Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brjgbwejig

zachowanie pięciolatka

Polecane posty

Gość brjgbwejig

mam synka w przedszkolu. Ma skończone 5 lat, jest inteligentny, wygadany, umie liczyć, pisać, ma świetną pamięć. Mamy jeden problem - zachowanie. Jest impulsywny, szybciej robi, niż myśli.Gdy coś mu wpadnie do głowy, robi to od razu, bez zastanowienia, nie myśli o konsekwencjach. Nawet jeśli wie, że zaraz będzie kara, doskonale zna zasady, wie co mu wolno, a co nie, ale i tak różne rzeczy robi. Ma non stop kary za to samo, ale nic to nie daje. W przedszkolu coraz więcej narzekania na jego zachowanie. Zdaję sobie sprawę, że bywa niegrzeczny. Ma w przedszkolu ciągle kary - za bieganie po sali, za wstawanie podczas obiadu od stołu itp. Z tym bieganiem było tak zawsze, on po prostu rzadko chodzi, tak jakby mu się wszędzie spieszyło, można mówić mu wiele razy - nie biegaj, to zwolni krok na 10 sekund, po czym przyspiesza. Ma za to karę, po czym za 5 minut to samo. Przedszkolanka ostatnio coraz więcej na niego narzeka. Na wycieczce nie mógł usiedzieć na siedzeniu w autokarze, jechali ponad godzinę w jedną stronę i on ciągle wstawał i chciał chodzić po autokarze. Wszystko go rozprasza i łatwo denerwuje, i reaguje impulsywnie. Ostatnio na spacerze pani z dziećmi stała przy jakichś drzewach i coś im tam pokazywała, jakiś kolega powiedział do mojego na ucho - przesuń się kurwa (Kacper mi o tym z płaczem opowiadał), i Kacper z nerwów odbiegł od grupy do jakiegoś dalszego drzewa, pani go wołała a on nie chciał wrócić do grupy. I Kacper dostał reprymendę, że odszedł bez pozwolenia, nie wytłumaczył nawet pani dlaczego odszedł, bo mu nie pozwoliła. Mówił mi w domu, że ten kolega był dla niego niemiły i nie chciał przy nim stać, żeby mu więcej brzydkich słów nie mówił. Gdy go zapytałam, co powinien w takiej sytuacji zrobić, powiedział że odejść tylko dwa kroki, a nie tak daleko jak poszedł i powiedzieć pani o tym że kolega brzydko mówi. Wie, co powinien robić w różnych sytuacjach, a robi inaczej.

Gość twój synussssssss
jest mało inteligentny i chyba ma ADHD

Gość jak wszystkie dzieci grzecznie
siedzą a twoje nie, to kto jest inteligentny, twój czy inne dzieci? co?

Gość lalalum!
jak wszyscy są jak stado owiec, a jednostka ma własne zdanie, to znaczy że stado bydła ma rację?

Gość bhjvfshfg
a co ma brak inteligencji do adhd

Gość bhjvfshfg
dziecko z adhd może być bardzo inteligentne, to że się źle zachowuje, nie znaczy że jest głupi

Gość bhjvfshfg
on wie co powinien zrobić, tylko za późno mu to wpada do głowy

idz z nim do lekarza i porob badania bo jak faktycznie ma adhd to szkoda dzieciaka ze doataje kary a nie moze na swoje zachowanie nic poradzic

bo to co napisalas wskazuje ze na 80% to ADHD wiec jak najszybciej idz z nim do lekarza

Gość autorko, mój
5-latek zachowuje się bardzo podobnie. Zapisze ten temat, bo teraz nie bardzo mam czas, i moze potem poklikamy?

Gość bhjvfshfg
ja sama byłam taka sama jako dziecko. W pierwszej klasie miałam najlepsze oceny w klasie, najszybciej i najlepiej robiłam wszystkie zadania, a miałam jednocześnie najwięcej uwag za zachowanie, więcej niż chłopcy. dla mnie lekcje były za nudne, ja to wszytsko łapałam i robiłam w mig, szybciej niz inni, potem musiałam czekać, aż skończą i z nudów się wierciłam w ławce, wstawałam, zagadywałam koleżanki wkoło. Za to miałam stale uwagi. Mój mały tez jest bystry, szybko wszystko zrozumie, pani coś dzieciom tłumaczy, to on wydaje się że nic nie słucha, bo a to buta poprawia, a to skubie ubranie, a to maca ławkę stolika, a na koniec jak pani pyta o to co omówiła, to okazuje się, że wie wszystko, zgłasza się do wszystkich odpowiedzi, ma duży zasób wiedzy i dobrą pamięć.Ale musi się też wybiegać, wyszaleć, jak jest w przedszkolu 8 godzin i nie wyjda na dwór ze względu na pogodę, albo wyjdą na pół godziny bo mają inne ważne zajęcia, to w sali szaleje, uwielbia różne zadania przy stolikach, prace plastyczne,ale nie kilka godzin.

