Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Biedronka łowca puszczy

Jak się nazywa osoba która wierzy w boga (spodziewa się jego istnienia) ale nie

Polecane posty

Zupełnie jakby go nie było, ateista raczej nie..

ale nie wynaje go, ignoruje..

Gość pewnie chodzi
o agnostyka?

Gość może deista?
.

Gość Biedronka łowca..
Niekoniecznie.. Agnostyk odpada :)

Gość szukasz mądrego określenia
ale taką osobę po prostu nazywamy leniem :) Nie chce mi się praktykować religii, w sumie to do niczego mi to niepotrzebne, ale nie chcę powiedzieć o sobie ateista bo pójdę do piekła. :) Nie zadręczaj się i spokojnie zostań ateistą, bo samo wymyślenie mądrego słowa nie uchroni Cię przed piekłem przy takim podejściu.

Gość ostatni moheranin
Tylko kilka wypowiedzi naukowców: Christian Boehmer Anfinsen biochemik: 1972 nagroda Nobla w dziedzinie chemii: "Myślę, że tylko idiota może być ateistą." Werner Arber genetyk i mikrobiolog: nagroda Nobla w dziedzinie medycyny: "Chociaż jestem biologiem, muszę przyznać, iż nie rozumiem w jaki sposób powstało życie... Uważam, iż życie zaczyna się dopiero na poziomie funkcjonalnej komórki. Najbardziej prymitywna komórka może wymagać przynajmniej kilkuset różnych specyficznych makromolekuł biologicznych. W jaki sposób takie już dosyć złożone struktury mogły się połączyć pozostaje dla mnie tajemnicą. Możliwość istnienia Stwórcy, Boga, stanowi dla mnie satysfakcjonujące rozwiązanie tego problemu." Sir Derek Harold Richard Barton nagroda Nobla w dziedzinie chemii:"Nie ma żadnej niezgodności pomiędzy Nauką a religią... Nauka pokazuje, że Bóg istnieje." Alexis Carrel chirurg nagroda Nobla w dziedzinie medycyny: "Najzwyklejszą pychą jest wierzyć, iż jest się w stanie poprawić przyrodę, gdyż przyroda jest dziełem Boga." http://demotywatory.pl/3640477/Wiec-powiadasz mit ewolucja http://www.inteligentny-projekt.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=208&Itemid=229 odciski stworzenia http://video.google.com/videoplay?docid=7129574034293048947 młody wiek ziemi http://video.google.com/videoplay?docid=4045327287882745710 Śmiertelne Dziedzictwo Darwinizmu - część 1 http://www.inteligentny-projekt.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=148&Itemid=157

Gość ostatni moheranin
Bóg postanowił, że karą będzie grzech [sam w sobie] człowiek żyjący w grzechu sam ściąga na siebie karę. Oczywiście grzeszący zadaje przy tym cierpienie swemu bratu tak też było z Kainem, który zabił swego brata Abla. Bóg Ojciec wszelkie zło dopuszcza ze względu na wolność, jaką dał człowiekowi, i by przez cierpienie jednego człowieka drugi został zbawiony. Tajemnica cierpienia wyjaśniona jest dokładnie w Nowym Testamencie poprzez całe życie na ziemi Moje i Mojej Matki oraz tych, którzy przy Mnie byli. Bóg dopuszcza istnienie Judaszy; każdy z nich ma szansę [być uratowanym], dopóki trwa jego życie na ziemi. Życie to jest wieczną walką, w której ściera się dobro ze złem. Tajemnica cierpienia zawiera w sobie tajemnicę zbawienia, która pozostaje tajemnicą Boga Ojca. Dopóki wszyscy się nie nawrócą i nie zaczną żyć według przykazań Bożych, będą cierpieć zarówno oni, jak i cała ziemia. Będzie głód pożogi, trzęsienia ziemi, której wielkie połacie zaleją oceany. To będzie, Moje dziecko, upomnienie i przypomnienie wszystkim wyznawcom bożków, że Panem ziemi i całego ludu jest JEDYNY BÓG Jahwe. znacie objawienia w fatimie ludzie sami sobie ściągnęli 2 wojnę światowa Zlekceważenie fatimskiego orędzia, odrzucenie Dekalogu i Boga pogrążyło ludzkość w moralnej otchłani, a w konsekwencji doprowadziło do wybuchu II wojny światowej. Spełniły się więc słowa Matki Bożej wypowiedziane w Fatimie 13.07.1917 r.: "Gdy pewnej nocy ujrzycie nieznane światło, wiedzcie, że jest to wielki znak od Boga, że zbliża się kara na świat za liczne jego zbrodnie. Będzie wojna, głód, prześladowanie Kościoła i Ojca Świętego". Światło to było widziane w całej Europie w nocy z 25 na 26.01.1938 r. Było to ostatnie ostrzeżenie przed wybuchem II wojny światowej. Ta straszna wojna była konsekwencją zła, które nagromadziło się w Europie i w świecie. Bóg pozwolił ludziom skonsumować owoce ich grzechów, aby doprowadzić ich do opamiętania i nawrócenia. 1937 roku Rozalia Celakówna ma wizję; [patrz ksiązka -Rozalia Celakówna ''Wyznania z przeżyć wewnętrznych'']'' Patrz dziecko , uważnie na to, co się dziać będzie. To co teraz widzisz stanie się niedługo rzeczywistością. Nastaną straszne czasy dla Polski. Burza z piorunami oznacza karę Bożą, która dotknie Naród Polski za to, że ten naród odwrócił się od Pana Boga przez grzeszne życie. Naród Polski popełnia straszne grzechy i zbrodnie,a najstraszniejsze z nich są grzechy nieczyste , morderstwa i wiele innych grzechów''[str. 40]. Zostało też , zpowiedziane zniszczenie Warszawy, w Warszawie przed wojna funkcjonawoło około 10000 prostytutek.Każdy grzech ,który popełniamy nie pociąga konsekwencji tylko dla nas , lecz również dla naszego otoczenia. Szczególnie grzechy ciężkie jak np. aborcja ,powodują to że, składamy szatanowi ofiarę całopalną. 30 lat temu gospa prosiła o modlitwe pokój w 1991 wybuchła wojna w jugosławi objawienia w kibeho matka boża ostrzegała ale ludzie to głupcy w rwandzie wybuchła wojna domowa Zwykli obywatele byli nawoływani do mordowania sąsiadów i tych, którzy odmówią brania udziału w mordowaniu. Większość ofiar zginęła w miejscu zamieszkania, często z rąk swoich sąsiadów, od maczet używanych przez bojówki. Całkowitą liczbę zabitych oceniano na od 800 000 do 1 071 000.

