Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

miranda kasandra

Dlaczego wyprawiacie chrzest i komunie dzieciom, skoro nie wierzycie?

Polecane posty

I kościołem gardzicie? Przecież w ten sposób uczycie dzieci: - nie masz prawa do własnego zdania, wyznania - boimy się większości - lepiej kłamać - udawajmy, że wierzymy dla świętego spokoju Jak tak można? :( Skrzywicie dzieciom psyche.

Gość Vs
Bo tradycja nakazuje ;-oHeh ja ochrzcilam dla spokoju bo babcia mi żyć nie dawała

Gość Agnostyczka___
nie utożsamiam się z wyznaniem katolickim - nie chrzczę. Ku rozpaczy rodziny :D, która niezbyt mnie rusza. O komunii zdecyduje samo. jak będzie chciało, to ochrzcimy przed komunią.

moi rodzice nie praktykują, ale miałam chrzest i komunię i w sumie jestem im wdzięczna. Jak już trochę dorosłam powiedzieli mi, że powinnam sama wybrac czy chcę wierzyć czy nie, że 10-letnie dziecko nie mogło za bardzo o tym decydować, ale żebym się nie czuła do niczego przymuszona. Dziś jestem ateistką i jestem wdzięczna, że nikt mnie nie szykanował w szkole (wiadomo, dzieciaki). Swoje dzieci raczej wychowam tak samo.

"nie utożsamiam się z wyznaniem katolickim - nie chrzczę. Ku rozpaczy rodziny , która niezbyt mnie rusza." ale pytanie skierowane jest do tych, ktore chrzcza, a nie są po stronie kościoła.....

"Dziś jestem ateistką i jestem wdzięczna, że nikt mnie nie szykanował w szkole (wiadomo, dzieciaki). Swoje dzieci raczej wychowam tak samo." chodzilam do klasy z dwojka dzieci z rodzin neiwierzacych. Nie bylo zadnego szykanowania! Normalne dzieci... zreszta bardzo fajne

Gość Agnostyczka___
Ja rozumiem pytanie - ale odpowiedziałam, żeby dodać Ci nadziei i otuchy, że jednak nie wszystkie jednak podążają jak stado lemingów za tradycją i "świętym spokojem" :).

Gość zainteresowana_
"O komunii zdecyduje samo. jak będzie chciało, to ochrzcimy przed komunią." Myślisz że 7 latek jest w stanie podjąć świadomą decyzję ? Na pewno będzie chciał mieć komunie żeby nie być gorszym od rówieśników i żeby dostać wypasione prezenty. Rodzice są po to żeby wychowywać a nie chować głowę w piasek przed trudnymi decyzjami.

miranda, to jesteś wyjątkiem. Ja miałam w klasie ziewczynkę, która nie miała komunii i byla ona szykanowana przez nauczycieli i dzieci. Jeśli nic się nie zmieni do czasu aż będę mieć dzieci, nie mam zamiaru narażać dziecka na takie przeżycia. Niestety żyjemy jeszcze w na tyle zacofanym kraju, że tolerancja to u na stylko teoria.

Gość zainteresowana_
Moim zdaniem to ułuda że dziecko wychowane na ateistę albo katolika potem samo może wybierać, owszem może ale to co zakodowali mu rodzice i księża już w nim zostanie....

Gość Agnostyczka___
na pewno będzie bardziej śwaidome niż niemowlak :D :D :D 🖐️ A jeśli przedstawię alternatywę komunia i prezenty, albo wizyta w Disneylandzie, to będę miała pewność, że wybierze tak jak mu serce dyktuje, a nie jak dyktuje to, co większość dzieci skłania ku sakramentom w "wierze" - KASA 🖐️

mój facet jest katolikiem i jeśli będziemy mieć dzieci pewnie będzie nalegał, ale i tak jestem za tym, żeby pogadać z dorastającym dzieckiem i wyjaśnić mu różne spojrzenia na wiarę. Każdy sam powinien wybrać. W ogóle uważam, że chrzty i komunie to tylko imprezy dla zarobku klechów, a nie wydarzenia duchowe.

Gość zebys mogla zakladac tak
debilne topiki,co cie to obchodzi?pilnuj wlasnego nosa

Gość Agnostyczka___
Aha - jeśli o mnie chodzi, to nie pozwoliłabym dziecku brać komuni, chrztu, obrzezać się, medytować i robić cokolwiek związanego z jakąkolwiek religią AŻ do 18TKI, ale mąż jest bardziej liberalny i poszliśmy na kompromis :D miłej dyskusji 🖐️

Gość bez przesady z szykanowaniem
Mnie nie ochrzcili, nie byłam u komunii. Wrecz, jako dziecko, gorszylam sie,ze dzewczyny w bialych sukienkach potrafia jednoczesnie tak rozrabiac, czulam zaklamanie sytuacji( dzieci bardzo ostro wszystko widza) i nie mialam pretensji do rodziców. Niezaleznie od tego,ze nie chodzilam na religie, bylam dosc obeznana w Biblii ( bardziej, niz niejeden praktykujacy) , bo to jednak nasza kultura. Jako dorpsła pomyslalam - skoro tyle mowia o łasce, ktora splywa razem z chrztem, moze czegos nie wiem, a się madrze, moze cos mnie omija. Ochhrzciłam sie , przstapiłam do komunii i bierzmowania - nic na mnie nie spłynelo ( mimo szczerych checi) i nadal jestem ateistką. Ale mam satysfakcje,ze zawsze byłam wolnym samodzilnym czlowiekiem, jestem wdzieczna rodzicom, ze dali mi wybór.

