Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamma_sama

ile alimentów na 2 dzieci?

Polecane posty

23 utrzymanie niepełnosprawnego dziecka jest porównywalne w kosztach jak dziecka zdrowego? coś mi się to nie widzi a leki, rehabilitacja, dojazdy, Twoje możliwości zarobkowe: całodobowa opieka??

Gość 2312321312
wiadomo, że to nie do konca porównywalne, ale mój maz ma tez beznadziejne mozliwosci, utrzymuje się z renty bo jest niepełnosrpawny, i nieco do niej dorabia. Ja mam świadczenie pielęgnacyjne, razem z wszystkimi dodatkami to będzie 1200, i ma mi to wystarczyc na nas dwoje, na jedzenie, rachunki, leki, całe utrzymanie dwóch osób. Najlepsze, że nie wolno mi nic dorobic do świadczenia pielęgnacyjnego- wynosi ono 520 zł i ma rodzicowi zastepowac pracę zawodową LOL, jakbym dorabiała chocby 200 zł to by mi je zabrali.

Gość aaaaaraaaaaaaan
ja piernicze... trąbią wszędzie żeby dzieci robić, jak żyć na normalnym poziomie w tak popierniczonym kraju!! Jestem w szoku.

Gość ale nikt nie chce żeby
patologia rodziła dzieci i prawidłowo

Gość koniowal
mnie kiedys wsadzili na pare miesiecy za alimenty ale wolalem posiedziec 3 miesiace i juz wiecej siedziec nie bede a nie mam na utrzymaniu pasozytow

Gość 2312321312
dokładnie, pierdolone. RAz poprosiłam o pomoc z Mopsu dodatkową, przyszli, i stwierdzili że moje mieszkanie jest brzydkie.... Jest nieremontowane rzeczywiscie od 30 lat..., ale skąd mam wziąc pieniądze na to?? W "prezencie" przysłali mi po dwóch miesiącach kuratora z sądu rodzinnego, babka na szczęście była b. w porządku i mi umorzyli sprawę... Ta siusiara z MOPSu co przyszła, krytykowała mnie, że nie mam pracy ( jestem po studiach humanistycznych), bo sądziła, że po takich studiach b. łatwo ja znalezc (!). Doradzała mi jeszcze, żeby się zarejestrowac w UP jako poszukująca pracy, potem dowiedziałam się, że gdybym to zrobiła, musialabym oddawac moje świadczenie za ten okres.

koniowal bardzo twórcza jest twoja wypowiedź, na prawdę sporo wiedzy wnosi do tego wątku "dziękujemy"

23 a jakbyś jednak dorabiała, no nie wiem pazury robiła albo jakieś hand made? w takim pier*** państwie 90% kombinuje

Gość autorko
powinnaś natychmiast zająć się alimentami, nie prosić i nie czekać czy coś Ci rzuci... może rzeczywiście drugie dziecko było nie bardzo przemyślane, ale to Wasze wspólne dziecko i musi płacić. Nie możesz byc zbyt dobra, niestety tu chodzi o Twoje dzieci, dla nich musisz zawalczyć. Pytanie ile pieniędzy... ja myślę, że spokojnie możesz żądać po 600 zł. na dziecko. Malutki na pewno tyle Cię kosztuje, a starszy już chyba z pieluch nie korzysta? ale ma inne potrzeby.

Gość foreigner
nie podoba wam się nasze państwo to wyjazd. powinno w ogóle nie być alimentów, jak ktoś tyłkiem dzieli na lewo i prawo to niech potem sobie radzi sam. Patologia przez duże P.

autorka pewnie zajęła się kalkulatorem i pisze pozew :)

nie, nie podoba mi się państwo które okrada obywateli, nie pomaga rodzinom, podnosi ceny i podatki, nie tworzy miejsc pracy, nie podoba mi się, że samotna matka z niepełnosprawnym dzieckiem żyją na granicy wegetacji nie chcę żyć w takim państwie bardzo chętnie bym wyjechała i zrzekła się obywatelstwa spójrz człowieku małej wiedzy na kraje skandynawskie i ich pomoc socjalną i nie mam na myśli nierobów co liczą na zasiłek

Gość do MUMI
Ja mam zasądzone alimenty od dziadka dziecka 300 zł od 2006 r,teraz wniosłam o podwyzkę na 700 ale sędzia mi nie przyznała ani 1 zł więcej tłumacząc,że dziadek nie musi nic. ojciec dziecka pracuje na czarno,siedział za alimenty, nie jest w stanie płacić na syynka. jestem zrozpaczona wyrokiem,dostaję 300 zł na 11 latka. sama pracuję,ale jest nam cholernie cięzko,nie wiem co mam zrobić dalej? mam jeszcze tydzien czasu i wyrok się uprawomocni. nie mam siły walczyc dalej, ale taką kwotę uwazam za kpinę dziadzius dziecka tak wszyatko wypisał,ze wyszło,ze zyją za 110 zł miesięcznie. nie utrzymujemy ze sobą zadnych kontaktów,poza tymi 300 zł nie mam od nich zadnej ale to zadnej pomocy. sędzia od początku stała po jego stronie. szok szok szok

