Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość samodzielna mama pyta Was

Czy MUSZE podac nowy adres zamieszkania ojcu dziecka??

Polecane posty

Czy to aby napewno jest takie proste?? Juz raz mi napisal list polecony ze mam mu "przywrocic" kontakt z naszym dzieckiem, w innym razie sprawa pojdzie do sadu- przeciwko mnie... tylko HOLA- nikt nigdy mu nie bronil... co zrobic jak sam dziad jeden nie chce... a miesza tylko w zyciu bo ma taki kaprys.

Gość .weekendowa kobieta.
Ale to nic nie zmienia, że jest biologicznym ojcem. Od kiedy to wie? Od miesiąca? Miał termin pół roku, aby wystąpić do Sądu, nie wystąpił to jego problem. On cię straszy? A ty czemu go nie straszysz? Powiedz mu krótko: Do zobaczenia w Sądzie, bo żądam tysiąca alimentów.

Gość zablokuj go
kochana ja Ci dobrze radze jak i ktos tu zrob wszystko by on nie byl akcie pozniej bedziesz miala tylko problemu. Bo w Polsce on nabywa prawa z wpisaniem do aktu a wypisac dziada nie da rady pozniej :O paszport bedziesz sie musiala prosic albo do sadu leciec:O nie daj Boze jak dziecko bedzie musialo pozniej na takiego placic :O raz na 3 miesiace ???? jak dojdzie do powiedz, ze on nie wykazuje zainteresowania dzieckiem! widzenia na 3 miesiace??? dziecku miesza tylko w glowie i tyle :O

zablokuj go ja tez nie mieszkam w polsce wszyscy mieszkamy w uk ;/ ale mysle ze prawo chyba podobne?!

Juz raz mi napisal list polecony ze mam mu "przywrocic" kontakt z naszym dzieckiem, w innym razie sprawa pojdzie do sadu Z jakim dzieckiem? Moim , czy sąsiadki. Prawnie on nie ma dziecka. Ale to w PL, nie wiem jak jest w UK. Jeśli dziecko urodziłaś w PL to ok, bo prawnie ojciec jest nieznany.

Gość zablokuj go
ja nie mieszkam w Uk tylko Irl prawo nie jest takie same bo w pl ojciec wpisany w akcie ma pelne prawa a tutaj nie(jesli nie jestescie malzenstwem) i mu tych praw nie udzielilas w obecnosci sedziego pokoju. Ty nic nie musisz mu ustepowac!!! niech poda do sadu o widzenia nie bedzie sie wstawial wracasz do sadu i mowisz, ze on laske kladzie. Ale najpierw musi zrobic badania DNA zeby udowodnic ojcostwo. Przed tym nie moze podac Cie o widzenia skoro nei jest wpisany w akt. Ile ja bym dala by nie widnial w akcie 😭

Gość zablokuj go
nie wiem jak to wyglada w Uk ale musi byc jakas instytucja, ktora pomaga w takich sprawach moze warto sie przejsc i znac swoje prawa :)

no ok czyli tak: nie ma go w akcie, ja go zlewam jezeli on wniesie o ;ustalenie ojcostwa- odrzucam pozew? jezeli o kontakty w sadzie to ...?

Ja na Twoim miejscu zmieniłabym nr telefonu. I słuch po mnie zaginął. Nie założy ci żadnej sprawy, bo jak? Gdzie ma pójść pozew jak nie zna adresu?

jezeli on wniesie o ;ustalenie ojcostwa- odrzucam pozew? jezeli o kontakty w sadzie to ...? Tak jest w PL. Bez ustalenia ojcostwa nie może być sprawy o kontakt. Aby odbyła się sprawa o kontakt, musi być w akcie jako ojciec.

no tak, ale ja nie chce miec w razie czego problemow... ale prawo w Irl a Uk moze byc podobne?! A teraz z innej beczki, jak myslicie- sad moze dac mu niespelna 3 latka do siebie?? Nawet sie nie znaja... chociaz maly czuje ze to ojciec jak go widzi... i ja opowiadam mu ze tata super tylko ciagle pracuje ;/ nie bardzo wiem tez jak rozmawiac na tym etapie wieku .. a dlaczego nie ma, a gdzie jest, co robi, duzo pracuje... chociaz tez widze, ze jak go teraz niewiduje to chyba nawet nie teskni.. zapomnial tym razem szybciej.

Gość zablokuj go
jesli chcesz sie godzic na kontakty napisz mi smsa ze jesli chce byc w dziecka zyciu to niech odwiedza regularnie a jak nie to niech da spokoj i nie miesza dziecku w glowie. A zeby zlozyc pozew o widzenia musi byc wpisany w akt. na jakiej innej zasadzie ma miec widzenia z dzieckiem, ktore nie figuruje jako jego???

