Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dlllll

włanczam, poszłem, bynajmniej jako przynajmniej, w tamtym roku, lubieć ...

Polecane posty

no, te teksty "moj facet podoba się moim kolezanką" kurwa, jakby ktos nie znał podstaw!!! podstaw swojego języka!!! i drażni mnie jeszcze "ja rozumie, ale "...

Gość a ja nie cierpię
jak ktoś mówi- kupiłam sobie PERFUM, szlag mnie trafia jak to słyszę opcja- "rozumisz"- bardzo często słyszę i u faceta- poszłem

Gość nastepną razą
:-D co to jest ta "raza"? "chrosty na dekoldzie" bluzki na "ramkach" :-D

A mnie, poza wspomnianymi przez Was, wkurza jeszcze niemiłosiernie: JAKIŚ (rzeczy), zamiast JAKICHŚ (rzeczy). Albo: 50 ZŁOTY zamiast 50 ZŁOTYCH. Najgorsze, że są to błędy do tego stopnia rozpowszechnione, że nawet w tv je słychać :/ Albo np.: PÓŁTOREJ (tygodnia), zamiat PÓŁTORA (tygodnia), PÓŁTORA (godziny), zamiast PÓŁTOREJ (godziny)

Gość jjgjgkjn
noo i nienawidze jak ktos mowi ROZUMISZ! rece mi opadaja, a poszlem to juz po prostu zenada

Gość manio ciekawski=)
albo to cholerne yyyyyyyyyyyyyyyyyyyy eeeeeeee jako rodzaj przecinka szału dostaję i wyłączam radio pół biedy gdy jakiś gość tak mówi ale gdy dziennikarze, prezenterzy to szlag mnie trafia inni ludzie też tak mają sam się na tym łapię bo wkoło wciąż słychać i człowiek się zaraża ale walczę z tym jednak jest nie do przyjęcia, aby ludzie pracujący w radiu tak potwornie yeowali

Gość manio ciekawski=)
ubogacać, jest słowem poprawnym, chociaż można je uznać za manieryczne i faktycznie, może irytyować jest charakterystyczne dla języka kościelnego

Gość no to jeszcze
nie wiem czy ktoś o tym pisał: ubierać spodnie, buty

Gość manio ciekawski=)
I jeszcze mnie do szału doprowadza, gdy ktoś, zamiast "czy mogę pomóc" mówi "czy mogę pomóŻ". Co to jest?

Gość sheishe
ludzią,kobietą,dziecią-wszystko w liczbie mnogiej :P

Gość manio ciekawski=)
Nie będę się upierał, ale kiedyś czytałem, jeśli dobrze pamiętam, że "ubogacać", ktoś kiedyś przywołał (jakieś 30 lat temu, może więcej) z przeszłości języka polskiego i stało się w kościelnym języku popularne, chociaż brzmi manierycznie.

Gość manio ciekawski=)
I nienawidzę, tego potwora: "zajebiste" i wszelkich jego pochodnych. Potwornie wulgarne, ale ludzie tak się zachowują, jakby tak nie było.

hahaha, internetowy SJP podaje "ubogacać" jako "dopuszczalne w grach". ciekawe, co na to kler? :)

UBOGACAĆ jeszcze nie jest tak bardzo irytujące, jak nader powszechne kilka ZŁOTY (!!!). Nerwicy można się nabawić, tłumacząc że złoty to może być 1. Ale 5, 10 itd., to już ZLOTYCH!!!

Gość manio ciekawski=)
Dopuszczalne w grach :D

Gość moja kolezanka tez ma
wyzsze i mowi "trzymiec". Kiedys nie wytrzymam i ja poprawie :D

"dla utczenia niezapomnianej chwili" Beatki z Pamiętników z wakacji, tez było mocnym hitem. :)

Gość manio ciekawski=)
Ubogacać jest tylko manieryczne złoty to po prostu błąd występujący w ilościach masowych!

manio ciekawski=) Dokładnie tak! Podobnie jak wspomniane przeze mnie JAKIŚ (np. słów), zamiast JAKICHŚ (słów). No masowa tragedia :(

zapomniałam o moim numero uno irytacji wobec dziennikarzy, kiedy nawet Tomasz Lis mówi: był pierwszy czerwiec , dziś mamy 12 kwiecień, itp. szczyt nieuctwa i amatorszczyzny.

mnie -ubogacać -denerwuje na maksa, za to, ze osoba używająca tego potworka wpada w taka egzaltację, jakby rzeczywiście coś na wysokim poziomie mówiła, tylko nakłuć taki balon, a pęknie z hukiem. wzbogacać, bogacić to są normalne pochodne słowa bogactwo ale niektórym brzmią za zwyczajnie, a lepsze jest wrogiem dobrego.

Gość manio ciekawski=)
Marcelina Szpak Dokładnie tak! Szanowna Marcelino. Zwrócę Ci uwagę, że niestety, sama użyłaś, tej nachalnie stosowanej, kalki z angielskiego, czyli "dokładnie". To jest straszliwa plaga. Nie jestem złośliwy, tylko jest tego chłamu tak dużo, że wszystkiego już nie zauważamy. Ludziska powszechnie gadają, "dokładnie", zamiast: właśnie, istotnie... Muszę lecieć

njunnujn Hehe, zapomniałam o czymś takim jak "pierwszy czerwiec". W czym niby ten czerwiec jest pierwszy? Pierwszy w życiu? :D Dobrze, że napisałaś o tym. Dla tych, co nie wiedzą, mówimy PIERWSZY (dzień) CZERWCA (miesiąca) :)

widocznie jest przynajmniej dwanaście czerwców w roku, skoro jest jakiś 12 czerwiec. ;)

manio ciekawski=) Zdawałam sobie doskonalę sprawę z tego, że używam kalki, jednak bardzo pasowało mi to słowo, więc postanowiłam je mimo wszystko zastosować :) Wszak nie jest to błąd. Z reguły jednak staram się nie używać "kalek".