jest dokładniejsza a najdokładniejszy jest wynik z biopsji pod kontrolą kolposkopu

Gość uhuh83
witam ponownie. jestem juz po pobraniu wycinkow. martwi mnie jednak to ze nie mialam oakzji porozmawiac z lekarzem,bo zanim przyszedl na sale ja juz byłam uspiona a po narkozie sie zle czulam i spalam.. boje sie ze pobrali wycnki nie z tych miejsc co potrzeba..to myslenie o tym mnie dobija..