Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Keerah

Lista imion, które wybrać?

Polecane posty

Wojtek Miłosz Jan Nikodem Gracjan Seweryn Zaak Ian Wanda Anita Jana Olena Amanda Samanta Samara Sandra Sara Rita Marina Pola Roma Rebeka Alina Alicja Osobiście stawiam na Nikodem dla chłopca i Anita/Olena/Jana dla dziewczynki. Co myślicie? Które się Wam podobają?

Gość może_szczęśliwa
Z tych to Wojciech i Sara. Ale pamiętaj żeby imieniem nie skrzywdzic dziecka. Tobie może się podobać, pomyśl o jego pierwszej połowie życia, jak się będzie czuło mając na imię np. Gracjan...

Gość wojciech jan miłosz
Wanda, Alina

Wiem wiem, kilka imion ujętych w liście zostało nie przeze mnie ale przez męża i członków rodziny ( nie chciałam żeby im było przykro że nie wzięłam ich sugestii pod uwagę, ale to nie znaczy że akurat dane imię wybiorę). Dziękuję za posta :) Wojtek też mi się podoba, ale myślę że może być problematyczny za granicą, gdzie mieszkamy :(

Gość może_szczęśliwa
No coż, a planujecie tam mieszkać dłużej?

Planujemy zostać tu, ale nie wykluczamy powrotu za co najmniej 7 lat. Więc kiedy maluch powiedzmy będzie szedł do szkoły.

Gość może_szczęśliwa
Spróbujcie w takim razie wybrać imię proste, nie ekscentryczne w żadnym z krajów. Jest wiele takich imion, to nie musi być Maria albo Jan...

No właśnie to wydaje mi się lista finałowa z której będziemy wybierać. Termin dopiero na styczeń i na pewno coś może ulec zmianie, ale wątpię bo te imiona z listy podobają się nam obojgu i od razu o nich pomyśleliśmy. Więc musimy wybrać coś z tej listy :) Dziękuję serdecznie za wszelkie rady :) Zawsze dobrze wiedzieć jak ludzie odbierają dane imiona i co sądzą o nich czy ich właścicielach :)

Gość może_szczęśliwa
Po prostu uważam że o oryginalnym nazywaniu się czlowiek powinien decydować sam jak będzie miał na to odwagę i wtedy ksywka, pseudonim. Kiedy człowiek dojrzewa jako przeciętny ma możliwość wyboru w ktorą stronę chce się kierować.

Ale czy uważasz, że w dobie wymyślnych zagranicznych imion w Polsce, wybrane przeze mnie Nikodem/Anita/Olena/Jana mogą być krzywdzące?

Gość gogollinka
Jan sara pola albo wanda

Gość może_szczęśliwa
Może jestem jakaś zaściankowa ale nie słyszałam nigdy o Olenie i Janie (nie wiadomo nawet czy napisalam teraz o chłoapku czy dziewczynie), a Nikodem... Na pewno rzadko spotykane i oryginalne (albo po prostu już bardzo dawno wychodziło z użycia, ale mój kolega ma na imię Czcibor więc już nic mnie nie dziwi)

Ja mam na imie Anita I dobra strona tego Imienia jest ze w kazdym jezyku brzmi tak samo. :) Sama mieszkam za granica I zero zmian. Swoim dzieciom tez dalam takie uniwersalne imiona.

Gość jbiiub
wszystkie chhujowe

Gość PygazSsssssssss
Widzę ,że dużo z Twojej listy to imiona typowo hebrajskie ...zamierzasz dziecko chrzcić i jesteś chrześcijanką to po co chcesz nadac dziecku żydowskie imię ? Chyba ,że jesteś żydówką to spoko.

Gość Trina90
Seweryn mi się podoba (Wojtek również)... a dla dziewczynki Sara, ew. Alicja

Hejj. Tak sobie czytam twoja liste i jakos mi sie nic nie widzi zeby ci doradzic ale to tylko moj gust. Ja Jak bede miala chlopca dam mu na imie JAKUB MAKSYMILIAN :) . Dla dziewczynki jeszcze nie mam ale zastanawiam sie nad ADRIANNA :)

Nie rozumiem, imię to imię. Co ma moja wiara do pochodzenia imienia mojego dziecka? Kto na to w ogóle patrzy w dzisiejszych czasach :S Ja po prostu pytam które Wam się podobają!

Gość hshshshshsbono
a w jakim kraju mieszkasza?Mi sie Rita podoba ale mezowi nie. Dla chlopca Wojtek ale odpada, bo ja tez nie mieszkam w Polsce

Gość Upalona Jadzka
A co to to jest: Zaak Ian Jana Olena Amanda Samanta Samara Marina Roma Rebeka ? :o Skades ty sie urwala? Z ktorego PGR-u?

Jak dla mnie: Nikodem i Sara. Może trochę hebrajskie, ale mi osobiście się podobają najbardziej z tych wymienionych :)

Gość gerlinea....
Jesli mieszkasz za granica to dla chlopca, z tych ktore wymienilas, tylko Jan. Jest latwe do wymowienia w kazdym jezyku choc pisownie jest rozna. Dla dziewczynki widze wiecej, prakycznie moga byc wszystkie wymienione (tu juz Twoj gust bo mnie sie wiekszosc nie podoba) dla mnie najladniejsze to Alicja bo moja corka ma tak na imie :) ... tylko zalezy gdzie mieszkasz i jak beda to imie wymawiac.

Gość mamamalegoMichałka:)
wojtek i pola

Jana i Olena jak i Anita to są moje faworytki. Jana - pochodzenia starosłowiańskiego i oznacza"ja Bogu dana". Imię Jana jest starsze niż Janina, ale jak widać w języku polskim rozpowszechniło się to drugie. W innych krajach słowiańskich Jana jest do dziś bardzo popularne (Czechy, Słowacja, Słowenia). Sara też mi się bardzo podoba, mam miłe wspomnienia z pracy w przedszkolu gdzie jedna z najsympatyczniejszych dziewczynek miała tak na imię. Mieszkam w Szkocji, Dla chłopca myślałam nad Niko. Ale mój mąż woli pełniejsze bardziej poważne imiona. Więc wybrałam Nikodem. Niko byłby nazywany tutaj, a w Polsce ewentualnie nie było by problemów z dziwacznym imieniem.

Wcale na tej liscie nie ma jakos duzo hebrajskich imion... Poza tym ogromna liczba imion uzywanych w Polsce jest pochodzenia hebrajskiego... wiec takie rasistowskie przytyki sa troche nie na miejscu... Dam kilka przykladów: Mateusz, Tomasz, Dawid, Rafal, Michal etc. Hanna, Ewa, Maria, Magdalena, Paulina, etc. Poza tym najbardziej popularne imiona w Polsce (np. Anna, Marek) sa tylko lacinska wersja imienia herbrajskiego...

Mój synek przyjdzie na swiat za 9 tygodni i tez mieszkamy poza granicami kraju... i mamy problem z imieniem. Nie mozemy sie na nic zdecydowac... Mamy kilka kandydatur ale ze wszystkimi jest cos nie tak. Mi np bardzo podoba sie imie Grzegorz... Grzesiu... ale w obcym kraju takie imie to przeklenstwo. Wiec myslimy i myslimy... Marek, Oskar, Mateusz, Aleksander, Wojciech... i jeszcze kilka innych. Naprawde ciezko. Z dziewczynka jest jakos latwiej.