Gdzie ma pójść pozew jak nie zna adresu? No wlasnie!!! Moze po to wola moj adres?? Ale kiedys jak pisalam, juz mnie straszyl itd, i nie poszedl... i bylam pewna ze nie pojdzie, bo ma, bynajmniej mial konflikty z prawem, ktore sa grubo na jego niekorzysc. tylko jak to jest w praktyce- sie zastanawiam. ale co?? moze mnie policja szukac zeby odnalezc adres?? bo mi na chlopski rozum, wydaje sie ze skoro nie ma go w akcie, to jak zaczna szukania??

A teraz z innej beczki, jak myslicie- sad moze dac mu niespelna 3 latka do siebie?? Nawet sie nie znaja... Z tym to chyba różnie bywa. Zależy od sędziego. Choć z tego co pisze koleżanka, w Irl jest inaczej gdy nie ma się ślubu

Gość zablokuj go
szczerze watpie zeby dali mu dziecko na jego wylacznosc. ja mam sprawe w sadzie ale jedynie widzenia z prownikiem socjalnym i nie mowy o zadnym zabieraniu dziecka itd dzieci w podobym wieku :) idz do prawnika i sie dowiedz, nie skasuje Cie za duzo a bedziesz miala czysta sytuacje. Jesli jestes samotna matka moze Ci przyslugiwac legal aid.

,,ale co?? moze mnie policja szukac zeby odnalezc adres?? " Ciebie nie będą szukać, bo ty prawa nie łamiesz. Co najwyżej ustalą twój adres.

legal aid- co to jest??? a jak zrobilas ze widzenia z prawnikiem socjalnym?? to byloby dobre w naszym przypadku...

Gość zablokuj go
watpie by dali dziecko jemu gdy nie maly go nie zna on dziecka praktycznie tez nie wiec nie wydaje mi sie by byla taka mozliwosc. jesli on ma konflikt z prawiem to wykorzystaj to przeciwko niemu w razie czego. No gdybym ja go nie wpisala w akt to nie moglby nic zrobic. A nawet jest wpisany i tez ponad 2 lata nikt mnie szukal :D

Ma ma... Ok, dzieki za porady. Mam nadzieje ze wszystko sie jakos ulozy... musze udac sie do jakiegos prawnika, tylko ten czas... a raczej go brak ;( Dzieki za podpowiedzi :) POzdrawiam Was, trzymajcie sie no i dobranoc!!

Gość zablokuj go
legal aid jesli jestes samotna matka a Twoje dochody nie przekraczaja pewnej sumy mozesz sie starac o prawika z urzedu, placisz tylko symboliczna sume tu 50e. Ja na widzenia sie nie zgadzam z wiadomych wzgledow ale jesli to takowych dojdzie jedynie z pracownikiem socjalnym i nie u mnie w domu. Tak wnioskowalam w sadzie. Ale Ty nie masz o co sie martwic. on nie widnieje jako ojciec wiec ja poki co nie martwilabym sie na zapas.

Gość zablokuj go
zawsze mozesz zadzwonic powinni udzielic Ci info :) Dobrej nocy i nie martw sie :) na mooje to on moze sie pocalowac z zad:P

Jezeli dojdzie, to tez bym tak wlasnie chciala z pracownkiem socjalnym. Martwie sie bo szkoda mi dziecka.... Taka przepychanka aby postanowic na swoim i czuc sie wygranym.. niewazne czy dziecko na tym cierpi. ja bardziej z ugodowych... w koncu mozna doisc do kompromisu jezeli obydwoje ludzie chca, prawda?? Gorzej jak w mojej sytuacji, ojciec ma w nosie... totalnie. Ok mykam spac, rano pobudka. DObranoc.

Gość była kotka74
mysle ze sendno adresu jest takie ....ze ojciec che ustalic ojcostwo (ma do tego prawo ) i matka musi sie zgodzic na badania DNA i dlatego nie chce podac adresu bo jak wezwania ida do nikad to lipa ...ojciec genetycznie nie stanie sie ojcem , po badaniach ,wyjdzie ojcostwo i wtedy dostanie widzenia z dzieckiem...bo tak sad zasadzi po ustaleniu ojcostwa......sorki za chaos w pisowni...ale spiesze sie (((((

Gość samodzielna mama cd;]
Nie. Nie nie chce podac adresu tak jak napisalas. Nie chce bo ojciec nawet znajac wczesniejszy nie raczyl odwiedzac dziecka w sposob normalny, a nie dlatego ze sie ukrywam. Jesli nie wiem, policja, sad - beda potrzebowali to przeciez bez problemu znajda.. a jemu z jakiej racji mam podawac?? Po to by mnie nachodzil, czy sledzil?? Nie ma zabronionych kontaktow z dzieckiem, sam nie chce, sam nie korzysta z tego, a chce sie wojowac aby miec tzw wyrgana... Bo po co mu ustalanie itp?? Zawsze moze przychodzic.. tylko jak napisalam problem w tym ze sam nie chce, ma to w nosie. Mysli ze bedzie zabieral kiedy chce i gdzie chce dziecko... ktorego praktycznie nie zna.. nawet nie pyta o potrzeby.. Dziecko musi sie przyzwyczaic .. zeby moglo czuc sie bezpiecznie.