człowiek , który wie ,ze Bóg i istnieje ,ale ignoruje tą wiedzę jest po prostu nie wierzący :)

Gość ostatni moheranin
i jeszcze cos religia katolicka jest jedyna religia naukową rozumowa doceniająca rozum Jan Paweł II w enklityce Fides et ratio wiara i rozum to dwa skrzydła na których duch ludzki unosi Sie do odkrywania i kontemplowania prawdy

Gość Biedronka łowca..
Nie jestem leniem, mam swoje powody... moher wierzę w boga ale go nienawidzę, z tego względu że bóg stworzył istoty które darze nienawiścią - ludzi, dziękuję

Gość ostatni moheranin
protestancki pastor licencjo nie kłam CHCIAŁAŚ NAPISAĆ BYŁY PASTOR

Gość Biedronka łowca..
Dobrze, w takim razie wyjdzcie katole za przeproszeniem z mojego tematu. ZAMKNIĘTE :classic_cool: 🖐️

Gość Biedronka łowca..
Kurwa tylko nie katole :D ZAMknięte bo żygne 🖐️ a stworzyli mnie rodzice. EOT

Gość Cheri Cheri Lejdi
Chodzi Ci o osobę, która wierzy w istnienie jakiegoś Boga, który stworzył świat, ale zostawił go samemu siebie i w niego nie ingeruje?

Gość gjghk
jest taki pogląd jak deizm - deiści mniej więcej wierzą w to, że Bóg stworzył Świat i tyle z jego strony. Istnieje ale nie ingeruje w żaden sposób w swoje dzieło :)

Gość Cheri Cheri Lejdi
Jeśli tak, to chodzi Ci o deistę

Gość jeśli chodzi,
o osobę, która wierzy, że Bóg istnieje, ale tak jakby ignoruje go w pewnym sensie to nie ma określenia dla takiej osoby

Też mi do tego deizm pasuje. A to pieprzenie o piekle mnie śmieszy. Bo to trzeba w kościółku rączki składać, a uczynki się nie liczą. Śmieszne. Dlatego nie lubię katoli bo myślą że jak chodzą do kościółka to już są święci i lepsi od innych.

Gość włączam się telepatycznie
Te wypowiedzi naukowców widziałem już wklejone w kilku miejscach, ale nie chciało mi się logować, a tu nie trzeba, więc skomentuję: 1. "Myślę, że tylko idiota może być ateistą" - co za siła naukowych argumentów. Rozumiem, że jako naukowiec, ten człowiek rozumie słowo idiota naukowo, jako osobę dotkniętą chorobą. Przypuszczam zresztą, że ta wypowiedź miała szerszy kontekst (jaki?) i prawdopodobnie jakieś argumenty padły. Czemu wklejający to na różne fora je wycinają? A może ich nie znają? 2."muszę przyznać, iż nie rozumiem w jaki sposób powstało życie..." - jeśli dobrze rozumiem, ten człowiek powiedział przez to, że NIE WIE, czy życie stworzył Bóg, a w dalszej części, że jest to hipoteza lepsza niż coś tam innego, ale wciąż hipoteza. 3. "Nie ma żadnej niezgodności pomiędzy Nauką a religią... Nauka pokazuje, że Bóg istnieje." Dlaczego wypowiedź znów jest wycięta? Ja bym z chęcią poczytał o tym jak nauka to pokazuje. Czemu nie ma dalszej części tej wypowiedzi? Oczywiście, wielu naukowców uważa że istnieje Bóg, wielu uważa że istnieją demony itd., w historii byli naukowcy którzy wierzyli w Zeusa, co absolutnie nie umniejsza ich dorobku naukowego. Ale czemu wyciąłęś dalszą część wypowiedzi? A może sam jej nie znasz? A co do encylkiki. Z pewnością sprawdziłeś doktryny wszystkich religii, żeby wiedzieć że TYLKO katolicyzm flirtuje z nauką?

Gość ostatni moheranin
sam jestes smieszny a wiesz ze praktycznie wszystkie religie uczą piekle

Gość a w sumie trudno powiedzieć
może być to deista - jeśli ignoruje go dlatego, bo wierzy, że nie ingeruje w nasz wszechświat natomiast jeśli wierzy, że ingeruje, a pomimo to go ignoruje to nie ma specjalnego określenia, wtedy taka osoba jest pomiędzy teizmem, a deizmem

Gość ostatni moheranin
Ateizm też jest wiarą. Jest wiarą w to, że Boga NIE MA.