Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dlllll

włanczam, poszłem, bynajmniej jako przynajmniej, w tamtym roku, lubieć ...

Polecane posty

Gość winowajczyk
Mnie rozwala "Kelce", "bułka z makem", "...z plecakem" :O I uważam, że to ludzie z miast częściej popełniają takie gafy językowe, bo przecież im wolno, w końcu są z miasta :P

Gość lay's papryka
Moja ciotka mówi, że zjadłaby kota z kopytami? :O Często tak powtarza.

winowajczyk mam wrażenie (i nadzieję), że to "z makem", "z plecakem" to jedynie jakieś gwarowe naleciałości. Gorzej, gdy kto nie tylko tak mówi, ale i pisze. Ostatnio spotykałam się kilkakrotnie, że ktoś napisał ROBIO zamiast ROBIĄ, albo MAJO zamiast MAJĄ. Na początku myślałam, że to żarty, bo osoba pisząca, to młody facet z co najmniej średnim wykształceniem. Ale niestety on tak na poważnie...

Gość 987654321
no to teraz ja: "boli mnie brzucho" :(((((

REGRES TO DEBIL Zasadniczo powinno być chyba w UBIEGŁYM roku. Jako, że TAMTEN odnosi się po prostu do czegoś innego, niż TEN. A więc mógłby być to np. rok któryś z wielu poprzednich. UBIEGŁY natomiast to konkretnie ten, który minął jako ostatni.

Gość winowajczyk
"Co tam u Marioli słychać? Nie kontakTUJETA się?" :D :D :D

Gość anbo
Robiom, bendom, przyjdom, usiondom itp.

Gość dbajmy o język
Mnóstwo ludzi nie potrafi poprawnie napisać: - w ogóle, - naprawdę, - na pewno, - na razie... Masakra...

REGRES TO DEBIL - Faktycznie. O ile w narzędniku mamy formę TĄ książką, to już w bierniku powinno być TĘ książkę. O tym jeszcze nikt tu chyba nie wspomniał.

i ta rozłącznośc "nie" z każdym rodzajem mowy: nie kończące się nie nawiść nie stały. :)

Gość bejonsej
tylko i wyłącznie okres czasu w każdym bądź/mądź razie fakt autentyczny kontynuować dalej cofać do tyłu orginalny ztąd Poza tym często spotykam się z tym, że ktoś pisze np. "mgr." itp.

Gość fdgsdfbsw
Mnie najbardziej irytują przekleństwa w co drugim zdaniu. Błędy językowe jeszcze jestem w stanie znieść, ale jak ktoś rzuca mięsem bez wyraźnej potrzeby, to uszy więdną i ręcę opadają. Zwłaszcza na kafe jest to zauważalne. Na fotkach zamieszczanych w stopkach wszystkie kreują się na takie słodkie, delikatne damy, a potem rzucają obelgami jak robole na budowie.

Gość polonistkaa
moja kolezanka zawsze mowi garaletka :/ ponadto irytuja mnie: -żal -o boszsze i inne kretynskie slowka, rodem z dzoany krupy ale czego spodziewac sie po mlodziezy, ktora nie czyta ksiazek tylko oglada przyglupie seriale i jakies srance-polamance aha... czyta bravo girl...

jak polonistka narzeka na młodzież to nie rokuje aby miało być lepiej, weź sie za uczenie, bo "Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie ".

Gość ciocia wikipedia :)
a moja koleżanka mówi: - zapytam się Marylce... - śmiałam się do męża... Oj......

Gość krakuska.
Na studiach miałam zajęcia z podstaw edukacji językowej z wyjątkowo wymagającą panią profesor. Do dziś pamiętam kilka błędów, na które byłą wyjątkowo wyczulona. Pierwsze: "dokładnie" - zawsze podkreślała, że "dokładnie" oznacza "precyzyjnie" i w takim sensie powinno się używać tego słowa. Dwa: nie zaliczała kolokwium, jeśli było podpisane nazwiskiem i imieniem. Wg niej taka kolejność obowiązuje w języku węgierskim, po polsku jest najpierw imię, potem nazwisko. Po trzecie: wspomniane tutaj wyrażenie "12 czerwiec". Zawsze tłumaczyła, że powinno się uwzględnić słowo "dzień" - czyli 12 (dzień) czerwca. No i partykuła "niech". Pani profesor zawsze mówiła, że jeśli ktoś chce jej ustąpić miejsca w tramwaju, to nie powinien mówić: "Niech pani siada" - bo to jest niegrzeczne ;) Siedzi to we mnie do dzisiaj, dlatego chyba jestem też wyczulona na tego typu błędy. Razi mnie też błędne używanie słowa "bynajmniej". Podobnie wypowiedzi zakończone "-om" - "dajom, idom, pójdom" itp. - kiedy słyszę coś takiego w tv, to zmieniam kanał :P Natomiast nie rażą mnie (w mowie, w pisowni bardziej) słowa typu: chodźże, idźże, weźże - wydaje mi się, że to akurat jest specyficzne dla regionu krakowskiego, a ja jestem krakowianką "z dziada pradziada" ;)

Gość manio ciekawski=)
Marcelino :) Wierzę ja Tobie, bo troska o język, aż bije z twych słów. W istocie, powyższe użycie, wiadomej nam kalki, miało pewne uzasadnienie. Mnie jednak, ta kalka, tak działa na nerwy, że się pienię od razu :D To "kłaME", zamiast "kłamię", to jest gwarowe. Rejon łódzki o ile się nie mylę.

Gość najgorsze jednak chyba jest
słowo zamiast wtrącać to wtrancać:)

Gość o o o o o o o o o o o o o o o
poszłem, przyszłem wracam z powrotem bibloteka wspólnie razem i kakałowy (krem) I powiem dla Tomka to ci przyniesie :) Znam magistra, który tak mówi :O

Gość a mnie drażni
wyjatkowo, gdy słyszę wziąść zamiast wziąć

Gość o o o o o o o o o o o o o o o
I jeszcze rozumie zamiast rozumiem

Odświeżam temat, bo właśnie usłyszałam: "TE okno", zamiast "TO okno" :o Kolejny jeden z najczęściej powtarzanych błędów! Ludzie, litości...

miałam kiedyś znajomą, która uparcie twierdziła że mówi się: "te wino", ale pytana dlaczego niby taka forma miałaby być poprawna nijak nie umiała tego wyjaśnić :D

Gość ccna;
"wlasnie ze "mi" jest prawidlowe. a co chcialabys mowic "wydaje sie mnie??"" chyba powinno być "mnie się wydaję""

Gość a co powiecie o
branzoleta , swetr - często słyszę takie "kwiatki" Wydaje mi się, że... ale, Mnie się wydaje,że... Na początku zdania mówimy mnie, w środku zdania mi,