Gość bhjvfshfg
a, mi to zachowanie w szkole, wiercenie się, gadania przeszło w jakiejś trzeciej klasie.Nadal jestem nerwowa, obgryzam paznokcie, nie siedzę długo w jednym miejscu, muszę się co jakiś czas np przejść po mieszkaniu. Może sama mam adhd, takie już wzięte w ryzy.

witaj, mam 6-latka. myślę, że Twojemu maluchowi brakuje nie wychowania a większej organizacji, jak np. w wojsku. pomocne są w tym gry zespołowe. każde dziecko jest super tylko trzeba umieć z nim się porozumieć. jeśli przedszkolanka nie daje sobie rady i nie jest uwrażliwiona na sygnały dzieci, to jednak zastanowiłabym się nad zmianą przedszkola. a diagnozę o ADHD może tylko wystawić bardzo dobry psycholog, z długich obserwacji małego pacjenta:)

Gość gshdgfhs
dzisiaj znowu w przedszkolu wysłuchałam narzekania na syna. a w domu od trzech dni, od czasu "poważnej rozmowy" - uzgodniliśmy, że w naszej rodzinie nie ma krzyku, kłótni, jest spokój, grzeczność i szacunek - mam prawie aniołka. Ciągle mu przypominam o naszej umowie, chwalę za każde od razu wykonane polecenie, za każą grzeczność, i na razie o.k. Za to w przedszkolu nadal szaleje.

Gość dfdff
a to dziecku z ADHD nie można dawać kary, ono może robić co chce, nap,. zabić niedołężną babkę, a później matkę, ojca i całą rodzinę,

Powiem jedno: za wczesnie na diagnozowanie adhd, choc objawy wskazuja,ze cos moze byc na rzeczy.Ale istotne jest takze to,czy dziecko sie po prostu nie nudzi bo jest zbyt bystre i tu wyprzedzilas moje pytanie bo doczytalam:) I wiesz co??wyznacznikiem jest to,czy chlopiec zawsze i w kazdej sytuacji ma takie problemy z koncentracja uwagi i nadpobudliwoscia czy tez sa sytuacje ,ze jest zupelnie w normie. Dziecko z adhd w kazdych warunkach zachowuje sie i reaguje tak samo - a nie,ze jest nadpobudliwe w przedszkolu a w domu nie. Diagnoza adhd trwa jakis czas i przeprowadzic moze ja fachowiec wyspecjalizowany w tym zakresie w poradni.W zadnym wypadku nie psychiatra,co sie czesto zdarza,ze widzi dziecko 15 minut (lub nawet go nie widzi!) rozmawia z rodzicem i wystawia zaswiadczenie o adhd.

Moze jest tak,ze jest faktycznie nadpobudliwy i zbyt wiele bodzcow ma w przedszkolu i efekt jest wlasnie taki,ze jest nadruchliwy. Moze jakis sport??niech sie rozladuje w sporcie:)

Gość ajawoelakaa
wydaje mi się, że ma ADHD i wcale nie jest geniuszem 🖐️

mam w domu dwoje dzieci z nadpobudliwoscią psycho-ruchową i jedyne co ich moze okielznać oprocz naszej stanowczosci i konsekwentnosci to duzo duzo i jeszcze razu duzo ruchu,i wyszalenia sie do upadlego.Jasne reguly aby nie bylo niedomówien ze ktores z nich czegoś nie wiedziało Nagradzienie ,chwalenie jak najbardziej potrzebne ale karanie również

Gość Bafraim
Diagnoza adhd trwa jakis czas i przeprowadzic moze ja fachowiec wyspecjalizowany w tym zakresie w poradni.W zadnym wypadku nie psychiatra,co sie czesto zdarza,ze widzi dziecko 15 minut (lub nawet go nie widzi!) rozmawia z rodzicem i wystawia zaswiadczenie o adhd. Mniej więcej się zgadzam. Wprowadzono właśnie ujednolicone procedury unijne i PPP nieodpłatnie zajmują się diagnostyką takich dzieci.

Bafraim poradnie od dawna sie zajmuja ta diagnostyka,kwestia tylko,czy maja wykwalifikowana w tym kierunku kadre :)

A ja myślę ,że dziecko jest bardzo inteligentne ,tylko mu sie po prostu nudzi:D