Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wkurrrrrrrwi

darowizna domu proszę o radę

Polecane posty

Gość wkurrrrrrrwi

Zeszłego roku w sierpniu rodzice przepisali mi dom,teraz chcą mi go odebrać,czy maja takie prawo. Czy ja mogłabym zrzec się tej zasranej darowizny,czy mogłabym przepisać dziecku np. Bardzo proszę o pomoc,jestem już tym wszystkim wykończona

Gość gfhgjhhgj
dobrze ci tak

Gość a jaka cena i ile
ale najpierw musisz sobie zrobić dziecko dziewico

Gość biały kwiatek
jesli rodzice podarowali ci za opieke nad nimi to maja takie prawo jest jakis czas rok czy iles nie pamietam dokladnie

Gość wkurrrrrrrwi
prosze o radę,to bardzo konfliktowi ludzie,nie wiem co będzie lepsze,zrzec się tego,czy przepisać na swoje dzieci

Gość natasza 78*
a dlaczego chca cofnąc te darowiznę?

Gość wkurrrrrrrwi
nie przepisali za opiekę,ale maja prawo mieszkać dożywotnio. Daja mi tak popalić,że jak się cieszyłam z domku,tak teraz wszystko mi zbrzydło

Gość wkurrrrrrrwi
bo mam swoje zdanie (jestem dorosłą kobietą) Nie robię wszystkiego pod ich dyktando (mam swój rozum i wolna wolę) ale nie o to chodzi,w internecie jest mało informacji na ten temat

Gość Rodzice mogą cofnąć
darowiznę jeśli wykażą rażącą niewdzięczność obdarowanej, a o to nie tak łatwo.

Gość natasza 78*
musza mieć dowody rażącej niewdzięcznoci by cofnąć darowiznę pewnie Ci przepisali dom, a teraz uważają, że powinnaś być dozgonnie wdzięczna i na każde zawołanie... mamy taką sytuację w rodzinie

Gość Długi
wkurrrrrrrwi Jak chcesz porady prawnej idź do adwokata, tak jest możliwość odebrania a przepisanie na dziecko też Ci nie gwarantuje no. jeśli masz brata który chce wystąpić o zachowek a ty przepisałaś majątek synowi to on nadal może wystąpić ale występuje do twojego syna i może mu zabrać tą część która mu się należy

Gość Długi
wkurrrrrrrwi Jeśli o nich nie dbasz to na pewno ci zabiorą znam podobną sprawę a to że ty mówisz że nie jesteś pod ich "dyktando" jest śmieszne bo powinnaś być dlatego że masz od nich dom i dopóki oni żyją to jesteś pod ich dyktando

Gość Długi
A jeśli nie chcesz być to nie bądź nieudacznikiem tylko sama zarób na dom, a nie mówisz że nie chcesz byc pod "dyktando" jesteś smieszna ja jak bym był na ich miejscu to bym ci cofnął prawa do tego domu ....

Gość natasza 78*
Długi "ja jak bym był na ich miejscu to bym ci cofnął prawa do tego domu ...." a dlaczego i w jaki sposób byś to zrobił? nie znasz całej sytaucji

Gość wkurrrrrrrwi
długi,dziękuję za wypowiedź w temacie o którym widzę,że nie masz pojęcia. Wcale mi na tym domu już nie zależy skoro mi go ciągle wypominają,chcą żebym płaciła za wszystkie rachunki i ich utrzymywała,są w sile wieku,oboje zdrowi i zdolni do pracy,ja mam dwoje małych dzieci i jestem sama. Nie zarabiam milionów. Myślę,że przepisali mi ten dom,żeby mnie wykorzystać,a ja tak się wtedy cieszyłam :( Pytanie brzmi: Jeżeli przepiszę na dzieci,będą mieli prawo do tego domu? Zna ktoś pytanie na ta odpowiedź?

Gość wkurrrrrrrwi
miało być odpowiedź na pytanie :)

Gość wkurrrrrrrwi
Proszę o radę,zajrzę tu potem,na razie muszę iść,bardzo proszę o pomoc

Gość w pierwszej
moga cofnac darowizne w kazdej chwili , jezeli uwazaja ze nie wypelniasz dobrze obowiazku jako corka wzgledem ich .

Gość wkurrrrrrrwi
No to już wiem,ale ja sie pytam,czy ja moge sie zrzec,jako obdarowana lub czy mogę przepisać na dzieci,i czy wtedy będa mieć do tego w dalszym ciągu prawo

Gość wkurrrrrrrwi
Nikt nie miał podobnej sytuacji??

Gość obdarowana przez dziadkow
Możesz darować to co dostałaś swoim dzieciom, jednakże rodzice nadal mają prawo cofnąć darowiznę w razie Twojej rażącej niewdzieczności.Wtedy Ty nie zwracasz im domu, bo go juz darowałaś komuś innemu, a jego równowartość w pieniążkach. To są dość zawiłe sprawy i ważne są zapisy w akcie notarialnym. Trudno nie znając szczegółw pisać dokładnie.

Gość wkurrrrrrrwi
Do posta wyżej. Policja już cię namierza obdarowana przez dziadkow --- dziękuję za wpis,jeżeli to co napisałaś to prawda,to nie ma sensu przepisywać tego na dzieci. Pewnie zostanie tak jak jest,nie maja podstaw by oskarżyć mnie o rażącą niewdzięczność,przyjmując ten domek,nie wiedziałam,że mogą darowiznę cofnąć,gdybym wiedziała,nie przyjęłabym tego w życiu. Na razie zostawię to tak jak jest,zobaczę co będzie dalej.