Gość foreigner
mumi to co tu jeszcze robisz? Szwecja to rzut beretem od Gdańska, poznasz przystojnego Larsa, państwo zapewni Ci wszystko. mam nadzieję, że przekonałem.

odwołaj się do sądu okręgowego ja tak wygrałam swoją sprawę

Gość do MUMI
w uzasadnieniu wyroku powiedziała,zebym pozbierała od swojej rodziny(od mojej mamy 250,od mojego taty ze 200,ja dam 200 i teść ma zasądzone 300) i dziecko będzie miałao srodki na utrzymanie. wyobrazasz sobie ??????????????? nie będę wyciągała ręki do moich rodziców po pieniądze,bo od początku pomagali mi wychowywać dziecko,mama mi pilnowała,tata dawał pieniądze itp.. a od rodziny ojca dziecka nie mam zadnej pomocy oprócz tych 300 od tescia. jestem tak załamna wyrokiem,ze nie wiem co dalej. jestem wykończona psychicznie. ciągle tylko sie martwię skąd wziąc pieniądze na to czy na tamto. chodzę zamyslona,przygnębiona----a sędzia nie dołozyla mi ani 1 zł. nie mam siły na nic. nie wiem co dalej

Gość do MUMI
odwołaj sie do sądu okręgowego--co to znaczy? to jest tak zwana apelacja? czy odwołanie w jakims innym sądzie? innego szczebla? czy na apelację/odwołanie mogę zażądać adowokata z urzędu?

Gość foreigner
dla rozluznienia zawsze mozesz zmajstrować sobie kojene (z kolejnym nieudacznikiem), a potem łapy wyciagać po pieniądze cięzko pracujących podatników.

tak, wyobrażam sobie mój ex teść był ławnikiem więc sędzina nie podniosła mi alimentów po 2 latach czekania na "dobrą wole tatusia" więc się odwołałam i dostałam to, czego oczekiwałam, w granicach przyzwoitości of kors ;) zatem: ODWOŁAJ SIĘ do sądu okręgowego i na Boga, kobieto, nie załamuj rąk ja tez mam możliwość egzekwować od dziadków alimenty ale, że dochód w mojej rodzinie nie przekracza 725 zł na osobę, więc składam papiery do FA - od dziadków nie dostałabym takiej kwoty jaką przyznaje FA

Gość 2312321312
a wy mieliście rozprawy w sądach rejonowych? Bo ja miałam od razu rozwód w okręgowym

papiery składałaś w sądzie rejonowym dowiedz się w jakim mieście jest okręgowy u Ciebie 23 rozwód w okręgowym :) i tak samo odwołanie z rejonowego do wyższej instancji

kochana nie wiem jak to jest z adwokatem z urzędu popytaj na forum Twojego miasta gdzie są darmowe porady prawne, lub w sądzie dowiedz się kiedy aplikanci przyjmują, czasem biura poselskie też mają darmowe porady, wiem, bo korzystałam dowiedz się jakie masz szanse w tej sprawie i zrób wszystko aby dostać alimenty z FA jaki masz dochód na osobę?

Gość 2312321312
najlepsze porady są na forum: www.forumprawne.org

Gość do MUMI
nie dostanę z FA bo ojciec dziecka ma zasądzone 250 których nie płacił dlatego pozwałam tescia i wygrałam(płaci mi po 300 od 2006 r) z FA bym dostała 250 bo ojciec dziecka ma tyle zasądzone

Gość do MUMI
a moje dochody? jestem zarejstrowana na najnizsza minimalna.

nie wygrałaś, tylko przegrałaś, przeważnie sądy przyznają po 400-500 zł na nastoletnie dziecko jeśli Ty świadczysz opiekę nad synem całodobowo, a dziadkowie nie uczestniczą, choćby w weekendy czy wakacje to, dałaś ciała, ze tak się brzydko wyrażę dochód na osobę, np 600 zł na osobę (wg wyliczeń ze skarbówki)

co by było gdyby: gdybyś założyła sprawę exowi o podwyżkę alimentów to automatycznie FA płaciłby Ci to co zasądzone,np 400 czy 500 zł komornik siedziałby na nim, odsetki rosną, pan do paki, albo na roboty przymusowe

Gość do MUMI
jak dałam ciała? ojciec dziecka nie płacił,więc załozyłam sprawę tesciowi i ją wygralam. sędzia zasądziła mu 300 na wnuka. Zorientowała się,że kłamał i celowo ukrywał dochody. to było w 2006 r. teraz załozylam tesciowi sprawę o podwyzkę na 700,to zmaienił tektykę i brał sędzię na litośc. płakał w sądzie,ze zyją za 110 zł miesięcznie i korzystają z MOPSU. ma 2 tys emerytury i prowadzi działalność budowlaną.