Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nunlaineth

Pępek niemowlaka - problem!

Polecane posty

Gość Nunlaineth

Witam, jestem mamą 2,5miesięcznego Malucha. Dopiero wczoraj odpadł kikut pępowinowy, w dole pępka została taka jakby kuleczka, jest ona obślizgła i trochę klejąca ale z pępka nic się nie sączy, nie jest też opuchnięty. Byliśmy wczoraj u lekarza rodzinnego i lekarka poradziła aby jechać do chirurga dziecięcego. On miałby PRZYPALIĆ!! ten pępuszek aby się szybciej zagoił. Dziewczyny czy któraś z Was miała podobny problem? Nie wiem co zrobić, nie chcę skazywać Małego na ból. Może smarować to jakąś maścią? Cały czas przemywam pępek Octenisept'em. Pozdrawiam

Gość xxxxx3333
Mojej córce kikut odpadł po 3tyg. i było widać takie blade białawe mięsko w tym miejscu bez krwi itd. po czym to mięsko zamieniło się w strupa , a on sam odpadł hmm może po tygodniu albo dłużej i wtedy było już widać zdrowy pępek, nie wiem jak wygląda to u Twojego malucha, więc nic nie poradzę sensownego.

Gość to bardzo.........
pozno odpadl ten kikut - u moich dzieci bylo to max do 2 tyg po porodzie . Moze skonsultuj to z innym lekarzem , bo to dziwne ze po 2,5 miesiaca zostalo jeszcze cos z tego kikuta

Gość niusa
zrób sobie roztwór spirytusu(proporcja 2:1 z wodą) i tym jak najczęściej przemywaj. Octenisept dezynfekuje ale nie wysusza.

Gość mamam27
nie wiem dlaczego tak późno odpadł - czy ma to jakies podłoże itd - co mówił lekarz?? mojemu synkowi odpadł jakoś po 9 dniach itez był taki kleisty itd - zniknęło to po dniu czy dwóch - przemywałam tylko octaniseptem

Gość matylda 2
moja córka też miała długo kikut - ja osobiście polecam spirytus,on bardziej wysusza octenisept jest dobry w odkarzaniu a u nas bardziej sprawdził się spirytus do pępuszka :)

Gość Nunlaineth
Cały czas czyściłam octenisept'em, lekarka mówiła, że tak długo nie odpada bo musiała być gruba pępowina, innego powodu nie podała. Miałam już wcześniej jechać do chirurga, żeby coś z tym zrobił ale nie jechałam bo strup już zaczynał się odrywać, może faktycznie spróbuję spirytusem.

Gość Nunlaineth
czyściłam dwa razy dziennie