Gość Agnostyczka___
Ale mi nie zależy na tym, żeby dawać mu jakikolwiek pozytywny przekaz dotyczący jakiegokolwiek kościoła. Podobnie jak negatywny. niech sobie samo na ten temat zdanie wyrabia. Tak swoją drogą - jaki przekaz daje większość rodziców, która chadza do kościoła z okazji chrztów i komunii :D? no, może Bożego Narodzenia i Wielkanocy :D. A - to w pierwszym poście napisano :). 🖐️

moje dziecko bylo w tym roku u komunii i wszystkim zaproszonym gosciom (bylo ok 10 osob) powiedzialam, ze maja przyniesc kartke pamiatkowa i jakas ksiazke (a jak juz musza kase to max 20-50zl). Dziecko i tak bylo rozanielone caly dzien samym wydarzeniem.

"Tak swoją drogą - jaki przekaz daje większość rodziców, która chadza do kościoła z okazji chrztów i komunii ? no, może Bożego Narodzenia i Wielkanocy " No własnie :/

Gość Do Vs
"Bo tradycja nakazuje ;-oHeh ja ochrzcilam dla spokoju bo babcia mi żyć nie dawała " A potem oskarżacie jacy to katole są fałszywi i obłudni... A sami tworzycie swoją postawą ten schemat zachowań którym tak gardzicie. Szkoda gadać nawet... Żałosne i tyle.

Gość zainteresowana_
Zrozumcie kobiety że rodzic czy chce czy nie chce daje taki przekaz i przykład. Wolna wola w kwestii religii nie istnieje bo zawsze jesteśmy wychowywani przez rodziców z tego lub innego wyznania lub niewierzących. Dziecko się nasłucha i potem jako dorosły może mieć absurdalne poczucie winy z różnych powodów ( bo generalni chrześcijaństwo zaszczepia poczucie winy nawet z to że się żyje ), to nie jest neutralna decyzja że się chrzci dziecko i go posyła na komunie. Można mu tym zrobić krzywdę.

zainteresowana_ Dokładnie! Już pomijając czy wiara jest dobra, czy zła, to najwazniejsza jest nauka, żeby działać zgodnie z tym co się mówi i robi. Dziecko to obserwuje, uczy się. Pamiętam jakiego szoku doznałam w dzieciństwie, kiedy zobaczyłam moją mamę z papierosem (moja mama paliła kiedyś w klasie maturalnej chyba i spotkała przyjaciółkę, więc po 20 latach zapaliła...). Pamiętam jak płakałam. Przecież mama wciąż powtarza jakie papierosy są trujące i niezdrowe!

Gość zainteresowana_
No dokładnie, jak coś się robi to trzeba robić z przekonania a nie myśli się inaczej, robi się inaczej a dziecko patrzy na obłudnego rodzica. Super przykład !

Gość ohohononono
"agnostyczka, wtedy dasz mu przekaz, że kościół to nuda, a wyrzeczenie się kościoła to zabawa." A jak je puści dzieciaka do komunii I PREZENTÓW, to da mu przekaz że wyzbycie się kościoła to nuda, a kościół to zabawa. No nie ma dobrej opcji :D. Zainteresowana - każdy swoje dziecko wychowuje jak chce - Ty mu dajesz przekaz religijny i masz nadzieję, że ono Twoje wierzenia będzie podzielać, inni wychowują dziecko bez wiary z nadzieją, że ich zachowania będzie powielać. Ale jak widzę, dają im możliwość wyboru - czego Ty wydajesz się nie robić.

Gość bez przesady z szykanowaniem
no wlasnie, cale zycie mialam wielki szacunek do rodziców, ze mnie nigdy nie oszukiwali. Zreszta w rodzinie u nas bylo zawsze tolerancyjnie. Dziedkowie nie chodzili do kosciola, ale ojciec tk - kazdy dzilam wg swojej woli i przekonań, nikt nikomu w tym nie przeszkadza,to prywatna sprawa.

Gość zainteresowana_
ohohononono, gdzieś Ty wyczytała że jestem chrześcijanką ? Ani chrześcijanką ani ateistką.

Gość zainteresowana_
A wolności wyboru tak naprawdę nie ma, bo czym skorupka nasiąknie za młodu tym na starość trąci i potem mamy te wszystkie nerwice seksualne nie wiadomo na jakim tle a w części na tle nauk zboczonego kościoła ;)

nie zgadzam się, zarówno mój facet jak i jego brat, choć ochrzczeni i po komuni ( ich mama była wierząca ) zdecydowali się na inną drogę. Dziś są zdeklarowanie nie wierzący, aczkolwiek żadnego żalu o chrzest i komunie nie mają. Nie podeszli z właśnej woli do bierzmowania dopiero bo w katolicyzmie dopiero bierzmowanie jest w pełni świadomą deklaracją wiary. Nie mają traumy, zaburzeń seksualnych ( przynajmniej mój maż, o bracie nic mi nie wiadomo :P ) więc chyba troche wyolbrzymiacie ;) Aczkolwiek sama nie rozumiem jeśli dwoje ludzi nie wierzy a bierze ślub kościelny, chrzci dzieci. Co to ma na celu, niewiem.

Gość zainteresowana_
Nie wszystko musi być widać, psychika człowieka to subtelna sprawa. Czasem człowiek ma problemy i nie może dojść ich przyczyny, lub szuka przyczyny nie tam gdzie trzeba....Zresztą wystarczy popatrzeć dookoła, w niewierzącej lub protestanckiej Europie Zachodniej ludziom znaczni lepiej się żyje, zarabia i powodzi, jest też więcej tolerancji. Takie Czechy a my, to niebo a ziemia. A Katolicka Ameryka Południowa ? Kartele narkotykowe, i wszechogarniająca bieda....