Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciocia-klocia-kasia

wirus HPV a poród

Polecane posty

Gość ciocia-klocia-kasia

witam, chciałabym zapytać czy któraś z Was jest nosicielką wirusa HPV i jakie były zalecenia do porodu? Czy lekarz wybierał poród siłami natury czy cesarskie cięcie? pozdrawiam serdecznie! kasia

Gość ciąża123
Witam. Mam HPV 6, które kilka lat temu wywołało u mnie kłykciny kończyste. Leczenie glównie condylliną, dodatkowo wymrażania, maści itp., po wyleczeniu zaszczepiłam się szczepionką Silgard. Dodatkowo mam przewlekłą endometriozę-jestem po laparoskopii. Obecnie jestem w 9 t. c. zdania co do porodu są zdecydowanie podzielone. Ze względu na endo zaleca się poród siłami natury, natomiast jeśli chodzi o HPV- to większość lekarzy, u których byłam zrobiłaby cesarkę- dla bezpieczeństwa. Moim lekarzem prowadzącym jest specjalista leczenia niepłodności, jednak ze względu na fakt, iż zajmuje się wyłącznie niepłodnością i trudnymi przypadkami ciąż- nie ma możliwości porodu pod jego nadzorem- nad czym bardzo ubolewam!!! Dodatkowo chodzę na nfz- do szpitala, gdzie planuję rodzić. Problem jest następujący: Lekarz prowadzący napiera na cesarkę- tłumacząc ryzykiem zarażenia. Ostatnio powiedział mi, że zmiany mogą być niewidocznie dla oka, więc dzidziuś może się zarazić- w wyniku czego zrobią mu się brodawczaki na krtani. Jest możliwość wykonania testu HPV RNA, który dokładnie określi czy są zmiany- i jakie-(300 zł :/) jednak nie w każdej diagnostyce podejmą się wykonania tego testu, ze względu właśnie na ciążę. Szpital natomiast jest święcie przekonany, ze poród wyłącznie naturalny- mówiąc bardzo kolokwialnie- w dupie mają czy się dzidziuś zarazi czy nie- bo jak powszechnie wiadomo, cc wiąże się z kosztami. Szkoda słów- nasza służba zdrowia jest nieoceniona!

Gość gość
Czy ktoś zmaga sie aktualnie z HPV? Czeka mnie poród za 3 tygodnie termin i nie wiem czy zalecany poród naturalny jest na pewno korzystny dla dziecka?

Gość gość
Jezeli masz klykciny, to poród CC, ale jesli to "tylko" zakażenie szyjki, innymi grupami niż 6 i 11, to chyba nie ma wskazań do cesarskiego cięcia. Jakimi grupami jestes zarażona?