Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość afterEight

Badania DNA na potwierdzenie ojcostwa-kto placi?

Polecane posty

Gość afterEight

Witam, u mnie sprawa jest ciagle w toku. Zlozylam wniosek do sadu o ustalenie ojcostwa i alimentow. Ojciec dziecka przebywa za granica i od 4 lat nie interesuje sie dzieckiem ktore teraz ma 5 lat. Ojciec pozwanego stawil sie w sadzie i go reprezentuje. Ojciec pozwanego powiedzial ze nie moze za pozwanego potwierdzic ze mala to dziecko jego syna. Moja adwokat zapytala czy zgodzi sie on na pobranie materialu genetycznego do badan DNA ( ja jestem zielona, to pierwsza w moim zyciu sprawa w sadzie) za ktore ja musze zaplacic 1700 zl. Zgodzil sie. I teraz mam pyatnie w zwiazku z tym , czy po wyniku badan ktorego jestem pewna w 100% mam szanse na odzyskanie tych pieniedzy np od ojca pozwanego, poniewaz nikt nie zna zagranicznego adresu samego pozwanego wiec nawet komornik z niego nie sciagnie tych pieniedzy. Moja adwokat twierdzi ze nie moge zadac pieniedzy od ojca pozwanego ktory w tejchwili jest jego reprezentantem. Z gory dziekuje za odpowiedzjesli ktos sie orientuje w tej kwestii.

Gość srututjf
nie wiem jak z pieniedzmi za dna, ale to ci się zwróci. w Polsce jest takie prawo że jak tatuś dziecka nie płaci (bo unika płacenia alimentów) to wtedy skarższysz jego rodziców (czyli dziadków dziecka) i to oni płacą alimenty na wnuka. a tak na marginesie to czemu grzmocicie się z facetami o niskim poziomie inteligencji? z jakimiś patałachami życiowymi?

Gość afterEight
Moja adwokat powiedziala mi ze jego rodzice nie beda mi placic alimentow tylko fundusz alimentacyjny, a pieniadze za badania jezeli sad tak zasadzi beda probowali sciagnac z ojca dziecka co jest nie mozliwe bo nikt nie wie gdzie on jest, ojciec pozwanego tez powiedzial ze nie zna jego adresu. Czy ktos byl moze w podobnej sytuacji. Ktos komu dziadkowe wyplacaja alimenty?

Gość Dionizy z VOLVA
Nie ma takiego prawa, że z rodziców ojca. Jest jedynie coś takiego jak alimenty od dziadków. Sąd sprawdza, którzy dziadkowie są lepiej sytuowani i wtedy równie dobrze może się okazać, że alimenty będą płacić rodzice matki.

Moja siostra miała sprawę o alimenty i gość też chciał badania na ojcostwo. O ile mi wiadomo, to ojciec płaci za badania, jeśli okaże się, że jest ojcem - matka, jeśli facet ojcem nie jest. W każdym razie moja siostra tak powiedziała temu kolesiowi :)